הדר דף הבית בלי JCI

טכנולוגיה חדשה ב"הלל יפה"

2/04/2014

השבוע הצטרף המרכז הרפואי הלל יפה לרשימת המרכזים הרפואיים העושים שימוש בטכנולוגיה של הכנסת התקן הסוגר את אוזנית העלייה השמאלית בלב באמצעות צנתור. "מדובר בטכנולוגיה המבוצעת על ידי צוות מכון הלב ונותנת פתרון לחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים, אך אינם יכולים ליטול תרופות מדללות דם", מסביר ד"ר מרק קזצקר, מנהל שירות הקוצבים במכון הלב של המרכז הרפואי הלל יפה. "זוהי פעולה, שנכנסה במהלך שנת 2013 לסל התרופות, וכאמור, מבוצעת בצנתור ומורידה את הסיכון לאירוע מוחי כתוצאה מקריש דם, ללא כל צורך במתן מדללי דם כגון קומדין".

 

 

מהו פרפור פרוזדורים?

 

פרפור פרוזדורים הוא הפרעת הקצב השכיחה ביותר ממנה סובלים 1-2 אחוזים מכלל האוכלוסייה. השיעור מוכפל מדי עשור, ומגיע ל-9% בגילאי 80 עד 90. פרפור פרוזדורים מגדיל את הסיכון ליצירת קרישי דם בחלל פרוזדורי הלב בשל פעולת התכווצות לא יעילה והאטה בזרימת הדם.

 

מתן נוגדי קרישה, הינו טיפול מקובל המוריד את התחלואה והתמותה בצורה דרמטית. הבעיה המרכזית היא קיומה של קבוצת חולים גדולה למדי אשר אינה יכולה ליטול נוגדי קרישה מסיבות שונות, כגון נפילות חוזרות עם חבלות, דמם מוחי או דמם מסכן חיים במערכת העיכול, העדר משטר תרופתי תקין ועוד. "לחולים אלו", מדגיש ד"ר קזצקר, "הפתרון של הכנסת ההתקן יכול להוות הבדל משמעותי באיכות החיים".

 

 

מה היתרון של הכנסת האוזנייה?

 

טכניקת סגירת האוזנייה נעשית בצנתור, בהרדמה מלאה ותוך שימוש בטכנולוגיית הדמיית אקו לב תוך-ושטי. הדבר מחייב שיתוף פעולה של כל צוות מכון הלב על מקצועותיו השונים – יחידת הצנתורים, היחידה לקרדיולוגיה לא-פולשנית ושירות הקוצבים. במהלך הפעולה מוחדר צנתר ייחודי דרך וריד המפשעה ומובל על ידי הרופא לפרוזדור הימני, חוצה את המחיצה בין שני הפרוזדורים ומגיע לפרוזדור השמאלי, שבו ממוקמת האוזנית. לאחר השגת המיקום הרצוי, ההתקן שעל הצנתר נפתח בצורת פטרייה שאוטמת וחוסמת את כניסת הדם לאוזנית ואגירתו תוך יצירת קרישים. כך נמנע מהחולים הסיכון להתפתחות קרישי דם וליציאתם למערכת הסיסטמית כתסחיפים.

 

מחקרים הוכיחו כי יעילות השתלת ההתקן משתווה לפחות לטיפול הקיים בקומדין, אך ללא הסיכון המוגבר לאירועי דמם וסיבוכי השימוש בקומדין. כאמור, מינואר 2013 אושרו התקנים אלו לשימוש בישראל על ידי משרד הבריאות ונכללים בסל הבריאות.

 

 

למי מיועד הטיפול?

 

הטיפול בטכנולוגיה זו ניתן כיום לחולים הסובלים מפרפור פרוזדורים, המצויים בסיכון גבוה לשבץ מוחי ואינם יכולים להיות מטופלים בנוגדי קרישה. הללו צריכים לענות על שני התנאים הבאים:

  • חולים עם פרפור פרוזדורים וסיכון לשבץ מוחי המוגדר דרגה שלוש ומעלה.
  • חולים שסבלו מאירוע קודם של דמם תוך טיפול בתרופות נוגדות קרישה.

 

מטופלים העונים לפרמטרים אלו יכולים לפנות למרפאת הקוצבים של המרכז הרפואי הלל יפה, טל' 04-6304458, לטובת בדיקת התאמתם לטיפול זה. ההגעה למרפאה זו דורשת הפניה מרופא המשפחה של קופת החולים.

 

 

 


ד"ר קזצקר, מנהל שירות הקוצבים, ופרופ' אהרון פרימרמן, מנהל יחידת הצנתורים, בזמן ביצוע הפעולה 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד