תוחלת חיים ארוכה יוצרת שינוי מתבקש באורחות החיים של אלו המוגדרים ב"גיל הזהב". לבד מהשינוי הפיזי, הרי שקיים שינוי נפשי מתבקש מהרגע שיוצאים לפנסיה, ובכלל עם המעבר למה שקרוי הגיל השלישי. העניין המרכזי בכנס, אותו ערכה המרפאה לבריאות הנפש במבוגרים של השירות לבריאות הנפש במרכז הרפואי הלל יפה בשבוע החולף, הייתה הטיפול באוכלוסייה המבוגרת בהיבטים של התהליכים הנפשיים איתם מתמודד האדם הנורמטיבי במהלך ההזדקנות.
את הכנס, בו נטלו חלק למעלה מ-200 אנשי מקצוע במגוון התחומים הנושקים לטיפול באוכלוסיית הגיל השלישי - רפואה, סיעוד, עבודה סוציאלית, פסיכו-תרפיה ועוד, פתחה ד"ר לידיה לרנר, מנהלת השירות לבריאות הנפש, תוך ציון החשיבות הרבה של ההתמודדות עם הזקנה בהיבטים הנפשיים, בכדי ליצור איכות חיים שהאדם יהיה שלם איתה ומעבר לכך. לעניין זה הצטרך ד"ר מיקי דודקביץ, סגן מנהל המרכז הרפואי, שבירך את אנשי השירות לבריאות הנפש על היוזמה ליום עיון שעוסק בנושא חשוב זה.
לאחר הברכות, הוצג לנוכחים הסרט "ביקור קצר", בבימויה של אורית פוקס, המביא חלק ממגוון ההתמודדויות והאתגרים הנפשיים העומדים בפני הזקן ומשפחתו. בגמר הסרט הציגה עו"ס לימור זבולון, רכזת השירות במרפאת בריאות הנפש למבוגרים, את ייחודיות השירות הפסיכוגריאטרי כשירות של אבחון, ייעוץ וטיפול, אשר מעמיד במרכז את צרכי ורצונות הזקן, מברר ובוחן את הקול הייחודי והאישי של כל אדם ומטפל באופן מערכתי באדם המזדקן ובמשפחתו. אחרי דברים אלו, הרצו הפסיכוגריאטרית ד"ר גלינה רוזנברג, והאחות האחראית של המרפאה אילנית שוקר, שדיברו על חשיבותה של התבוננות רב-ממדית בפסיכוגריאטריה, חשיבות הבנת הרבדים והממדים השונים: הגופני, הקוגניטיבי, הנפשי, המשפחתי והחברתי של האדם על מנת להבין באופן מלא ומעמיק את מצבו ובהתאם לכך למצוא מענה טיפולי הולם.
בהמשך היום התקיימה הרצאה שעסקה בחשיבות הפסיכותרפיה בגיל המבוגר ועל הצורך בהגברת המודעות בקרב רופאי המשפחה ליעילות הטיפול הפסיכו-תרפויטי בגיל המבוגר (עו"ס לימור זבולון ועו"ס מירי ליאני); וכן, הרצאה שעסקה בתהליכי אבל בגיל השלישי וכותרתה הייתה "הגעגוע יושב על הספה" (גריסאלה למפרט - פסיכולוגית קלינית).
היום נחתם במופע קומי של יעל קפיטול ניק, שעיקרו המחשה לכך ש"אין גיל ליזמות ולהגשמת חלומות", וכן בפאנל בהשתתפות ד"ר גלינה רוזנברג, עו"ס לימור זבולון, ד"ר אלה לנדא (מנהלת המרפאה לבריאות הנפש מבוגרים), ד"ר יואב הילמן (רופא משפחה בקופ"ח), צאלה מור (אחות בקופ"ח) וטלי מלינוביץ' (מנהלת היחידה לטיפולי בית בעמק חפר).
כאמור, גם בפאנל, וגם לאורך כל היום, נסב הדיון העיקרי סביב נושא תוחלת החיים ההולכת וגוברת של האוכלוסייה, אוכלוסייה חזקה, מודעת, שרוצה ליהנות מאיכות חיים פיזית ונפשית. עניין זה, הסכימו כל הנוכחים, רצוי כי יהיה מגובה בהתאמה למצב החיים החדש (קשיים פיזיים של הזקנה, יציאה לגמלאות וכו'), תוך העלאת המודעות להיבטים של הטיפול בבריאות הגוף, אך גם לבריאות הנפש.
הצוות המארגן של השירות לבריאות הנפש
דיון בהשתתפות מומחים בסיום יום העיוןץ צילומים: ציון יחזקאל