הדר דף הבית בלי JCI

מחקר חדש: בינה מלאכותית חוזה אשפוזי ילדים בעקבות זיהום אוויר

בפתח ל"ג בעומר החל בשישי הקרוב: מחקר חדש שנערך בהלל יפה ובמרכז האקדמי רופין מצא כי ניתן לחזות את כמות אשפוזי הילדים כתוצאה מחשיפה לזיהום אוויר מוגבר על ידי בינה מלאכותית
12/05/2025

מחקר חדש שנערך על ידי צוות חוקרים מהמרכז האקדמי רופין והמרכז הרפואי הלל יפה כלל פיתוח מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית, המסוגלים לחזות את הסיכון לאשפוז ילדים המגיעים לחדר מיון עם תסמיני נשימה תוך התחשבות בתנאי סביבת המגורים של הילד. במסגרת המחקר נאספו נתונים על אודות מספר הילדים שפנו למחלקה לרפואה דחופה ילדים בהלל יפה כתוצאה ממחלות נשימתיות בין השנים 2016-2017. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי הבינלאומיPediatric" Pulmonology" " ומהווה פריצת דרך בתחום.

 


עורכי המחקר ד"ר ורד ניר וד"ר  זהר ברנט-יצחקי

 

שילוב בין נתוני סביבה לרפואה חכמה

במסגרת המחקר פותחו מודלים מתקדמים אשר לא הסתמכו רק על המידע הרפואי של הילד, אלא גם על תנאי מזג האוויר ורמות זיהום האוויר באזור מגוריו, בדגש על רמות זיהום, טמפרטורה ואחוזי לחות. החוקרים מצאו קשר מובהק בין זיהום אוויר גבוה ולחות נמוכה לבין כמות הפניות למחלקה לרפואה דחופה ולמספר האשפוזים. בימים שבהם נרשמו רמות זיהום גבוהות, נצפתה עלייה מובהקת במספר הילדים שפנו למיון עקב בעיות נשימה. עוד נמצא קשר ברור בין חשיפת הילדים למזהמי אוויר לבין אשפוזם בבית החולים. ילדים שהזדקקו לאשפוז היו חשופים לרמות לחות נמוכות יותר – ממצא משמעותי המחזק את הקשר בין תנאי יובש לסיכון נשימתי בילדים.

 

צמצום העומס בבתי החולים על ידי בינה מלאכותית

"המודלים מאפשרים, למעשה, חיזוי ברמת ביטחון גבוהה לגבי כמות הילדים שיזדקקו לאשפוז עוד לפני שבוצעה כל בדיקת דם או צילום רנטגן. בימים שבהם שוררים אובך, חום קיצוני, לחות נמוכה ורמת זיהום אוויר מוגברת, ניתן יהיה להיערך מראש לכמות גדולה יותר של אנשי צוות, בהתאם לעלייה הצפויה במספר הפניות לבתי החולים", מציינת מנהלת מחלקת ילדים בהלל יפה ד"ר ורד ניר, מומחית למחלות ריאה ילדים, שהייתה שותפה למחקר יחד עם מנהלת אגף ילדים פרופ' עדי קליין.

 

כלים אלה מאפשרים תכנון מראש של כוח אדם במערכת הבריאות בצורה אפקטיבית יותר, תוך ניהול עומסים בעונות רגישות, ועד ייעול קבלת החלטות בזמן אמת. בנוסף, המודלים עשויים לסייע בזיהוי אוכלוסיות בסיכון ולתמוך במדיניות בריאות מונעת באזורים אלה.

 

ראש מרכז המחקר לקיימות סביבתית וחברתית מהמרכז האקדמי רופין ד''ר זהר ברנט-יצחקי: "מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים שמצביעים על ההשלכות הבריאותיות המשמעותיות של חשיפה למזהמי אוויר. המודל שיצרנו מאפשר לבתי החולים, בדגש על מחלקות ילדים, להיערך טוב יותר לקראת אירועי זיהום אוויר קיצוני. חשוב במקביל לפעול במרץ לצמצום זיהום האוויר בישראל, בין היתר, באמצעות עידוד השימוש באנרגיה מתחדשת ובאגירת אנרגיה, מעבר לתחבורה חשמלית וצמצום פליטות מהתעשייה".

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד