הדר דף הבית בלי JCI

"קיים קשר בעייתי בין גלישת סאפ לאירוע לב"

מאמר שפורסם על ידי מומחי מערך הלב של המרכז הרפואי הלל יפה חשף מספר מקרים דומים בהם גולשי סאפ עברו אירוע לב בזמן ששהו בלב ים. מנהל מערך הלב פרופ' אריאל רוגין: "מדובר בתופעה בעייתית ולכן חשוב להיות מודעים ולגלות ערנות"
8/06/2025

גלישת סאפ הפכה בשנים האחרונות לענף ספורט פופולארי הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מדובר בספורט ימי אשר מקורו בגלישת גלים, בו הגולש עומד על גלשן וחותר באמצעות משוט. זהו סוג של פעילות ספורטיבית עם הרבה יתרונות בריאותיים, שעובד על כוח, מחזק שירים רבים, משפר שיווי משקל, מעלה סבולת לב-ריאה, ולעומת ענפי ספורט אחרים גם שומר על מפרקי הגוף. אך בניגוד לסוגים אחרים של פעילות גופנית, כמו ריצה, אימוני כוח או רכיבה על אופניים, גלישת סאפ מתבצעת בתוך הים וכאשר הגולשים אינם חשים בטוב הם אינם יכולים לעצור מיידית את הפעילות, עצירה שדרושה לירידה בדופק הלב ושיפור התסמינים.

 

במסגרת המחקר מצאו המומחים כי במהלך שלוש השנים האחרונות אירעו מספר מקרים דומים של מטופלים בגילאי 40-70, רובם בקרב בריאים וללא מחלות רקע, שהגיעו לחדר המיון בעקבות אירוע לב בזמן שגלשו על סאפ. כמה מהם הגיעו אף לאחר החייאה בשטח וחלקם בזמן התקף לב. כולם צונתרו ונמצאו עם עורק סתום בליבם.

 

המאמר, שפורסם בעיתון IMAJ של ההסתדרות הרפואית, נכתב על ידי הצוות הבכיר של מערך הלב בהלל יפה: ד"ר מגי בראל, ד"ר מג'יד זחאלקה, ד"ר עופר קובו, ד"ר אדהם זידאן, ד"ר ראמי אבו פנה, פרופ' שמחה מייזל ופרופ' אריאל רוגין.

 


גלישה בסאפ - סיכון לאירועי לב שלא תמיד מטופלים בזמן. צילום: pexels, kindelmedia

 

"כאשר אדם לא מרגיש טוב, בפרט כאשר הוא נמצא בלב ים, הדבר הראשון שינסה לעשות הוא לחתור במהירות לכיוון החוף. פעולה זו מחמירה את מצבו, שכן הוא מתאמץ יותר, הלב עובד קשה יותר וגם הטיפול הרפואי מתעכב עד הגעתו לחוף. מדובר בתופעה בעייתית, שלא מאפשרת הענקת טיפול רפואי מידי ולעתים התוצאות עלולות להיות קטלניות", מציין מנהל מערך הלב במרכז הרפואי הלל יפה פרופ' אריאל רוגין.

 

"אם אדם מרגיש לא טוב בזמן פעילות גופנית, במיוחד אם התסמינים מחמירים במאמץ ומוקלים במנוחה – לעתים זהו סימן התרעה של הגוף ויש לברר זאת", מוסיפה מנהלת היחידה לטיפול נמרץ לב ד"ר מגי בראל.

 

"על מנת לצמצם את הפגיעה והסיכון לאירוע לב, מומלץ שכל אחד ואחת יעברו סדרת בדיקות מקיפה, תוך מעקב אחר גורמי סיכון, כמו סוכרת, כולסטרול ולחץ דם ואיזונם לפי הצורך, ויימנעו מפעילות מזיקה מוכחת, כגון עישון. כמו כן חשוב לגלות ערנות, כך שבמידה שלא מרגישים טוב, יש להזעיק עזרה במהרה", מסכם פרופ' רוגין.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד