לקראת פסח, רבים מאתנו מארגנים את הבית ומנקים אותו מהטפחות עד היסוד. השימוש בחומרי ניקוי המכילים חומרים מסוכנים מייצר אמנם סביבה נקייה יותר, אבל גם מעלה את הסיכון לפגיעות גופניות, ביניהן בעיניים. במחלקת עיניים מספרים כי סביב פסח מספר הפניות לחדר המיון עולה.
בישראל כ-75% מכלל הכוויות מתרחשות בבית, כאשר 80% מהנפגעים הם נשים וילדים. כיום ישנו מגוון רחב של חומרי ניקוי: מסירי שומנים ואבנית, חומצות למיניהן וחומרים בסיסיים אשר מסירים כל לכלוך אפשרי, אך עם זאת מסוכנים יותר לבריאותנו.
המגוון הרחב של חומרי הניקוי מעלה את הסכנות לבריאות. צילום: Polina Tankilevitch, Pexels
זהירות, כוויה כימית!
"כוויה כימית מתרחשת כאשר נוזל או כימיקל מוצק כמו אבקה, מתיז על הפנים ונכנס לעיניים או במקרה של שפשוף הפנים והעיניים לאחר מגע עם חומר כימי. חומרת הפגיעה משתנה בהתאם לחומר הכימי ולמידת החשיפה, ויכולה לנוע מאדמומיות וגירוי זמניים ועד לכדי עיוורון ואובדן ראייה", מציין ד"ר דורון יצחקי, רופא במחלקת עיניים של המרכז הרפואי הלל יפה.
"פגיעה עינית על ידי חומרים כימיים חומציים כמו חומצת מלח או בסיסיים כמו סודה קאוסטית ואקונומיקה, מתרחשת בשני שלבים. השלב האקוטי, החומר הבסיסי או החומצי פוגע באופן ישיר בתאי האפיתל של הקרנית והלחמית (המהווים את השכבה החיצונית של העין) וגורם למותם, ובהמשך חודר לשכבות עמוקות יותר וגורם לשינוי מבני (דנטורציה) של חלבונים וסיבי הקולגן המרכיבים את הלחמית והקרנית, עד לאובדן שקיפות הקרנית. שלב הפגיעה המאוחר נעשה על ידי היווצרות תהליך דלקתי של הגוף, הנועד להתחיל תהליך ריפוי של העין, אך באותה מידה גורם להרס רב על ידי הפרשת אנזימים וחומרים נוספים הממשיכים את פירוק הקולגן והרס רקמות משטח העין".
מה הסיבוכים?
הסיבוכים האפשריים עשויים לנוע מפגיעות שטחיות וקלות יחסית בעור העפעפיים, הקרנית והלחמית, אשר ילכו וישתפרו עם הזמן, ללא השלכות עתידיות, ועד לפגיעה חמורה שתגרום לעכירות והלבנה של הקרנית, פרפורציה (פגיעה לכל עובי הקרנית), חדירה של החומר הכימי לרכיבי העין הפנימיים וגרימת תהליך דלקתי ועכירות העדשה (קטרקט), עלייה משנית של הלחץ התוך-עיני (גלאוקומה), ובמקרים קשים גם להיפרדות הרשתית. אנשים עם כוויות כימיות בדרך כלל יתלוננו על עקצוצים, תחושת צריבה, אוֹדֶם וכאב, נפיחות של העפעפיים, טשטוש ראייה או אובדן ראייה. רמת החומרה תלויה בסוג החומר הניתז לעיניים וריכוזו.
ד"ר דורון יצחקי בבדיקה במרפאת עיניים במרכז הרפואי הלל יפה
שימוש נכון ובטוח
הטיפול הטוב ביותר לכוויות כימיות בעיניים הוא, קודם כל, להימנע מהתרחשותן מלכתחילה. רוב הפגיעות ניתנות למניעה על ידי שימוש נאות בחומרי הניקיון ולבישת אמצעי הגנה בסיסיים. לפני השימוש מומלץ לעיין בעלון לצרכן ולקרוא את הוראות השימוש ומידע בסיסי על אודות החומר, בפרט בשימוש הראשוני. חומרי ניקוי המגיעים בבקבוקים שנועדו לריסוס, יש לרסס הרחק מהפנים ולא לרסס כלפי מעלה כיוון שהתרסיס נשאר זמן ממושך יחסית באוויר ועלול לחדור לעיניים. בשימוש בחומרי ניקוי מאכלים (קורוזיביים) מומלץ להשתמש בכפפות ומשקפי מגן, כיוון שפוטנציאל הפגיעה גבוה מאוד, אפילו במגע קל עם העור והעיניים. בנוסף, יש להניח את חומרי הניקוי הרחק מהילדים, דבר הנכון בכל ימות השנה. בגמר השימוש, מומלץ לשטוף את הידיים היטב עם מים זורמים וסבון על מנת להסיר את שאריות חומרי הניקוי שנדבקו לידיים.
במקרה של כוויה, אלה הפעולות שעליך לעשות:
-
ברוב המקרים, שטיפה מהירה ויסודית של העין במים זורמים מפחיתה באופן דרמטי את הסיכון לפציעה ונזק ארוך טווח. השטיפה צריכה להיות יסודית ובמשך לפחות כרבע שעה תוך כדי פתיחת העפעפיים וכיוון זרם המים לעין הפתוחה.
-
לאחר השטיפה יש לפנות לבדיקת רופא/ת עיניים בהקדם האפשרי, להמשך השטיפות במים או בתמיסות ייעודיות. רצוי להביא את אריזת החומר שנכנס לעין או צילום שלו על מנת לזהות בוודאות את החומר הכימי ותכונותיו.
-
לאחר בדיקה עינית והערכת חומרת הנזק לעיניים, יינתן טיפול מתאים - שימוש בטיפות המכילות סטרואידים להפחתת חומרת התהליך הדלקתי, טיפות אנטיביוטיות למניעת תהליך זיהומי, ולפעמים נוסיף גם טיפול פומי. כשהנזק משמעותי יותר, ייתכן שיהיה צורך בניתוח, כגון השתלת ממברנה אמניוטית (קרום השפיר), סגירה ראשונית של תמס הקרנית או השתלת קרנית. חשוב לציין כי תהליך ההחלמה מכוויה כימית בעין עשוי להיות ארוך מאוד עד לכדי שבועות ואפילו חודשים, שבהם המטופל עשוי לחוות חדות ראייה משתנה, כתוצאה מצלקות או שינוי במבנה הטופוגרפי של הקרנית.
לסיכום, בין אם אתם עומדים להתחיל בניקיונות או נמצאים בשלבי ניקיון מתקדמים, הקפידו לנקות בבטיחות כדי שכולנו נוכל לחגוג את חג החירות (גם מהניקיון) שלמים ובריאים עם כל המשפחה והחברים.