ריפוי בעיסוק הוא מקצוע טיפולי העוסק בקידום בריאות ואיכות חיים בקרב אנשים שבעקבות המוגבלות שלהם אינם נוטלים חלק בעיסוקים שונים, כמו תפקודי יום יום בסיסיים (אכילה, לבוש וכדומה), תפקודי יום יום משניים (עריכת קניות, ניהול משק בית וכדומה), עבודה ולימודים, פנאי ופעילות חברתית. תפקיד הריפוי בעיסוק בבית חולים הוא חיוני ביותר ומומלץ להתחיל תהליך שיקומי/מניעתי עוד במסגרת האשפוז לטובת קידום תהליך ההחלמה של המטופלים.
לרגל יום הריפוי בעיסוק הבינלאומי, החל ב-27 באוקטובר, שהד כבהא וליז אטיאס, מרפאות בעיסוק במרכז הרפואי הלל יפה, מציגות חמש עובדות שאולי לא ידעתם על ריפוי בעיסוק בבית חולים אקוטי.
-
מטופלים אשר מאושפזים עם פגיעה מוטורית או חושית, למשל מטופלים לאחר אירוע מוחי או פציעות אורתופדיות, סובלים לא פעם מפגיעה תפקודית ומתקשים לבצע פעולות בסיסיות. צוות ריפוי בעיסוק פועל להחזירם לתפקוד הקודם ככל הניתן, תוך התחשבות במצבם הרפואי.
-
חלק מהמטופלים עשויים לחוות קשיים קוגניטיביים ראשוניים או נלווים לפגיעה אחרת. צוות ריפוי בעיסוק מעביר הערכות קוגניטיביות ואבחונים ייעודיים לצורך הבנת הקשיים ומתן דגשים ראשונים לצורך המשך טיפול.
-
התאמת סדים – הסדים מותאמים באופן אישי לכל מטופל, כאשר מטרת הסד משתנה בהתאם לאופי הפגיעה. לדוגמה, סדי מנוחה לידיים ולרגליים למניעת קיצורים וסיבוכים עתידיים, סדים לאחר פגיעות ידיים, כגון שברים, תפירות גידים ועצבים, סדים לאחר קטיעות של גפיים תחתונות לשמירה על מנח המאפשר התאמת פרוטזה עתידית וסדים למניעת דפורמציות אצל מטופלי כוויות.
-
צוות ריפוי בעיסוק דואג להתאים את הסביבה למטופלים החווים מגבלה תפקודית אשר בעקבותיה הם נזקקים להתאמת הסביבה. למשל, התאמת אביזרי עזר לאכילה, מאחזים למכשירים טכנולוגיים, ארגון החדר ועוד.
-
לרוב, האשפוז האקוטי בבית החולים הוא ה"תחנה הראשונה" של המטופלים בהליך השיקום וההחלמה, ולכן המטפלים יתמקדו בהדרכת המטופל ומשפחתו לצורך תרגול עצמי או המשך טיפול, לדוגמה, הדרכה למניעת נפילות, הדרכה להפעלה מוטורית או גריה סנסורית, הדרכה להתאמת הסביבה הביתית לאחר השחרור ועוד. כמו כן, הצוות מהווה הגורם המקשר לקהילה לטובת הבטחת המשך הרצף הטיפולי. המטופל מקבל המלצות להמשך טיפול בקהילה והפניה לגורמים הרלוונטיים, כמו שיקום מוסדי, שיקום במסגרת ביתית או המשך טיפול אמבולטורי.