הדר דף הבית בלי JCI

"אינני בוכה אף פעם"

23/10/2013

ביום שני האחרון, התקיים במרכז הרפואי הלל יפה כנס בנושא איתור, זיהוי וטיפול בילדים נפגעי התעללות והזנחה. בכנס, שיועד לעובדים סוציאליים, צוות סיעודי, אנשי חינוך ורופאי ילדים בקהילה, ונערך ביוזמת צוות השירות הסוציאלי והוועדה למניעת אלימות במשפחה של בית החולים, בשיתוף מכון "חרוב", הועברו הרצאות בנושא זיהוי קליני של חשד להתעללות בקטין, תפקיד העובד הסוציאלי במקרים אלו, מענים בקהילה, גורמים המשפיעים על כוונת רופאים ואחיות לדווח על חשד לאלימות כלפי קטינים ועוד.

 

"בשנת 2011, אותרו על ידי צוותי בתי החולים, קופות החולים וטיפות החלב ברחבי הארץ 3,535 ילדים נפגעי אלימות ותקיפה מינית. 2,180 מתוכם אותרו בבתי החולים וכל השאר, בקהילה". בנתון קשה זה, פתח ד"ר אוהד הוכמן, סגן מנהל המרכז הרפואי הלל יפה, את יום העיון שכותרתו הייתה "אינני בוכה אף פעם". עוד הדגיש ד"ר הוכמן: "דומה כי המקרים שדווחו מהווים את קצה הקרחון של התופעה ורבים הם המקרים שלא מתגלים, בעיקר כי זיהוי ילד שעבר התעללות הוא משימה קשה לאבחון, הדורשת מודעות גבוהה לתופעה, שיתוף של בעלי מקצועות מתחומים רבים, רגישות ונחישות ולא פחות מכך אומץ".

 

הכנס, פרי יוזמה של צוות השירות הסוציאלי ב"הלל יפה", בראשותה של הגב' גליה בן ארי, ובשיתוף מכון "חרוב" והשירות הסוציאלי במשרד הבריאות, עסק, כאמור, בנושא איתור, זיהוי וטיפול בילדים נפגעי התעללות מינית, ונטלו בו חלק כ-200 אנשי מקצוע מתחום רפואת הילדים, העבודה הסוציאלית, הפסיכיאטריה, התפתחות הילד, הסיעוד ועוד.

 

 


מימין: גב' גליה בן ארי, מנהלת השירות הסוציאלי ב"הלל יפה", וד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת ילדים

 

בהמשך לדבריו של ד"ר הוכמן, הציגה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים ויו"ר הועדה למניעת אלימות במרכז הרפואי הלל יפה, את דרכי הזיהוי הקליני לחשד בהתעללות, שעל פיהן פועלים צוותי בית החולים בעבודתם היומיומית. ד"ר קליין הזכירה את הנתון החשוב באשר לכך שגם בדיקה גופנית תקינה אינה שוללת פגיעה מינית קשה, וכי רק 16-3 אחוזים מהבדיקות הרפואיות שנערכו למקרי התעללות, העלו ממצאים חיוביים של התעללות שבוצעה בפועל. נכון להיום, סיכמה ד"ר קליין, מתוך שני מיליון ילדים בישראל, קיימים 300 אלף ילדים המוערכים כילדים בסיכון. ד"ר קליין הוסיפה והדגישה את החשיבות באיתור מקרים לחשד בהתעללות ועודדה את הצוותים הנוכחים להקפיד על העברת דיווח לגורמים המטפלים.

 

הרצאות ייחודיות נוספות שנערכו במהלך יום העיון, הועברו על ידי גב' מירב קינן, העובדת הסוציאלית בחדר המיון של "הלל יפה", שדיברה על תפקיד העובד הסוציאלי והדילמות הטיפוליות העולות במקרה של חשד לאלימות; הרצאה של ד"ר מירב בן נתן, מנהלת בית הספר האקדמי לסיעוד של "הלל יפה" וחברת הוועדה הארצית למניעת אלימות, שפירטה על תוצאות מחקר על אודות כוונת רופאים ואחיות לדווח על חשד לאלימות כלפי קטינים – תוצאות שהדהימו את הקהל, מכיוון שהראו כי 20% מהנחקרים זיהו מקרי אלימות ולא דיווחו (לרוב, בשל חשש מתביעה משפטית או חוסר אמון ברשויות); הרצאה נוספת הייתה של ד"ר זיאד מסאלחה, פסיכולוג קליני וראש צוות טיפולי במרכז חירום לילדים בסיכון בעבלין, שדיבר על מאפייני האבחון והטיפול בחברה הערבית. עוד נידונו בכנס נושא המענה שניתן בקהילה בנושא אלימות בילדים ונוער (גב' דליה סיני, עובדת סוציאלית אזורית לחוק נוער), וכן השפעת הפגיעה המינית על בגרותן ואמהותן של נשים (ד"ר רחל גצלר-יוסף, עובדת סוציאלית המומחית בפגיעות מיניות).

 

בסיומו של הכנס עלתה לבמה השחקנית מיקי פלג, שהציגה את הצגת היחיד זוכת פרס תיאטרונטו לשנת 2007, "פשוטה". ההצגה, שעסקה בנושא ניצול והתעללות מינית, היוותה סיום הולם, גם אם לא קל לצפייה, של נושא שהעלאתו על סדר היום, מורכבת וחשובה כאחת.

 

לחצו כאן לתמונות נוספות מהכנס

 

 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד