ד"ר קליין: "חשוב ביותר שההורים יהיו עם 'יד על הדופק'" |
החורף מביא עמו, יחד עם הגשם והקור, גם את מחלותיו האופייניות. ילדים רבים סובלים במהלך התרופה הזו ממחלות של דרכי הנשימה, אך לא רק.
מחלות החורף השכיחות ודרכי הטיפול בהן:
וירוס ה- RSV: אחד הווירוסים השכיחים אצל ילדים בעונת החורף. התמונה האופיינית שלו היא של מחלה בדרכי הנשימה – חום, שיעול ולעתים נזלת קלה. כמו כן, עלולים להיווצר קוצר נשימה גובר ודלקת בדרכי האוויר הקטנטנות עד לכדי הזדקקות לסיוע בקבלת חמצן. מהלך המחלה הוא כשבוע ימים, ושיא חומרתה הוא בדרך כלל דווקא ביום הרביעי למחלה ולא ביום הראשון. ישנם מצבים שבהם למחלה הרגילה יתלווה זיהום חיידקי משני שעלול לגרום לדלקות אוזניים ואף לדלקת ריאות.
ביטויו של הווירוס קשה יותר אצל ילדים עם מחלת רקע בדרכי הנשימה וכן אצל פגים ובילדים הסובלים ממחלות כרוניות שונות.
דלקות חיידקיות שנגרמות על ידי פנאומוקוק: פנאומוקוק הוא החיידק השכיח ביותר במחלות הילדים בחורף ובכלל. הוא גורם לדלקות אוזניים ולדלקות ריאה חיידקיות. במקרים הקשים שלו הוא עלול לגרום לדלקת קרום המוח – מחלה שמאפייניה קשים ואף קטלניים, אם הם אינם מזוהים ומטופלים בזמן. היום קיים בשגרה חיסון כנגד 13 זני פנאומוקוק, אך למרות החיסון עדיין ישנם זנים הגורמים לתחלואה בילדים. בדרך כלל מחלה חיידקית ממוקדת יותר ואינה מלווה בנזלת, שלשולים ותופעות רב מערכתיות כמו מחלות ויראליות.
וירוס הרוטה: רוטה וירוס הוא אחד השכיחים ביותר להופעת שלשולים אצל ילדים ופעוטות. מאז הכנסת חיסון הרוטה לשגרת החיסונים, ירדה שכיחותו. הוא שכיח יותר בעונת החורף, אם כי מדובר בווירוס שכמעט כל ילד עד גיל שנה וחצי יחלה בו לפחות פעם אחת, וכל ילד עד גיל 5 יחלה בו לפחות מספר פעמים, ברמות חומרה שונות. זהו וירוס שתופעותיו דומות לתופעות המופיעות בקלקול קיבה – חום, כאבי בטן, שלשולים והקאות – ובהחלט יכול להביא לכדי התייבשות וצורך באשפוז. הווירוס הוא אחד הנפוצים בעולם – כ- 1.8 מיליון ילדים בעולם יחלו בווירוס הרוטה בדרגות חומרה שונות במשך שנה.
ההעברה או ההידבקות בווירוס נעשות בעיקר באמצעות מגע עם משטחים מזוהמים בווירוס, שתיית מזון ושתייה מזוהמים, ובעיקר חוסר היגיינה.
לווירוס הרוטה שבעה סוגי זנים שונים, ארבעה מתוכם הם האחראים לתופעות השלשולים וההקאות בבני האדם. הווירוס עלול להופיע בשתי דרגות חומרה – קלה וקשה. בשני המקרים יופיעו הסימפטומים שהוזכרו, אם כי בדרגות חומרה משתנות, ובדרגה החמורה יכול הילד להגיע לכדי התייבשות ממשית וצורך בפנייה לבית החולים לשם קבלת טיפול תומך של נוזלים ומלחים דרך הווריד.
כיצד מטפלים?
"הדבר החשוב ביותר", מציינת ד"ר עדי קליין, "הוא שההורים יהיו 'עם היד על הדופק', כדי לוודא שהתערבות רפואית תינתן במועד. במקרים הקלים של הופעת הרוטה וירוס, למשל, יש להקפיד על שתייה מרובה של הפעוט, ולוודא נתינת שתן בטווחים סבירים של לפחות כל שש שעות. אם הפעוט לא נתן שתן בזמן של מעל לשש שעות, הוא ככל הנראה מיובש ומומלץ לפנות לרופא המטפל או בשעות הערב והלילה לחדר מיון".
בכל מקרה, חשוב להיות עירניים לתגובות של הילד או הפעוט יותר מאשר למידת החום. ביממה הראשונה למחלת החום מומלץ לתת תרופות מורידות חום ולעקוב אחר התנהגות הפעוט, ואחר שתייה ואכילה. בזמן החום רוב הילדים מרגישים פחות טוב, אך כאשר החום יורד – אם הילד חוזר לתפקוד מלא ורגיל, הוא ככל הנראה לא סובל ממחלה מסכנת, ואין דחיפות מיידית לבדיקתו, אולם אם אחרי הורדת החום הילד אינו מגיב, ממעט בשתייה, עליו להיבדק על ידי הרופא המטפל בהקדם.
כמו כן, יש להקפיד על היגיינה ורחיצת ידיים תמיד, ובמיוחד אם אחד הילדים בבית חולה.
במקרה של המחלות הנגרמות על ידי וירוסים ההחלמה מהמחלה היא עצמונית – מכיוון שמדובר בווירוס, אין טיפול אנטיביוטי, ולרוב הגוף מתגבר על המחלה בעצמו תוך מספר ימים (יומיים עד שבוע).
לאתר מחלקת ילדים»
לפורום רפואת ילדים»