במרכז הרפואי הלל יפה החלו להשתמש לאחרונה בסורק ייחודי לצורך אבחון ופענוח של דגימות פתולוגיות. מדובר בסורק המאפשר אבחנה דיגיטלית ברזולוציה גבוהה מאוד, המאפשרת לרופאים להתחבר מרחוק, מכל מקום בעולם, ולפענח את הדגימות ללא צורך בשימוש במיקרוסקופ.
מדי יום המכון הפתולוגי בהלל יפה מפיק בין עשרות למאות סליידים (פיסת זכוכית קטנה שעליה מניחים פרוסות דקיקות מהרקמה ומעליה מדביקים זכוכית נוספת דקה יותר), אשר עוברים אבחון תחת מיקרוסקופ, דהיינו, אבחון על ידי פתולוג, שמביט בדגימה מבעד למיקרוסקופ, על כל המשתמע מכך.
מנהל המכון הפתולוגי במרכז הרפואי הלל יפה פרופ' גבריאל גרויסמן: "קיימת מגמה הולכת וגוברת של שילוב טכנולוגיית AI בבדיקות דימות שונות. מגמה זו מתרחשת גם בתחום הפתולוגיה. בשנים האחרונות פותחה טכנולוגיית הסריקה וישנם דגמים חדשים של סורקים משופרים ומדויקים מבוססי AI, המאפשרים לנו לבצע אבחנה פתולוגית מדויקת, מהירה ונגישה יותר, וכן אבחון של מספר רב יותר של דגימות מבעבר".
סגנית מנהל המרכז הרפואי הלל יפה ד"ר דקלה דהן שריקי מוסיפה: "הכנסת טכנולוגיות חדשניות כדוגמת הסורק הנ"ל מהווה נדבך נוסף בהליכי הפיתוח והחדשנות של בית החולים. טכנולוגיה זו מאפשרת לצוות הרפואי לפענח את הדגימות בעזרת מחשב מכל מקום בעולם, מה שהופך את העבודה לנגישה ונוחה יותר בהשוואה לאבחון תחת מיקרוסקופ. כמו כן, ניתן לבחון את הממצאים על ידי הצגת מספר תמונות בו זמנית, כולל השוואה נוחה לדגימות עבר, ולהתייעץ און-ליין עם גורמים נוספים. שילוב יכולות AI במערכת מאפשר לשפר את הזיהוי ולקצר את זמני ההמתנה לתוצאות הדגימות ולפתח שיתופי פעולה מחקריים ושיטות אבחון חדשניות בעזרת הנתונים שייצברו בסורק".
פרופ' גרויסמן (משמאל) מציג את המכשיר החדש במכון הפתולוגי בהלל יפה