נשים יולדות ופריון

אולטרה-סאונד במיילדות

סריקת האולטרה-סאונד מלווה כיום את האדם עוד בטרם הוא בא לעולם, מהשלב של הזקיק בשחלה, דרך היותו עובר ברחם אמו, ובהמשך לאורך כל חייו.

בידיים מיומנות הסריקה יעילה ואמינה ויתרונה באבחון מוקדם של מצבים ומחלות שאיחור באיתורם עלול לגרום לנזק לאישה ולעוברה.

יחידת האולטרה-סאונד עוסקת בהערכת מצב העובר ובהערכת גורמים היכולים להשפיע על ההיריון, כגון:

  • הערכת מצב צוואר הרחם לגילוי סימני אי-ספיקה צווארית וסיכון ללידה מוקדמת
  • הערכת סימנים למומים רחמיים
  • התקיימותם של שרירנים
  • הערכת צלקת ניתוחית קודמת וכל גורם היכול השפיע על ההיריון
  • ועוד.  

  הבדיקות שניתן לבצע באמצעות אולטרה-סאונד (בדיקות הנעשות בהיריון שגרתי ללא סיבוכים):

שבוע 10-6 : בדיקת תקינות ומיקום שק ההיריון, התאמת גודל העובר לגיל המחושב. בהריון רב עוברים מתבצעת בדיקת כוריוניות (סוג הריון התאומים; זהים, לא זהים וכו').

שבוע 13-11: שקיפות עורפית. בדרך כלל מבוצעת בגישה בטנית. בבדיקה זו נמדד עובי אזור העורף בעובר. על פי תוצאת הבדיקה ותוצאות בדיקות דם לחומרים המופרשים על ידי השליה והעובר מחושב הסיכון להופעת תסמונת דאון. חשוב לזכור כי בדיקה זו נותנת תוצאה סטטיסטית ואינה שוללת באופן מוחלט תסמונת דאון.

שבוע 16-14: סקירת מערכות מוקדמת. הפרמטרים הנבדקים הם מערכות העובר השונות, הערכת גדילה של העובר לצד מדדי תקינות העובר (דופק, תנועות, טונוס) והערכת השליה וכמות מי השפיר.

שבוע 24-20: סקירת מערכות מאוחרת, שבה נבדקים אותם הפרמטרים כמו בסקירה המוקדמת, בנוסף לפרמטרים נוספים כגון איברים במוח ומומים שייתכן שלא באו לידי ביטוי בסקירה המוקדמת (ברוב המקרים כיוון שטרם סיימו להתפתח).

מהשליש השני של ההיריון: נערכות בכל ביקור במרכז הרפואי הלל יפה בדיקות של הערכת משקל העובר, מצג העובר, מיקום השליה, ופרופיל ביו-פיזיקאלי הבודק תנועתיות העובר, טונוס (שרירים), תנועות נשימה וכמות מי שפיר.

 

בדיקות נוספות:

אקו לב עובר – בדיקת אולטרה-סאונד המתמקדת במבנה ובתפקוד הלב. בדיקה זו מבוצעת, לרוב, כאשר קיים חשש למום לב (המתגלה בסקירת המערכות) או בנשים בעלות סיכון מוגבר למומים לבביים. הבדיקה מבוצעת על ידי קרדיולוגית ילדים.
לפרטים נוספים וקביעת תור >>

מעקב גדילת העובר  – לבדיקת הגדילה התוך-רחמית של העובר.

מדידת זרימות דם עובריות – בדיקה לאיתור מוקדם של מצבים פתולוגיים כגון עיכוב בצמיחה תוך-רחמית, אנמיה עוברית ועוד.

כאשר מתעורר צורך, הבדיקות נערכות בשיתוף עם יועצים מתחומים שונים, כמו קרדיולוג ילדים ונוירולוג ילדים ועוד.

 

תחום רפואת העובר:
 
בשנים האחרונות, בעיקר בעקבות שיפורים מרשימים בתחום האולטרה-סאונד, אנו עדים להתפתחות מרשימה בתחום רפואת העובר.   התפתחות זו מאפשרת כיום הבנה מעמיקה יותר של הבעיות העובריות ומתן ייעוץ וטיפול טוב יותר.
 
בשאיפה, משלבת עבודתה של היחידה לרפואת העובר צוות הכולל, מלבד אנשי האולטרה-סאונד, גם גנטיקאים, רופאי הדמיה, רופאי ילודים ורופאים מקצועיים מתחומים שונים של רפואת הילדים (נוירולוגיה, אורתופדיה, כירורגיה ועוד).
 
תחום רפואת העובר במחלקתנו מתמחה בתחומים הבאים:

  • הריונות מרובי עוברים מסובכים
  • אנמיה של העובר
  • זיהומים עובריים
  • מומים עובריים

בבית החולים נערכות בדיקות מי שפיר. במקרה שנדרשות בדיקות נוספות, מורכבות יותר, הן נעשות במרכזים גדולים יותר בתיאום מלא ושיתוף פעולה עם רופאי היחידה במחלקתנו.

 

 
הדפס
נשים - הפריה חוץ גופית
נשים - לידה טבעית
נשים - מרפאות חוץ
נשים - רצפת אגן
נשים - מעבדת מחקר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד