הדר דף הבית בלי JCI

דלקת גרון בתחפושת: תסמונת פי-פאפא בילדים

מוצאים את עצמכם רצים עם הילד שוב ושוב לרופא בגלל דלקת גרון? לפני שאתם ממהרים לפעול, ודאו שלא מדובר ב"פי-פאפא", תסמונת אוטו-אימונית שמאפייניה זהים לאלו של דלקת גרון. ד"ר עדי קליין מסבירה ומרגיעה: בסופו של דבר התסמונת חולפת מעצמה
 

כדי לאתר את תסמונת פי- פאפא חשוב להיות עירניים במקרים של דלקות גרון חוזרות ונשנות

התקף חום גבוה, שקדים מוגלתיים, בלוטות צוואר נפוחות והכול חוזר על עצמו פעם בכמה שבועות. הפעוט סובל, אתם מותשים, אבל משטחי הגרון נקיים מכל חיידק או וירוס והאנטיביוטיקה אינה משפיעה. אם התיאור הזה מוכר לכם, יכול מאוד להיות שילדכם סובל מתסמונת פי-פאפא ( PFAPA - And AphtostomatitisPeriodic fever Pharingitis).

 

"פי-פאפא היא תופעה קלינית מוכרת בקרב רופאי הילדים אשר הגורם לה עדיין לא ברור, ונמנית עם קבוצת מחלות החום החוזרות על רקע ערעור מערכת החיסון בגיל צעיר", מסבירה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים במרכז הרפואי הלל יפה.

 

המחלה מופיעה בדרך כלל בגילאים שנתיים עד ארבע, והיא מתבטאת בהתקפים של חום גבוה, תפליטים בגרון הנראים כמו מחלת סטרפטוקוק, בלוטות צוואר נפוחות, אפטות ופצעים בפה ואי-תגובה לאנטיביוטיקה. לרוב, אורכו של כל התקף הוא כארבעה ימים והוא חוזר על עצמו בטווחים של 6 שבועות לערך. כפי שצוין, בדיקת משטח גרון לא תבודד חיידקים ולא יאותרו וירוסים כלשהם.

 

סימפטומים נוספים שעלולים להופיע הם חוסר תאבון, כאבי בטן, כאבי ראש וכאבי שרירים.

החדשות הטובות הן שהמחלה חולפת ספונטאנית, גם ללא טיפול, עד גיל 6 לערך, אם כי קיימים מקרים שהיא תמשך גם עד גיל 10. קיימים מצבים שבהם המחלה תוקפת אוכלוסייה בוגרת, אך הם אינם רבים.

 

האיתור והטיפול בפי-פאפא 

 

הסימנים למחלה הם, כאמור, התקפי חום מחזוריים, דלקת שקדים מוגלתית, בלוטות צוואר מוגדלות בזמן ההתקף, כיבים ואפטות בחלל הפה, חוסר תיאבון, כאבי ראש וכאבי בטן.

 

מכיוון שמדובר במחלה מחזורית, אבחונה נעשה על ידי שלילת מחלות חיידקיות על ידי נטילת משטח גרון ושלילת מחלות ויראליות אפשריות. כמו כן, יתבקשו הורי הפעוט לבצע רישום של ההתקפים החוזרים. לאחר מעקב מדוקדק של מספר חודשים אפשר יהיה להתחיל בטיפול נקודתי על ידי מתן סטרואידים במינון שיקבע על ידי רופא הילדים. מינון חד פעמי הולם מאפשר למנוע, פעמים רבות, התקפים עתידיים.

 

"חשוב לציין", מסבירה ד"ר קליין, "כי המחלה אינה מדבקת, אינה פסיכוסומאטית ואינה עונתית. המחלה אינה מחייבת אשפוז ואינה מושפעת מגורמים סביבתיים. היא תחלוף מעצמה כעבור 3-4 ימים ותחזור מספר שבועות לאחר מכן".

 

כיוון שמדובר בתופעה שכיחה מאוד בגילאים שצוינו, ההמלצה של ד"ר קליין היא להיות ערניים במקרה של מה שנראה כדלקות גרון חוזרות, ולבצע רישום שלהן על מנת למנוע מתן אנטיביוטיקה ו/או הגעה למצב של ביצוע ניתוח לכריתת שקדים שעלול להיות מיותר. "בדרך זו", מסכמת ד"ר קליין, "אפשר יהיה לאתר את תסמונת פי- פאפא ולקבל טיפול מתאים בסטרואידים שימנע או יקטין את הופעת ההתקפים הבאים וימזער את הסימפטומים הנלווים להם".

 

 

לאתר מחלקת ילדים»

 

לפורום רפואת ילדים»

 

 

 

 

 
הדפס

כתבות נוספות בנושא ילדים

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד