הכנה והטרמה לילדים עם אתגרים חושיים
ההבנה של צרכי הילד במהלך חודש הרמדאן חשובה במיוחד כאשר מדובר בילדים עם אתגרים חושיים, כמו רגישות לטעמים, מרקמים ורעשים. לילדים אלו יש להקפיד להגיש ארוחות מוכרות ונוחות במהלך הארוחות המיוחדות, כמו האיפטר והסוחור, כדי שלא להעמיס עליהם מבחינה תחושתית ולטפח פתיחות לטעמים חדשים בהדרגתיות. מעבר לכך, יש להקפיד על התאמת הסביבה להפחתת גירויים חזקים שיכולים להטריד את הילד, כמו רעשים חזקים, תאורה בוהקת וריחות עזים, שעלולים לגרום לעומס תחושתי. אפשר להקצות אזור שקט בבית לוויסות תחושתי והרגעה, ולעודד שימוש באמצעי סינון כמו אוזניות להפחתת רעש או משקפי שמש בעת הצורך.
פעילויות תומכות והפחתת גירויים
לילדים עם אתגרים חושיים מומלץ לכלול פעילויות סנסומוטוריות לפני ארוחת האיפטר – תרגילי קפיצות או מתיחות יכולים לסייע לוויסות חושי. בנוסף, ניתן להציע פעילויות מרגיעות, כמו ציור, משחק בבצק או עיסוי עמוק, כדי לסייע בשיפור הרגיעה החושית של הילד. חשוב להימנע מפעילויות מעוררות גירויים, במיוחד לפני השינה, כדי להבטיח שינה רגועה.

רים ג'מאל ותאד (ימין) וחנין מחאמיד-מרזוק
התמודדות עם אתגרים קשביים ויכולת התמדה
הצום במהלך חודש רמדאן מהווה גם הזדמנות מצוינת לעבוד על מיומנויות של עיכוב תגובה ודחיית סיפוקים. תכנון נכון של סדר היום, הכולל קביעת זמנים למועד שבירת הצום, יכול לסייע לילדים שצמים לעבוד על יכולת ההתמדה והסבלנות. כמו כן, בשעות הצום עשויה להיות ירידה ברמות האנרגיה של הילד. במקרה כזה, מומלץ להציע לילדים משימות קטנות ומדורגות ולהעניק הפסקות סדירות לצורך חידוש המוטיבציה והאנרגיה.
הכנה חברתית ותקשורתית
בני משפחה וילדים עם קשיי תקשורת עשויים לחוות קשיים שונים בשינוי שגרה ובאינטראקציות החברתיות במהלך רמדאן, בפרט כשהם נדרשים להתמודד עם ביקורים של משפחה מורחבת ועם שינויים בזמני התפילות והארוחות. לפיכך, חשוב לשמור על סדר יום קבוע, להכין טבלה חזותית עם סדר היום, כולל זמני הארוחות והתפילות. בנוסף, מומלץ ליצור סיפור חברתי שיסביר את משמעות הצום והמסורת של חודש רמדאן, תוך הסבר על הציפיות החברתיות בתקופה זו והכנה לסיטואציות חברתיות, כמו תפילה במסגד וארוחות משפחתיות. כמו כן, ארוחת האיפטאר יכולה להוות הזדמנות מצוינת לחיזוק קשרים חברתיים ומשפחתיים, ועידוד ילדים עם קשיי תקשורת לקחת חלק בשיחה ולהביע את רגשותיהם על ידי שימוש בשאלות פתוחות ואמצעי תקשורת חלופיים.
השתלבות ילדים שאינם צמים
ילדים שאינם צמים מסיבות שונות עשויים להרגיש שונים מחבריהם שצמים ולכן יש להציע להם פעילויות שיאפשרו להם להשתלב בשגרה המשפחתית והחברתית. למשל, לעזור בהכנת הארוחה או להשתתף במעשי צדקה, כגון חלוקת אוכל למשפחות נזקקות. דרך השתלבות זו, הילדים יכולים להרגיש שהם חלק מהחגיגה ומהערכים שמוביל חודש רמדאן.
לסיכום, מסבירות השתיים: "חודש רמדאן הוא תקופה של שינוי משמעותי בשגרה, שמביאה עמה אתגרים וצרכים ייחודיים עבור ילדים עם אתגרים חושיים, קשביים ותקשורתיים. הכנה מוקדמת של ההורים, כמו גם התאמה של הסביבה והפעילויות החושיות, יכולה להבטיח חוויה רגועה ומשמעותית יותר עבור הילדים. בנוסף, היכולת לשמור על שגרה קבועה, תוך שילוב תקשורת פתוחה ותמיכה מתמדת, תסייע בהתמודדות עם השינויים ותאפשר לילדים ליהנות מהחודש בצורה מיטבית".