ד"ר קליין. "הגירוד של העקיצה יוצר החדרה של חיידקים מזהמים מהעור" |
הטמפרטורות רותחות והלחות מרקיעה שחקים – שני נתונים מצוינים לפעילות רוחשת של יתושים באזורנו ובכלל. בין הסובלים העיקריים – ילדים ופעוטות, שמפתחים בקלות זיהומים שהם תוצאה של גרד העקיצה.
"כמעט 30 ילדים ופעוטות הגיעו החודש לקבלת טיפול במיון ילדים במחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה, עקב עקיצות יתושים שהזדהמו", אומרת ד"ר עדי קליין, מנהלת המחלקה. "את חלקם היינו צריכים לאשפז בשל זיהום מקומי ההולך ומתפשט והופעת סימני זיהום כללי כגון חום גבוה והגדלת בלוטות הלימפה. בעיקר ילדים הסובלים מאסתמה של העור, או שהעור שלהם רגיש במיוחד, דבר המאפיין פעוטות וילדים צעירים. בנוסף, כרגע מאושפזים במחלקה 4 ילדים שפיתחו נגע זיהומי הדורש טיפול אינטנסיבי יותר, אחד מהם אף נדרש לפתיחה כירורגית של נגע מזוהם, אך המצב הכללי של כולם מוגדר טוב".
עקיצה רגילה עלולה להתפתח לזיהום – כיצד?
רבים מאיתנו נעקצים בקיץ. גם כאשר הרשויות דואגות לריסוס מסביב, הרי שלחות גבוהה ומזג אוויר חם במיוחד, שני מוטיבים הנמצאים כרגע בשיאם, יוצרים קרקע פורה עבור היתושים. במהלך טיול, בשנת הלילה, בפיקניק משפחתי או בים – קשה להיפטר מהם. גם אם נמרחים, בהחלט יש אפשרות להיעקץ. אצל ילדים הרגישות היא לעתים גבוהה יותר ולכן גם תופעות של גרד עלולות להתפתח לכדי זיהום. "ישנם ילדים עם מחלות עור, כגון אסתמה של העור", מסבירה ד"ר קליין, "אשר סובלים מאוד מכל נגע עורי, וזה מזדהם במהירות בגלל הרגישות הקיימת. עם זאת, גם ילדים עם רגישות מקומית עלולים ליצור תגובה מקומית מוגברת שמתבטאת בנפיחות, אודם וגרד ניכרים".
תגובה אלרגית או זיהום?
"לעתים העקיצה יוצרת תגובה אלרגית ולעיתים נוצר זיהום. הדרך להבחין בין השניים היא משך הזמן – זיהום מתפתח רק לאחר כיממה מהעקיצה הראשונית. עם זאת, לאחר העקיצה התגובה היא של אודם, נפיחות וגרד, דהיינו, תגובה אלרגית. רצוי לדעת, שלא תמיד ניתן להבדיל ביניהם, ולכן הטיפול הניתן הוא משולב – גם אנטיביוטיקה וגם נוגדי אלרגיה".
כיצד נוצר הזיהום מהעקיצה?
"באופן טבעי, כאשר נעקצים מתחילים לגרד", מציינת ד"ר קליין, "הגירוד יוצר החדרה של חיידקים מזהמים מהעור. מדובר בחיידקים אשר קיימים באופן רגיל אצל כל אדם ואדם על העור, אך כאשר הם חודרים פנימה, הם גורמים לזיהום מקומי, נפיחות, אודם ניכר ועוד. במצבי זיהום קשים יותר של התפשטות לכלל הגוף, תיתכן גם עלייה בחום הגוף, הרגשת חולשה והגדלה של בלוטות הלימפה באזור הנגע. הילדים שהגיעו לטיפול אצלנו הגיעו עם תופעות של נפיחות משמעותית, אודם וכאב מקומי".
יתושים, זבובים או משהו אחר?
"מרבית התופעות נראות כעקיצות של יתושים, אך קיימות גם עקיצות של זבובים או חרקים אחרים. הנגעים הם באזורים החשופים של הגוף – גפיים ופנים – וזו דרך הזיהוי העיקרית. ברוב המקרים נלקחות תרביות על מנת לוודא תצורות זיהומים נפוצות או נחשדות כמו בדיקת דם המסייעת בזיהוי קדחת הבהרות הנגרמת על ידי עקיצת קרצייה, אך זו נלקחת רק אם מדווח כי הילד/ילדה שהו בחברת כלב או גורים ואז ייתכן שנחשפו לעקיצת קרצייה. מרבית המקרים, כאמור, הם עקיצות 'רגילות', שהזדהמו בשל גירוד".
"לעתים העקיצה יוצרת תגובה אלרגית ולעיתים נוצר זיהום". יתוש עוקץ
מתי פונים לרופא?
"הדבר הראשון שאפשר לעשות כאשר הילד נעקץ הוא למרוח חומר אנטי-היסטמיני (אנטי אלרגני) כגון פנסטיל, אשר מפחית את הגרד, ומקטין בעקיפין את הסיכוי להחדרת זיהום. אם התפתח נגע מקומי כתוצאה מהגרד, אפשר למרוח עליו משחה אנטיביוטית מקומית. כמובן שיש להימנע מחיטוט בפצע אשר רק מגביר את סיכוי הזיהום. התפתחות של אודם ניכר מסביב לפצע שהולך ומתפשט בצירוף חום וכאבים הם סיבה מספקת לפנות לקבלת טיפול אנטיביוטי מהרופא המטפל.
"חשוב לדעת כי מלבד החיידקים הקיימים על העור ומוחדרים עם הגרד, קיימים חיידקים אשר מסוגלים לגרום לזיהום המתפשט במהירות, ואלה החיידקים בקבוצתstrep group A . זוהי קבוצה של חיידקים אלימים, הגורמים לזיהום ברקמות רכות ויכולים להביא להידרדרות מהירה במצבו של הילד".
מניעה וטיפול
אם העקיצה דורשת התייחסות רפואית והילד מגיע למיון, אזי כאמור הוא מטופל באנטיביוטיקה ותרופות אלרגניות. ישנם מצבים שמתפתח זיהום בעור, אך קיים קושי להגיע למינונים מתאימים בטיפול דרך הפה, ולכן יש צורך בטיפול תוך ורידי. "בדרך כלל", מדגישה ד"ר קליין, "אנו מבצעים מעקב אחר הסימנים של הזיהום ומשתדלים להתגבר עליהם. ברגע שמתגברים על הזיהום עוברים לטיפול אנטיביוטי דרך הפה אשר אפשר לתת אותו בבית".
"עם זאת", היא מסכמת ואומרת, "הדרך הטובה ביותר למניעה היא כמובן להימנע ככל האפשר מהעקיצה עצמה על ידי מריחת חומרים דוחי יתושים, וכאמור, שימוש בחומר אנטי אלרגני מיד לאחר שהילד נעקץ".
לאתר מחלקת ילדים»
לפורום רפואת ילדים»