חודש וחצי לפני שמתחיל החג הן צצות בכל מקום – הסופגניות. ריחניות, עגולות, מנוקדות בריבה או במילויים אטרקטיביים אחרים. שבוע לפני החג, כבר ממש קשה לעמוד בפיתוי, וכשהחג בעיצומו – מי בכלל רוצה?
נכון, זה טעים וחגיגי, וזו המסורת, אך קשה להימנע מהמחשבה על ה"מטוגן- מטוגן" הזה בלי להימנע מלחשוב על השמן ועל כל הקלוריות שכרוכות בטיגון ובתוספת המתוקה שעליו.
אז איך אפשר לשמור על המשקל בחנוכה? כיצד נמנעים מזלילה שלאחריה נצטרך לתת את הדין הקלורי? שרה שטרן-קטיעי ולאה פרנקל, דיאטניות ביחידת הדיאטה של המרכז הרפואי הלל יפה, מספקות מספר טיפים, ומציעות מתכונים לסופגניות בצירוף ערכים קלוריים.
-
הקפידו לבחור את הזמן והמקום. לא כל סופגנייה "שווה" את הקלוריות. יש סופגניות טריות יותר או פחות, טריות יותר או פחות וכן הלאה.
-
תכננו מראש לוח זמנים לאכילת הסופגניות. זה נשמע מבצע לא פשוט, אבל המטרה היא לבצע בקרה על מה נכנס לכם לפה ומתי. בנוסף, אתם יכולים להחליט להוריד מעט בכמות בארוחה, על מנת שבעת הדלקת הנרות תוכלו לאכול סופגנייה, וזה לא יפגע משמעותית בצריכת הקלוריות שלכם.
-
אם קיימת אופציה לבחור בין סופגניות אפויות לבין סופגניות מטוגנות – בחרו באפויות.
-
גם אם ידוע לכם כי אתם עומדים להגיע לאירוע שיהיו בו מזונות מפתים (וסופגניות), אל תימנעו מארוחה משביעה לפני כן. דווקא הגעה לאירוע כאשר אתם שבעים תאפשר לכם שיקול דעת ראוי, וכך תבחרו מה ראוי "לבזבז עליו קלוריות" ותימנעו מזלילה.
-
אכלתם, נהניתם – מצוין. שלבו שגרת פעילות גופנית על מנת לעזור לגוף להתמודד עם התוספות.
לדעת מה "נכנס לכם לפה" – מתכונים לסופגניות וערכים קלוריים
רק כדי שתדעו מהם הערכים הקלוריים של הסופגניות, מצורפים שני מתכונים לסופגניות. הערכים התזונתיים חושבו עבור יחידה אחת. ההבדל העיקרי (חוץ מהטעם, המילוי ועוד) הוא בגודל, בכמות השומן שספגו וכמובן בקלוריות.
מתכון לסופגניות "קלאסיות" מבצק שמרים:
מצרכים:
40 גרם שמרים
1 כף סוכר
1/2 כוס מים פושרים
4 כוסות קמח
3 כפות סוכר
2 כפות שמן
3 חלמונים
3/4 כוס מים
2 כפות שמנת או ברנדי
1/2 קליפת לימון מגוררת
קורט קמח
אופן ההכנה:
מערבבים את הסוכר, השמרים והמים ומשהים כ-10 דקות, עד שהתערובת מתחילה לתסוס.
מכניסים לקערה את כל שאר החומרים ולשים עד לקבלת בצק רך וחלק שנפרד מהדפנות של הכלי. מכסים ומחכים כשעה או יותר עד שהבצק תופח ומכפיל את נפחו. ניתן ללוש במערבל חשמלי עם זרוע מתאימה לבצק. מרדדים עלה בעובי 1.2 ס"מ, קורצים עיגולים בכוס, מסדרים אותם על משטח, ומחכים שיתפחו שוב עוד כ-20 דקות.
יוצקים לסיר עמוק שמן בגובה של 5 ס"מ לפחות ומחממים. מטגנים את הסופגניות בשמן החם משני הצדדים. חשוב להקפיד שהפעולה לא תהיה מהירה מדי או איטית מדי, כדי שהסופגניות תהיינה מוכנות, אבל לא יספגו יותר מדי שמן.
מעבירים לכלי עם נייר סופג ומזריקים את ריבה (או שלא). בוזקים מעט אבקת סוכר.
קק"ל |
גרם חלבון |
גרם פחמימות |
גרם שומן |
370 |
3.8 |
27.9 |
26 |
מתכון לסופגניות אפויות:
מצרכים:
קוביית שמרים טריים (אפשר להמיר בשקית אחת של "שמרית"/ או 2 כפות שטוחות שמרים יבשים)
חצי כוס סוכר
200 מ"ל חלב פושר
חצי ק"ג קמח רגיל
ביצה אחת
שקית סוכר וניל
100 גרם חמאה רכה מאד, כמעט נוזלית
חצי כפית קליפת לימון מגורדת דק (לא הכרחי)
שמינית כפית מלח
אופן ההכנה:
מערבבים יחדיו את השמרים, החלב, הסוכר וכחצי כוס קמח מכל כמות הקמח. נותנים לשמרים לתסוס כ-20 דקות.
מוסיפים את שאר הקמח, הביצה וסוכר הווניל ולשים לבצק אחיד וגמיש.
מניחים בקערה. אפשר "ללטף" את הכדור שנוצר בידיים משומנות בכדי ליצור שכבה שמנונית. מכסים ומניחים לתפיחה עד להכפלת הכמות של הבצק.
מחלקים את הבצק לשני חלקים ומרדדים לעובי 1.5 ס"מ. אפשר גם לרדד שני עלים בעובי 1 ס"מ, לקרוץ עיגולים באחד מהם, לשים עליהם ריבה, לכסות בעלה השני ולקרוץ עיגולים סביב כל "גבעה" שנוצרה (אפשר להזריק את ריבה גם רק לאחר ההכנה).
מרפדים תבניות לתנור בנייר אפייה, רצוי להבריש על הנייר במעט שמן. מניחים על המגשים סופגניות במרווחים נאים על מנת שיהיה להם מקום לתפוח.
מחממים תנור לחום גבוה - 200 מעלות - ואופים כ-25 דקות או פחות – לבדוק מתי הסופגניות זהובות ותפוחות.
אחרי שהן מוצאות מהתנור ניתן להבריש אותן במעט חמאה מומסת ולבזוק עליהן אבקת סוכר.
|
קק"ל |
גרם חלבון |
גרם פחמימות |
גרם שומן |
לפי 30 יחידות |
106 |
2.3 |
17 |
3.1 |
לפי 20 יחידות |
160 |
3.5 |
25 |
4.7 |
חג אורים שמח!