הדר דף הבית בלי JCI

תינוקת ניצלה לאחר ששאפה מים מיקוניאליים

סיבוך נדיר של שילוב בין שאיפת מים מיקוניאליים וחיידק ה- GBS סיכן את חייה של התינוקת אליה. שבועיים וחצי אחרי הלידה, במעמד השחרור, אומרים ההורים: "הצוות ב'הלל יפה' הציל אותה"
23/04/2013

לפני כשבועיים וחצי הגיעה טלי יקר, תושבת חדרה, ללדת את בתה השנייה במרכז הרפואי הלל יפה. הלידה התקדמה במועדה ובמהירות, ואף אחד לא צפה את הדרמה שתתרחש בזמן הלידה: סיבוך נדיר של שילוב בין שאיפת מים מיקונאליים (מי שפיר) וחיידק ה- GBS, שסיכן את חייה של בתה, אליה.

 

שבועיים וחצי לאחר הלידה, רגע לפני השחרור עם תינוקת בריאה בידיה, מספרת טלי:  "הייתי כבר בשבוע 40, ובלילה הקודם עלה לי החום. החלטתי לפנות בבוקר למיון יולדות של המרכז הרפואי הלל יפה".

 

טלי היא הועברה מיידית לחדר לידה, והחלה בלידה רגילה, תוך שהצוות מתחיל גם בטיפול אנטיביוטי עקב מחלת החום  וכן עקב היותה של טלי נשאית של חיידק ה- GBS  (חיידק הנמצא בנרתיק בצורה "שקטה", אך עלול להיות אלים לתינוק בעת המעבר בתעלת הלידה בזמן הלידה).

 

"הלידה הייתה תענוג – מהירה, נעימה, והמיילדת תיקי מגנזי הייתה מקסימה וסייעה לי לאורך כל הדרך", מספרת טלי, "אבל מיד לאחריה, פתאום אני רואה את האחות מבקשת שיקראו מהר לרופא הילדים. תוך שניות הגיע ד"ר אלעד אייכנוולד מהפגייה ולקח את התינוקת שזה עתה נולדה. התברר שהיא שתתה ושאפה לריאות מים מיקוניאליים ושהיא חייבת לעבור טיפול".

 

אבל זו הייתה רק ההתחלה. בזמן שאליה הקטנה עברה טיפולים לשאיבת המים המיקוניאליים, זיהה הצוות המטפל כי נוזל מי השפיר היה עכור במיוחד, מה שהצביע על שתייה מרובה, שלרוב נחשבת קטלנית לתינוק.

 

"מרגע לידתה התינוקת הונשמה ובוצעו מספר שאיבות מהריאות. לקנה הנשימה הוחדר חומר שנקרא סורפקטנט, כדי לסייע לה בנשימה, ובהמשך גם גז מיוחד שנקרא NO", מסביר ד"ר מיכאל פלדמן, מנהל המחלקה לילודים ופגים של המרכז הרפואי הלל יפה. "הריאות שלה היו בעצם סגורות. זה היה משום שככל הנראה, עקב החום שממנו סבלה האם, סבלה התינוקת מסטרס תוך רחמי שהתבטא בשאיפת ההפרשות במי השפיר לתוך קנה הנשימה, בעודה ברחם, בכמות חריגה ביותר. מדובר במצב נדיר וסבוך כשלעצמו. מה עוד שהיה מעורב בעניין חיידק ה- GBS, חיידק אלים במיוחד לתינוק. טלי אמנם קיבלה אנטיביוטיקה, כמקובל, כבר בחדר לידה, אבל הלידה הייתה מהירה ביותר, ולכן התינוקת הייתה זקוקה גם למתן אנטיביוטיקה אינטנסיבי – שילוב נדיר בין חיידק בדם ובעיות נשימה קשות ביותר".

 

"הצוות היה מקסים ועודד אותנו כל הזמן, אבל הימים הראשונים היו קריטיים", מספרת טלי, "אף אחד בכלל לא הזכיר את המילה 'שיפור', וכל מה שיכולנו הוא לקוות שהיא תצא מזה".

 

כחמישה ימים לאחר הלידה החלה הטבה קטנה, ואחריה התייצבות מיוחלת, ולבסוף ניתוק של אליה הקטנטונת מכל המכשירים שאליהם הייתה מחוברת ומעבר לנשימה עצמונית.

 

כמעט שבועיים וחצי אחרי, אתמול, יום שני, שוחררה אליה מהפגייה וחזרה לביתה עם שני הוריה.

 

"היא תינוקת מקסימה וחיונית", מציין ד"ר פלדמן, "שלמעט המקרה הנדיר הזה בלידה, הייתה כבר מזמן בבית. אני שמח על השחרור ומאחל להם בריאות שלמה".

 

והזוג יקר? הם רק משבחים את הצוות בחדר לידה ובמחלקת ילודים ופגים, שעמד לצדם לאורך כל הדרך. "כבר בחדר לידה הרגשתי שיש לצדי צוות מיומן ומקצועי", אומרת טלי יקר ומסכמת: "לי ולבעלי אין ספק – הם הצילו לנו את הילדה".  

 

 


טלי יקר עם בתה אליה וצוות הפגייה המסור

 

 

חיידק ה-GBS ובליעת מים מיקוניאליים: מידע כללי


מהו חיידק ה-
GBS?

מדובר בסטרפטוקוקוס מקבוצה B, הנמצא בנרתיק/תעלת הלידה בצורה "שקטה" ובלתי פעילה אצל נשים רבות. הימצאותו אינה מהווה סיכון במהלך החיים וגם לא במהלך הלידה, אך עלולה להיות מסוכנת לתינוק בזמן הלידה כאשר הוא עובר בתעלת הלידה. במדינת ישראל תחלואת הילודים ב- GBS אינה שכיחה.

 

מהם מים מיקוניאליים?

מים מיקוניאליים הם מי שפיר המהולים במיקוניום, הצואה הראשונה שהתינוק מפריש מיד לאחר הלידה. במקרים של מצוקה עוברית, עשוי העובר לעתים להפריש אותה בתוך מי השפיר ברחם ולשאוף מים אלו לריאות, מצב שעשוי לסכן את בריאותו ודורש התערבות רפואית.

 

מחלקת ילודים ופגים»

 

 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד