כבר בשנות ה-90 היה המרכז הרפואי הלל יפה חלוץ בתי החולים בארץ שעשו שימוש באנרגיה סולרית, עת הותקנה על חלקים מגגו מערכת לניצול אנרגית השמש. מאז הלכו והעמיקו בבית החולים תהליכים שונים שמטרתם עידוד מיחזור וחיסכון באנרגיה, תוך שמירה על בריאות הציבור. שיאם של תהליכים אלו היה השבוע, במעמד קבלת תעודת "תו ירוק" למוסדות הרפואה. המרכז הרפואי הלל יפה הוא גם בית החולים הממשלתי הראשון בארץ שמקבל תו איכות ירוק זה.
ירוק על שום מה?
"העמידה בתו הירוק מחייבת בפעולות ארגוניות שונות וקבועות של מיחזור חומרים כגון נייר, פלסטיק, ברזל ודומיהן, חיסכון באנרגיה, חיסכון בצריכת מים, שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, טיפול נכון בפסולת ועוד", מציינת יהודית אלי, סגנית המנהל האדמיניסטרטיבי של המרכז הרפואי הלל יפה ומי שעומדת בראש הוועדה לאיכות הסביבה שעסקה ועוסקת ב"תו הירוק" בבית החולים. "כיום אנחנו עושים שימוש במערכת סולארית לחימום, המספקת כ-30% מתצרוכת המים בבית החולים, רוכשים נורות חסכוניות וציוד עם דירוג אנרגטי חסכוני, מפעילים מערכות לסגירה מרוכזת של מזגנים ואורות, וממחזרים נייר, פלסטיק וציוד אלקטרוני (שנתרם לקהילה ללא תמורה). בנוסף, חסכנו משמעותית בצריכת המים בגינון עקב שימוש בברזים חסכוניים, הקטנת לחץ המים והשקיה רק בשעות הלילה, ושתלנו צמחייה מלאכותית במקומות שניתן".
הפעילות, שרק חלקה צוין לעיל, יצרה חיסכון אנרגטי, ובעתיד אמורה להביא גם לחיסכון כלכלי. מציין ד"ר אמנון בן משה, "מתוך הכרה כי משאבי כדור הארץ מוגבלים, הגדרנו לעצמנו יעדים המתייחסים, בין היתר, לחיסכון במשאבים, חיסכון באנרגיה, צמצום השימוש במוצרים המזיקים לסביבה בקרב העובדים המבקרים והקהילה הסובבת אותנו".
בתמונה מימין לשמאל: מר דני גולדשטיין, פרופ' מאיר אורן, מר דב פסט, ד"ר אמנון בן משה, גב' יהודית אלי. צילום: ציון יחזקאל
עומדים בתקן
ההתייחסות של בית החולים לכל נושא איכות הסביבה, קיימת, כאמור, כבר עשרות שנים. ב-1990 היה הלל יפה המרכז הרפואי הראשון, ועד היום היחיד, שהורכבה על גגו מערכת סולארית לשם חיסכון בצריכת האנרגיה. לאורך השנים הושרשו נהלי עבודה נוספים הקשורים לאיכות הסביבה. ב-2011 הוחלט בשיתוף הנהלת משרד הבריאות כי "הלל יפה" יהיה בית החולים הראשון שיפעל להשגת היתר "תו ירוק" ממכון התקנים.
"הענקת התעודה על ידי מכון התקנים השבוע סיכמה פעילות רבת עשייה, ובעיקר מהווה הוכחה חד-משמעית לכך שכל בית חולים בישראל יכול לעמוד בקריטריונים הקפדניים של 'התו הירוק' אם רק יחליט שהוא מעוניין בכך", מציין דני גולדשטיין, מנכ"ל מכון התקנים הישראלי.
דב פסט, סמנכ"ל בכיר במנהל משאבי אנוש במשרד הבריאות, מסכים עם קביעה זו וסבור כי הלל יפה הוא חלוץ ישראלי שיסמן את הדרך לבתי חולים נוספים בעקבותיו.
ב"הלל יפה" מסכימים כי התוצאה משתלמת, למרות שהמאמץ אינו עניין של מה בכך. לדברי פרופ' מאיר אורן, מנהל המרכז הרפואי, "התו הירוק" הוא נדבך אחד מתוך מארג של פעולות לשיפור האיכות הנעשות בהלל יפה, שיפור איכות "סביבתי" ושיפור איכות הטיפול בחולה ובבני משפחתו, כגון נושא האקרדיטיציה, מיתוג בית החולים ותקן אבטחת מידע. "לסיכום", מציין פרופ' אורן, "זוהי תחילתה של דרך שאנו מחויבים אליה, ועל אף קשיים ומצוקות כלכליות, אנו משקיעים ונותנים קשב לנושא של שמירה על איכות הסביבה ואיכות החיים של כולנו".