הסיבות לכאבי ברכיים נעוצות בגורמים שונים, כמו גיל, אורח חיים ומצבים רפואיים בסיסים. על פי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Arthritis Care& Research נמצא כי כ-25% מהאוכלוסייה בגילאי 50 ומעלה סובלים מכאבי ברכיים, וכן כי שכיחות התופעה עולה עם הגיל. יחד עם זאת, כאבי ברכיים עלולים להופיע גם בקרב צעירים עקב פציעות, עומס או מצבים רפואיים שונים.
"כאבי ברכיים יכולים להיגרם מפציעות שונות, כגון נקעים, מתיחות, קרעים ברצועות הברך, כגון ACL (רצועה צולבת קדמית), PCL (רצועה צולבת אחורית) או רצועה קולטרלית צידית (LCL), קרעים במניסקוס (כריות הגומי בין עצמות הברך) או שברים. כמו כן, עומס, גירוי או מאמץ חוזר, לדוגמה פעילויות או סוגי ספורט הכוללים תנועות חוזרות ונשנות המפעילות לחץ מוגזם על הברכיים, כגון ריצה, קפיצה או כריעה, עלולים להוביל לכאבי ברכיים לאורך זמן, חוסר יציבות משמעותית וכן הגבלה בתנועה", מציין ד"ר יניב יונאי, מנהל היחידה לארתרוסקופיה ופציעות ספורט במערך האורתופדי של המרכז הרפואי הלל יפה.
כאבי ברכיים עלולים להופיע גם כתוצאה מדלקות מפרקים ניווניות, דלקות מפרקים שגרוניות או סוגי דלקות נוספים שבאים לידי ביטוי בנפיחות וכאבים במפרקי הברך. גם מקרים של דלקת או גירוי של הגידים בברך, כגון דלקת בגיד הפיקה או בורסיטיס – דלקת של הבורסה (שקיות קטנות מלאות נוזלים שמרפדות את מפרק הברך), עלולים לגרום לכאבים ונפיחות.
ישנם מקרים בהם הכאבים נובעים כתוצאה מאנטומיה פתולוגית, לדוגמה, מבנה פיקת הברך, וכן מצבים רפואיים אחרים, כגון זיהומים, ציסטות או גידולים, שיכולים גם הם לגרום לכאבי ברכיים.
ברכיים כואבות? אתם לא לבד. צילום: Kindel Media, Pexels
אז מה ניתן לעשות? שמונה טיפים שיסייעו לכם לשמור על הברכיים:
-
שמרו על שרירי רגליים חזקים: תרגילי כוח רגילים המכוונים לשרירים סביב הברך, כגון שרירי הארבע ראשי והירך האחורי, יכולים לסייע במתן יציבות ותמיכה למפרק הברך ולהקטין את הסיכון לפציעה.
-
חימום ומתיחות: התחממו תמיד לפני עיסוק בפעילות גופנית על מנת להגביר את זרימת הדם והגמישות לשרירים, כך שיהיו מוכנים לקראת הפעילות. בנוסף, מתיחות יכולות לעזור ולשפר את ניידות המפרק ולהפחית את הסיכון לפציעה.
-
טכניקה וצורה נכונים: בעת השתתפות בספורט או ביצוע תרגילים המערבים את הברכיים, חשוב להשתמש בטכניקה ובצורה נכונים. לשמור על יציבה טובה, להשתמש במכניקת גוף מתאימה, ולהימנע מתנועות פתאומיות או קופצניות שעלולות להפעיל לחץ על מפרק הברך.
-
נעליים: נעילת נעליים המספקות תמיכה וריפוד נאותים מסייעת בבלימת זעזועים ובהפחתת הלחץ על הברכיים, בפרט בסוג ספורט בו ישנה השפעה רבה על הברכיים, כמו ריצה, אירובי ועוד.
-
הימנעו משימוש מופרז ומוגזם: חשוב להקשיב לגוף ולהימנע מפעילות מוגזמת שגורמת ללחץ מוגזם על הברכיים. קחו הפסקות קבועות והדרגתיות במשך הפעילות הגופנית.
-
משקל תקין: עודף משקל עלול להפעיל לחץ נוסף על מפרקי הברך ולהגביר את הסיכון לפציעה. שמירה על משקל תקין באמצעות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה מסייעת להפחית את הסיכון הזה.
-
ציוד מגן: בעת השתתפות בספורט או בפעילויות שיש בהן סיכון גבוה יותר לפציעות ברכיים, כמו סקי או כדורגל, חשוב להשתמש בציוד מגן מתאים. זה עשוי לכלול מגני ברכיים או ציוד תומך אחר.
-
גיוון: עיסוק במגוון פעילויות ספורט מסייע במניעת פציעות של שימוש יתר שעלולות לנבוע מתנועות חוזרות ונשנות. אימון צולב מסייע גם בחיזוק קבוצות שרירים שונות, כולל אלו התומכות בברכיים.
"כאבי ברכיים עשויים להופיע בכל גיל, בין אם כתוצאה מפציעה, דלקת, זיהום או מבנה אנטומי לא תקין. במידה שאתם חווים כאב או אי נוחות בברך לאורך זמן, חשוב לפנות לבדיקה רפואית על מנת לאבחן ולטפל מוקדם ככל האפשר", מסכם ד"ר יונאי.
לקביעת תור למרפאת הספורט במרכז הרפואי הלל יפה יש לחייג 6742*