X
מאות חטופים על ידי החמאס
546
ימים
:
10
שעות
:
34
דקות
:
06
שניות
הדר דף הבית בלי JCI

לא רק במבוגרים: גם ילדים עלולים לסבול מכבד שומני

מחלת כבד שומני על רקע הפרעה מטבולית בילדים (MASLD) הינה הסיבה השכיחה ביותר למחלת כבד כרונית, בפרט בקרב ילדים הסובלים מהשמנה. על פי מחקרים, שיעור השכיחות של MASLD בילדים הסובלים מהשמנת יתר עשוי להגיע עד לכדי 40%. ד"ר אורלי אישך אדיב, מנהלת היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים בהלל יפה, מסבירה מה המשמעות של כבד שומני בילדים, איך ניתן לזהות וכיצד אפשר למנוע
27/03/2025

התזונה המערבית מאופיינת בצריכה גבוהה של בשר אדום ומעובד, מזונות עשירים בשומנים רוויים, ממתקים ומשקאות ממותקים וצריכה מוגבלת של מזונות מהצומח. יתרה מכך, תזונה זו נקשרת עם חומרי טעם וריח, צבעי מאכל וחומרים מייצבים ומשמרים למיניהם, שצריכתם קשורה באופן ישיר לתופעות של השמנת יתר ושינויים קרדיו-מטבוליים, הן במבוגרים והן בילדים.

 

כבד שומני בילדים הוא תופעה שלא רבים שמעו עליה. לרוב מייחסים זאת "למחלה" של מבוגרים, אך מסתבר כי זו תופעה רווחת מאוד וקיימת במיוחד בילדים בעלי עודף משקל. על פי מחקרים, לפחות 40% מהילדים בעלי עודף משקל סובלים מכבד שומני.

 

"הפרוגנוזה של כבד שומני בילדים - MASLD כוללת אינטראקציה מורכבת של גורמים גנטיים, סביבתיים ואורח חיים. השמנת יתר ותזונה לקויה הינם גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להופעת כבד שומני, כאשר צריכת יתר של פחמימות פשוטות, במיוחד פרוקטוז ושומנים רוויים, תורמים להתפתחות MASLD. לעומת זאת, תפריטים עשירים בסיבים תזונתיים כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים לא רוויים, בעיקר מהצומח, כמו אבוקדו, שומשום, אגוזים ושקדים, עשויים להיות בעלי השפעות מגינות", מסבירה ד"ר אורלי אישך אדיב, מנהלת היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים במרכז הרפואי הלל יפה.

 

בעוד ש-MASLD משויכת בדרך כלל להשמנה, היא יכולה גם להתרחש אצל ילדים עם BMI נורמלי או נמוך. זה נכון במיוחד בנוכחות גורמי סיכון מטבוליים אחרים, כמו עמידות לאינסולין, דיסליפידמיה או נטיות גנטיות. לדוגמה, נוכחות של וריאנט גנטי PNPLA3 הוכחה כמגדילה את הסיכון והחומרה של MASLD ללא קשר ל-BMI . בנוסף, גורמים סביבתיים והתפתחותיים, כמו בריאות לקויה של האם במהלך ההריון וחשיפות תזונתיות מוקדמות, יכולים לתרום להתפתחות MASLD אצל ילדים עם BMI נמוך. לכן, בזמן שהשמנה היא גורם סיכון משמעותי, היא לא הגורם היחיד לקביעת .MASLD קלינאים צריכים לשקול לבצע בדיקות ל- MASLD אצל ילדים בעלי גורמי סיכון מטבוליים גם אם יש להם BMI נמוך.

 


לפתח דפוסי תזונה בריאים כבר בילדות המוקדמת. צילום: Anastasia Shuraeva, Pexels

 

האם ניתן למנוע כבד שומני?

מניעת כבד שומני וניהול הבעיה בקרב ילדים כוללות בעיקר שינויים באורח החיים, הן מבחינת תזונה נכונה, הכוללת הפחתת צריכת סוכרים חופשיים ושומנים רוויים, תוך הגדלת צריכת פירות, ירקות ודגנים מלאים, והן מבחינת הגברת פעילות גופנית.

 

"על פי מחקרים שנעשו נראה כי התפתחות דפוסי התזונה של ילדים כבר מהילדות המוקדמת ועד גיל ההתבגרות היא חלון ההזדמנויות לביסוס דפוסי תזונה בריאים להמשך החיים. מגיל שנה ועד גיל שלוש לערך, דפוסי התזונה מתבססים ואף ניתנים לשינוי בקלות יותר, ולכן מומלץ כבר מגיל זה לאמץ הרגלי תזונה נכונים.

 

"האגודה האמריקאית של אנדוקרינולוגים קליניים והאגודה האמריקאית לחקר מחלות כבד ממליצות על שינויים תזונתיים ופעילות גופנית כמרכיבים העיקריים בטיפול בילדים עם MASLD", מציינת ד"ר אישך אדיב.

 

האם זה פתיר?

מחקרים שנעשו בתחום הראו כי הדיאטה הים-תיכונית, המודגשת על ידי צריכה גבוהה של פירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים מן הצומח, הביאה לשיפור בתפקודי הכבד בילדים עם MASLD ולשיפורים מתונים באנזימי כבד, כמו ALT ו-AST.

 

ילדים עם כבד שומני שאינם מטופלים כראוי עלולים להפוך למבוגרים הסובלים מהמחלה הנ"ל שמתקדמת למחלה קשה יותר, עם הצטלקות של הכבד, ועד לשחמת הכבד עם תחלואה קשה מאוד, אי-ספיקה כבדית וצורך בהשתלת כבד בחלק מהמקרים.

 

מיעוטם אף מפתחים מחלה גידולית של הכבד. תוצאות אלו של תחלואה עם כבד שומני בילד שאינה מטופלת מדגישות את הצורך בהתערבות מוקדמת, כאמור, עם תזונה נכונה שיכולה לשפר תוצאות לאין ערוך ולצמצם תחלואה קשה ומשמעותית לילדים אלו כבוגרים.

 

לסיכום, טיפול בהשמנה באמצעות התערבויות מקיפות באורח החיים של הילדים הינו הבסיס למניעה וניהול MASLD בילדים. ישנה חשיבות רבה לקידום תבניות תזונה בריאות ופעילות גופנית סדירה כבר מגיל צעיר, על מנת להפחית את הסיכון לפתח מחלות כבד. אמנם יש גם טיפול תרופתי, אך הפתרונות המהירים הנ"ל, כפי שלמדנו מהמבוגרים, הינם קצרי טווח. ישנה חשיבות רבה לקיום אורח חיים נכון ותזונה נבונה על מנת לשמור על בריאות תקינה בקרב ילדינו.

 

במידה שהילד/ה בעל/ת משקל עודף או אינו/ה גדל/ה באופן מספק מבחינת גובה או משקל, מומלץ לפנות לרופא המטפל להערכה ובהתאם לשיקול דעתו יפנה לבדיקות דם הכוללות אנזימי כבד.

 
הדפס

כתבות נוספות בנושא ילדים

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד