X
מאות חטופים על ידי החמאס
502
ימים
:
07
שעות
:
30
דקות
:
10
שניות
הדר דף הבית בלי JCI

"תנו לגדול בשקט"

מחקרים מראים כי חשיפה של פגים לרעשים בזמן השהות בפגייה עלולה לסכן את התפתחותם התקינה. המרפאה בעיסוק רונית ריידיבוים פלח, מפגיית המרכז הרפואי הלל יפה, מסבירה מדוע חשוב להקפיד על סביבה שקטה ונעימה סביב הפג
27/01/2025

תינוק שרק נולד הוא יצור כה קטן וזעיר, שלעתים אנו חוששים להחזיק אותו. כשמדובר בפג, החששות מתגברים, בעיקר בשל משקלו הנמוך, ובפרט אם הוא מחובר לצינורות ומכשירים שונים.

 

לפג שנולד טרם זמנו ישנן מערכות שטרם בשלו סופית. בנוסף, הוא סובל מחסך הורי משמעותי וחווה גירויים מאוד עוצמתיים בהשוואה לתינוק שנולד במועד, זאת בעקבות אשפוז ממושך בתוך אינקובטור, רעשי מכונות וצפצופים, תאורה מאוד מציפה ועוד.

 

בשונה מתינוק שנולד במועד, הפג ממשיך, למעשה, להתפתח בסביבה חוץ-רחמית. זוהי התקופה בה המוח גדל ומתפתח יותר מאשר בכל תקופה אחרת במחזור החיים (בין שבועות 28-40). עצם הלידה המוקדמת והחשיפה לסביבה אב-נורמלית השונה מהסביבה הרחמית, משפיעה על התפתחותו לטווח הארוך. זוהי תקופה קריטית, שבמהלכה נרצה למנוע כמה שיותר "הפרעות" כדי לקדם את התפתחותו התקינה.

 

העמסת מספר גירויים בו זמנית ובעוצמה גבוהה מעמידה את מערכת העצבים של הפג במצב פגיע המלווה בשינויים בתחושת המגע, התנועה, השמיעה והריח. בשנים האחרונות עלתה ההתייחסות לדחק (stress) כגורם סיכון להתפתחות מוח הפג. רעש ותאורה חזקה הם בין הגורמים שמעלים את תחושת הסטרס. מחקרים מראים כי חשיפת פג לתאורה ורעש בעוצמות גבוהות באה לידי ביטוי במדדים רפואיים, כמו עלייה בקצב הלב, ירידה באספקת החמצן, לחץ תוך-גולגולתי מוגבר, בכי, בהלה, הפרעות שינה, משך אשפוז ארוך יותר, עיכוב בתחילת אכילה מבקבוק ועוד. בנוסף עלולים להתלוות בעתיד גם קשיים מוטוריים וקשיים רגשיים, חברתיים והתנהגותיים.

 


פרויקט שומרים על שקט בפגיה של הלל יפה - מדבקות קיר וסביבה נעימה

 

מאמר שהתפרסם בבית חולים בבוסטון, בשיתוף בית הספר לרפואה בהרווארד, מצא כי לרעש יש השפעה על המערכת הקרדיו-וסקולרית (עלייה בקצב לב ולחץ דם), על מערכת הנשימה, השינה, מעבר הנוזלים בכלי הדם במוח והשפעות נוספות לטווח הארוך על התפתחותו הנוירולוגית של הפג, בעיקר בשפה ובשמיעה.

 

בפגייה של המרכז הרפואי הלל יפה החליטו להרים את הכפפה ולהציב שלטים ופרסומים המורים על צמצום רעשים ושמירה על סביבה שקטה ונעימה על מנת להעלות את המודעות, הן של ההורים והן של הצוות המטפל.

 

"הצוות ההתפתחותי בפגייה הינו רב-מקצועי וכולל מרפאה בעיסוק, אחות, פיזיותרפיסטית ודיאטנית, שאמון על הפחתת הסטרס בקרב הפגים. הצוות רואה לנגד עיניו את ההתפתחות של הפג, איכות חייו ואת התפקוד התקין שלו בכל תחומי העיסוק שלו כתינוק, כילד וכמבוגר בעתיד. כחלק מההדרכות שאנו מעבירים להורים, אנו מסבירים על חשיבות השמירה על השקט וצמצום תחושת הסטרס. רעש עלול להעיר את הפגים משנתם העמוקה ולגרום לבהלה, ולכן חשוב להקפיד על סביבה שקטה ונעימה ולאפשר להם החלמה בהיבט הרפואי וההתפתחותי. ככל שנקדים לעשות זאת ונצמצם את הגירויים הסביבתיים - רעש ואור, כך נסייע להפחתת הקשיים הקוגניטיביים והרגשיים אשר מתרחשים בהיעדר טיפול", מסבירה המרפאה בעיסוק רונית ריידיבוים פלח, מפגיית הלל יפה.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד