מי שכבר הספיק לבלות את ימי הקיץ החמים על שפת הים בטוח נתקל במספר לא מבוטל של מדוזות - בין אם על החוף ובין אם במים הרדודים. המדוזה השכיחה ביותר באזורנו היא החוטית הנודדת, המאופיינת בזרועות ציד מרובות הנראות כמו חוטים ומכילות תאים צורבים דמויי מזרקים, בעזרתם המדוזה משתקת את הטרף ממנו ניזונה. כאשר הזרועות נתקלות בגוף חי, נורים המזרקים הקטנים ומחדירים לתוכו את הארס.
"במקרים של צריבת מדוזה, רוב האנשים ירגישו כאב מקומי וצריבה ותופיע אדמומיות מסוימת על העור, שלעתים מלווה בגרד. במידה שהאזור מזדהם, יכולים להופיע תסמיני חום, עייפות וכאבי שרירים", מסביר מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי הלל יפה ד"ר ג'לאל אשקר.
ד"ר אשקר מוסיף כי השנה, בהשוואה לשנים עברו, חלה עלייה במספר הפניות לחדר המיון בשל עקיצת מדוזה. "בחודש האחרון הגיעו לא פחות מ-20 מקרים של צריבות מדוזה בדרגות כוויה שונות, ואנחנו עדיין בתחילתה של עונת הרחצה. יש לציין כי רוב המקרים מטופלים בקהילה ולבית החולים מגיעים אנשים עם כוויות קשות ונרחבות, המלוות בכאבים חזקים או צריבה בעיניים, זיהום מקומי בעור ושלפוחיות באזור העקיצה לאחר הכוויה העורית".
צילום: Miriam Fischer, Pexels
עשה ואל תעשה במקרה של צריבת מדוזה
-
יש להסיר מהעור את המדוזה/חלקי המדוזה בעזרת מקלון או חתיכת פלסטיק.
-
מומלץ לשטוף את המקום במי מלח, ללא שפשוף האזור.
-
ניתן למרוח משחה או כדורים להקלה מקומית של הכאב והצריבה, כמו אלוורה ופניסטיל.
-
אין לשטוף את המקום במי ברז/מים מתוקים או בחומרי חיטוי כמו אלכוהול, שכן הם עלולים להחמיר את התגובה המקומית ולגרום לפיזורו של הארס על פני העור.
-
אסור לגרד או לשפשף את אזור העקיצה.
מתי כדאי לפנות לחדר המיון?
-
כאשר האדם שנצרב, בפרט אם מדובר בילד/ה, מפתח קשיי נשימה, צרידות פתאומית, בחילות, הקאות, חולשה קיצונית או בלבול - במקרה כזה יש חשש לתגובה אלרגית מסוכנת ויש לפנות את האדם לקבלת טיפול רפואי בהקדם.
-
במקרה של נפיחות מקומית מעבר לרגיל או זיהום משני באזור העקיצה המלווה באודם ושלפוחיות.
-
במקרה של פגיעה עינית קשה.
-
במידה שמדובר באזורים רגישים, לדוגמה הפנים, האשכים או אזורים נרחבים כמו רגל, זרוע או אם התסמינים מחמירים ואין שום הקלה לאורך זמן.
שיהיה קיץ נעים ובטוח!