הדר דף הבית בלי JCI

כל מה שרציתם לדעת על קדחת מערב הנילוס

בשבועיים האחרונים אובחנו בארץ מספר חולים בקדחת מערב הנילוס. מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי הלל יפה ד"ר רגב כהן מסביר על המחלה, כיצד ניתן לזהותה והאם אפשר למנוע אותה
25/06/2024

ד"ר רגב כהן
 

השנה אנו עדים לצבר גדול של מקרי תחלואה בקדחת מערב הנילוס, אשר הופיעו בתוך מספר שבועות, מוקדם מהרגיל ביחס לשנים עברו (לרוב המחלה מופיעה לקראת סוף הקיץ-תחילת הסתיו). מתחילת השנה זוהו במעבדה הארצית המרכזית 19 מקרים של קדחת הנילוס המערבי, רובם בחודש יוני האחרון. רוב החולים מתגוררים באזור המרכז ואושפזו בבתי חולים באזור מגוריהם. מתחילת השנה טרם אובחנו חולים בקדחת מערב הנילוס במרכז הרפואי הלל יפה. מנהל היחידה למחלות זיהומיות בהלל יפה ד"ר רגב כהן מסביר מעט על תסמיני המחלה והאפשרות למונעה.

 

קדחת מערב הנילוס היא מחלה זואונוזית – מחלה המועברת לבני אדם דרך בעלי חיים, בעיקר באמצעות נשיכת יתושה מסוג קולקס (Culex), אך גם על ידי נשיכות של יתושות ממשפחת הנמר האסייתי (Aedes).

 

מרבית בני האדם שיידבקו בווירוס, כ-80%, לא יחוו תסמינים כלשהם. במידה ויופיעו תסמינים, הם יבואו לידי ביטוי בחום גבוה, כאבי ראש וחולשה כללית, בדומה למחלת השפעת. בחלק מהחולים תופיע פריחה עורית. לעיתים נדירות (כ-1% מהנדבקים) המחלה עשויה לגרום לתופעות נוירולוגיות שונות, כגון דלקת קרום המוח, דלקת של רקמת המוח או של חוט השדרה. הופעת תסמינים נוירולוגיים אופיינית יותר בגילאי 60 ומעלה. במצבי קיצון, המחלה עלולה לגרום למוות, בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת ולאלו הסובלים ממחלות כרוניות קשות.

 

זמן הדגירה של המחלה, מרגע נשיכת היתושה ועד להופעתה, הינו בין יומיים ל-14 יום. חשוב להדגיש כי המחלה אינה מועברת מאדם לאדם, אלא רק על ידי נשיכת יתושות. הדבקה בין בני אדם תיתכן רק במקרים של השתלת איברים או מתן דם נגוע.

 

כיצד ניתן לזהות את המחלה?

אבחון המחלה נעשה דרך בדיקות דם לאיתור נוגדנים ובחלק מהמקרים גם דרך דיקור מותני בחיפוש אחר שרידי הווירוס או נוגדנים כנגדו. עם זאת, ייתכן מצב שבו אדם יחלה במחלה באופן קל, לא יפתח כלל בעיות נוירולוגיות ויבריא מעצמו. דהיינו, חשוב לשים לב למחלות חום, בעיקר בעונת הקיץ, ולראות כיצד הן מתפתחות על מנת למנוע הידרדרות במצב.

מהם הסיבוכים של המחלה?

כאמור, הסיבוכים העיקריים של המחלה עלולים לקרות כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים (תופעות נוירולוגיות). תופעות אלו עשויות לגרום להתפתחות של דלקת קרום המוח, דלקת מוח ודלקת של חוט השדרה עם שיתוק רפה של הגפיים.

 

מהו הטיפול?

הטיפול במחלה הוא בעיקרו טיפול תומך על ידי מתן נוזלים ותרופות להורדת חום. ישנם דיווחים על מתן נוגדנים כנגד הווירוס, אך הם מועטים ואינם מראים תוצאות אחידות.

 

האם ניתן למנוע את המחלה?

עיקר המאמץ כנגד מחלה זו אמור להתרכז במניעתה. יתושים זקוקים למים עומדים על מנת להתרבות, ומיגור מאגרי מים – אפילו קטנים, אשר נראים בלתי משמעותיים, כגון עציצים - הוא חיוני במאבק להקטנת הסיכון לחלות במחלה. יש להקפיד על נקיטת אמצעי הגנה אישיים על מנת למנוע נשיכת יתושים, כמו מריחת דוחי יתושים מאושרים לשימוש (כמו אלה המכילים DEET או Picaridin). אם מורחים מסנני קרינה, יש למרוח את דוחי היתושים מעליהם. רצוי ללבוש ביגוד ארוך כאשר נמצאים מחוץ לבית ולהתקין רשתות על החלונות והדלתות.

 

באחריות לשכות הבריאות האזוריות לבצע הדברת יתושים וטיפול במקווי מים עומדים, ועל כן יש להודיע לרשויות על הימצאות גבוהה של יתושים במקום מגוריכם.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד