מחלקת עיניים של המרכז הרפואי הלל יפה ממשיכה להתחדש. השבוע בוצע לראשונה ניתוח להשתלת שתל מלאכותי בקרב מטופל שעבר ניתוחי עיניים רבים והשתלת קרנית שלא צלחה.
"מדובר בשתל הבנוי מיריעה דקה של חומר סינתטי המשמשת לאיטום הקרנית מפני חדירת נוזלים, כך שמונעת היווצרות בצקת ועכירות בקרנית, שפוגעות קשות בראייה. ברגע שהנוזל חודר לקרנית, נוצרת בצקת. השתל מהווה שכבת הגנה המונעת מהנוזל לחדור לקרנית. ברגע שאין חדירת נוזלים, הקרנית הופכת לשקופה ומטיבה עם הראייה. שתל זה מאפשר טיפול יעיל ואפקטיבי בבצקות כרוניות בקרנית העין - הגורם העיקרי להשתלת קרנית, ניתוח ההשתלה השכיח ביותר בעולם", מסביר ד"ר ראמז ברבארה, מומחה קרנית וקרנית ילדים במרכז הרפואי הלל יפה, שביצע את הניתוח יחד עם מנהל שירות הגלאוקומה ד"ר ערן ברקוביץ, ועם ד"ר אניה גרינברג.

ד"ר ברבארה משתיל את השתל הסינתטי
מנהלת מחלקת עיניים בהלל יפה ד"ר ביאטריס טיאוסנו מוסיפה: "אנו מביאים את קדמת הטכנולוגיה עבור מטופלינו. שתל זה מהווה פריצת דרך משמעותית בתחום ניתוחי השתלת קרנית. לשתל יתרונות רבים; ראשית, מדובר בהליך פולשני מינימאלי, ללא צורך ברקמה אנושית ותרומת איברים. עד כה, היה צריך להמתין זמן לא מבוטל כדי להשיג שתל של קרנית. השתל המלאכותי חוסך את זמן ההמתנה. שנית, הוא נותן מענה יעיל למקרים מסובכים ומורכבים וכן למטופלים שאצלם הרקמה האנושית שהושתלה לא הצליחה למנוע את חדירות הנוזל לרקמת הקרנית ויצרה בצקות. השתל המלאכותי מהווה אלטרנטיבה טובה, שכן מדובר בחומר אינרטי שהעין לא דוחה, וכבר הוכיח את יעילותו בהשתלת עדשות עיניות בניתוחי קטרקט. השתל עבר ניסויים קליניים במרכזים רפואיים נבחרים באירופה, בהודו ובישראל, במהלכם הוצגה ירידה משמעותית בהופעת בצקות בקרנית".