הדר דף הבית בלי JCI

הקיץ כאן – גם קדחת הבהרות

שלושה מקרים של קדחת הבהרות טופלו בהלל יפה לאחרונה. ד"ר גרשון קרן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות של המרכז הרפואי, קורא לציבור הרחב לשים לב לתסמיני המחלה ולבצע פעולות מניעה בכדי להימנע מעקיצת הקרצייה שגורמת לקדחת
25/07/2010


בשבוע החולף אושפזה במחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה, ילדה כבת 14 מיישובי אזור חדרה, עם סימנים של סחרחורות, הקאות, ערפול הכרה ועוד. בדיקה מהירה של רופאי המחלקה העלתה כי היא סובלת מקדחת הבהרות, או טיפוס הבטן/בהרות. ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים, מספרת כי הילדה טופלה באנטיביוטיקה, התאוששה ושוחררה לביתה. מקרה זה מצטרף לשני מקרים נוספים של חולים בקדחת הבהרות שאושפזו בשבועות החולפים במרכז הרפואי הלל יפה.

 

ד"ר גרשון קרן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי הלל יפה, רואה לנכון לצאת בקריאת אזהרה לציבור הרחב לנקוט אמצעי זהירות ולבצע פעולות מנע. "מדובר במחלה שבמדינת ישראל יש לה שכיחות בעיקר בשני אזורים: צפון השרון, דהיינו חדרה והסביבה, ואזור הנגב", הוא מציין, "בחודשי הקיץ, היא הופכת שכיחה יותר בגלל מזג האוויר וכן הנטייה שלנו לשהות יותר בחוץ, בטבע, במדשאות ועוד". 

 

מהי קדחת הבהרות?

 

קדחת הבהרות (טיפוס הבהרות) היא שם של קבוצת מחלות הנגרמת על ידי חיידק בשם ריקציה, המועבר מהכלב החולה לקרצייה, שמעבירה אותו לאדם.

 

בניגוד לאדם, שמהרגע שנעקץ גם יחלה במחלה, הכלב עצמו יכול להיות רק נשא של המחלה, או לפתח תסמיניה באופן קל, כך שבעליו אפילו לא ישים לב לכך. התסמינים אצל הכלבים מתבטאים במחלת חום ומחלת הלימפה, בצקות ברגליים ובאשכים ו/או דימומים מהאף. חשוב להדגיש, שהמחלה לא עוברת מאדם חולה לאדם חולה, אלא אם כן נדבקה אליו קרצייה חולה. כלומר, המחלה אינה מדבקת. בהתאם, הטיפול בקדחת משעה שאובחנה הוא על ידי אנטיביוטיקה. ככל שמתחילים בטיפול אנטיביוטי מוקדם יותר, המחלה קלה יותר והחום עשוי להיעלם תוך פחות מיממה. האבחון עצמו נעשה בהתאם לתסמינים שצוינו ובאמצעות בדיקת דם פשוטה למדי.

 

מהם הסימנים להופעת הקדחת?

 

התסמינים של הקדחת יכולים לחקות תסמינים של מחלת שפעת כגון חום גבוה מלווה בצמרמורות, כאבי שרירים ועצמות, חולשה כללית ועוד. אלו יופיעו יומיים-שלושה אחרי ההידבקות. כעבור שלושה עד חמישה ימים מהופעת סימנים אלו, תופענה גם בהרות, שהן גם מקור שמה של המחלה. הבהרות הן כתמים קטנים, אדומים ובהירים, בעלי צורה לא סדירה, שעל פי רוב, מופיעים בהגבלה לאזור הפנים ולאזור כפות הרגליים וכפות הידיים (בצידן הפנימי). בדרך כלל, סימני בהרות לא יופיעו על כל הגוף. הפריחה נמשכת בין שישה עד שבעה ימים, ואם החולה אינו מאובחן והמחלה אינה מטופלת בטיפול אנטיביוטי מתאים, עלול מצבו להידרדר עד לכדי סיבוכים נוירולוגיים, דלקות ריאה, הפרעה בתפקודי הכליות, דלקות בשריר הלב ובמקרים חמורים אף מוות.

 

בקרב האוכלוסייה המבוגרת עלולה המחלה להיות קטלנית בשיעור של שניים עד שלושה אחוזים.

 

אז מה עושים? כך תימנעו מהקדחת

 

כאמור, שכיחות הופעת המחלה היא בזמן הקיץ ובאזור צפון השרון והנגב. על מנת להימנע ככל הניתן מעקיצת קרצייה יש לבצע מספר פעולות בסיסיות בסביבת המחייה של האדם ושל הכלב. "ראשית", מציין ד"ר קרן, "ישנה חשיבות רבה להגברת המודעות והערנות למתן טיפול וטרינרי נאות בכלבים. מומלץ לבצע טיפול ואיבוק סביבתי במלונת הכלב או במקומות המרבץ שלו. במידה שישנן מדשאות, לדאוג גם להאבקתן בחומרים מתאימים. יש לשמור על היגיינה אישית אחרי טיולים במוקמות כפריים או ביקור בחוות כלבים. בנוסף, בקרב תינוקות וילדים, שעלולים שלא להרגיש את הימצאות הקרצייה על גופם, יש לבדוק מקומות חבויים בגוף כמו מאחורי האוזניים, או קרוב לאיברי המין. במידה שהתגלתה קרצייה, יש להקפיד לשלוף אותה במלואה באמצעות פינצטה ולא למעוך אותה עם האצבעות על הגוף. ישנה חשיבות רבה לשליפת הקרצייה במלואה, כי אם נשארים חלקים של הקרצייה, כך נשאר גם החיידק. אחרי שליפת הקרצייה יש לכבס היטב את הבגדים.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד