הדר דף הבית בלי JCI

חופשה, ים ובריכה – נזהרים ונהנים!

19/06/2012

בשנים האחרונות, ממוצע הטביעות למוות בישראל עומד על כ-30 מקרים בשנה. בין השנים 2002 ל-2008, המספר הממוצע היה כ-40 מקרי טביעה למוות בשנה, כאשר השיא היה בשנת 2008 – 44 מקרי טביעה למוות בחופי ישראל. הנתונים אמנם ירדו מעט עם השנים (בשנת 2010, לדוגמא, היו רק 23 מקרי טביעה), אך המאפיינים הסטטיסטיים נותרו כשהיו: הטובעים הם דווקא אנשים מבוגרים יותר מילדים, ובדרך כלל הטביעה מתרחשת בחוף הים. נתונים אלו מוצגים על ידי ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה של המרכז הרפואי הלל יפה, שנפגש מידי שנה עם אלו המופנים לחדר המיון עקב מקרי טביעה - בבריכה או בים, בעיקר, כמובן, בעונת הרחצה ובקיץ.

 

"כמובן שלא כל טביעה מסתיימת במוות", מציין ד"ר אשקר, "על פי רוב מדובר במקרים של 'כמעט טביעה', שבהם הנפגע שאף נוזלים לריאותיו ופגע בשחלוף הגזים בריאות, אם כי לא שהה תקופה ארוכה מתחת למים. במקרים כאלו, לרוב, הוגשה לנפגע עזרה ראשונה מיידית על ידי גורמים שונים". 

 

חשוב להבדיל בין טביעה "יבשה" לטביעה "רטובה". בשתיהן מדובר במחנק המוביל לחוסר אספקת חמצן באופן סדיר לגוף. בטביעה רטובה קיימת שאיפת נוזלים לריאות ואז מצב של חנק ופגיעה בשחלוף גזים מקומיים, דבר שמוליך לחוסר אספקת חמצן לאיברים החיוניים כמו המוח, ולאחר מכן איבוד הכרה ורפיון שרירים כללי. בטביעה יבשה, הגוף חוסם את קנה הנשימה מפני חדירת נוזלים, כמנגנון הגנה, אבל מנגנון פיצוי זה מופר לאחר שהנפגע מאבד את הכרתו, ואז הרפיון השרירי מוביל לפתיחה של קנה הנשימה לנוזלים ושאיפתם לריאות.

  

"בקרב המתרחצים בבריכה, הפגיעות הנפוצות הן לאו דווקא טביעה, אלא דווקא פגיעות וחבלות גוף שונות", מוסיף ד"ר אשקר, "מדובר בחבלות ראש בגלל זינוקים מוטעים ולא מותאמים לגובה המים, חבלה בגפיים בגלל החלקה או חבלה מפגיעה בקירות של הבריכה, היפגעות ילדים בגלל צפיפות בתוך הבריכה, חתכים למיניהם, תופעות אלרגיות וגירויי עיניים בגלל חומר חיטוי, מחלות בדרכי העיכול - שלשול, דלקות עור, אוזניים ועיניים".

  

למרות שכיום במרבית הבריכות ישנו פיקוח על רמת הכלור הנדרשת, הסיכון בשחייה בבריכה בהיבט של הכלור הוא בעיקר בקרב אנשים הסובלים מאלרגיות, שעלולים לפתח קוצר נשימה בגלל גירוי דרכי הנשימה העליונות על ידי הריח של הכלור. בנוסף, עלול להיות גירוי עיניים, או היווצרותה של תפרחת עורית באנשים בהירי עור מכל הגילאים שרגישים לכלור, וגם ילדים ומבוגרים בעלי מחלות רקע שונות יכולים להינזק ממנו.

 



במקרה טביעה, עזרה ראשונה מהירה מצילה חיים



מה עושים?

 

במקרה של טביעה – בים או בבריכה, חשוב, כמובן, להזעיק עזרה מקצועית. כפי שכבר הוזכר, מקרים של "כמעט טביעה" שבהם הוגשה עזרה ראשונה מהירה, הם בהחלט המקרים האופטימיים יותר. חשוב מאוד להיעזר בגורם מקצועי לשם חילוץ (מציל), כי רבים המקרים שבהם פעולת החילוץ נגמרה בטביעת המחלץ. יש לציין, כי בעת התרחשות טביעה בבריכה, לא הכלור הוא הבעייתי (במידה שנשמרה רמתו באופן מפוקח), אלא, כמו במקרה של טביעה במי ים, שאיפת המים לריאות וחנק.

 

במקרה של הרעלת כלור, ראשית, חשוב להבין כי הרעלת כלור איננה משהו מצטבר, אלא קשורה לרמות הכלור שיש בבריכה ביום מסוים. אם מבצעים את בדיקות המים הנדרשות בכל יום ושומרים על התקן - אין סיבה לדאגה. בעת דליפת כלור בבריכה מופיע ריח חזק הדומה בריחו לאקונומיקה או גז. הרעלת כלור חמורה עלולה לגרום לקוצר נשימה, צריבה ושיעול. הטיפול הניתן במקרים כאלו הוא טיפול נשימתי, שצריך להתבצע על ידי גורם מקצועי – בקופת החולים או בחדר מיון.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד