"הורים שבוחרים שלא לחסן את ילדיהם, מסכנים אותם בסיבוכי המחלה"
|
ילד כבן ארבע הגיע לפני מספר ימים לחדר מיון ילדים של המרכז הרפואי הלל יפה לביצוע בדיקות לאיתור מחלת החצבת, זאת לאחר שהופנה על ידי רופאת הילדים בקהילה, בהנחיית לשכת הבריאות האזורית. הבדיקות שנערכו אישרו איששו את החשד כי אכן מדובר בחצבת.
הילד פיתח תסמינים של חום, דלקת עיניים ופריחה, אך לא נדרש לאשפוז, ונשלח לביתו להמשך החלמה. הודעה נמסרה ללשכת הבריאות האזורית לשם השלמת הטיפול הנדרש בכל מי שהיה במגע עם הילד. כאמור, הוריו של הילד אישרו כי אכן לא חוסן בעבר למחלה. הילד חזר לאחרונה משהות במדינה בה הכיסוי החיסוני למחלה נמוך ויש לשער כי נדבק בעת שהותו במדינה זו.
ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, וד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים, קוראות להתחסן כיאות כנגד חצבת, כמו גם למחלות אחרות עבורן מספקת מערכת הבריאות במדינת ישראל חיסונים חיוניים.
ד"ר עדי קליין: "מעת לעת אנחנו נתקלים בהורים שטוענים שהחיסונים הם עבור מחלות ש'כבר לא קיימות', וחוששים מתופעות הלוואי, ולכן אינם מעוניינים לחסן את ילדיהם. מדובר בטעות בסיסית בהבנה חשיבות החסינות לבריאות הילד וסביבתו. חשוב לי להדגיש - המחלות עבורן קיימים חיסונים הן מחלות שמוגרו מהעולם בזכות החיסונים, ולכן ביצוע החיסונים היה ועודנו הרה גורל לטובת בריאות הילד ולטובת בריאות הציבור. בדומה, הערך המוסף של ביצוע חיסון לילד למול תופעות הלוואי האפשריות לחיסון, בטל בשישים. וירוס החצבת מדבק ביותר ועלול לגרום לסיבוכים קשים. הילד היה במגע עם אנשים רבים עד שהגיע אלינו, ופיזור הווירוס מדגיש את הצורך בחיסון האוכלוסייה הכללית".
ד"ר שטיין מצטרפת לדברים אלו: "חצבת היא מחלה מדבקת ביותר, עוברת מאדם לאדם באמצעות חלקיקים קטנים הנישאים באוויר למרחק רב. אדם שלא חלה בעבר ולא חוסן, יידבק בוודאות הקרובה ל-100%. המחלה מתבטאת בחום, דלקת עיניים ופריחה, תופעות פשוטות לכאורה. עם זאת, כאשר המחלה מסתבכת היא עלולה להתפתח לדלקת ריאות, דלקת קרום המוח ואף למוות, כך שישנה חשיבות מכרעת לחיסון. קיימים גם סיבוכים לטווח הארוך של דלקת מוח הדרגתית הגורמת להרס המוח. אין בנמצא טיפול למחלת החצבת וסיבוכיה, והדרך היחידה למנוע סיבוכים אלו היא להתחסן. הורים שבוחרים שלא לחסן את ילדיהם, מסכנים אותם בסיבוכי המחלה, וגם גורמים לסיכון חיים של ילדים ומבוגרים אחרים בסביבה שאינם יכולים להתחסן, מפאת גיל צעיר, הריון או מחלת חסר חיסוני, או כאלו שהתחסנו אך לא פיתחו תגובה חיסונית".
הדבר החשוב, טוענות השתיים, הוא שהורים יקפידו לתת לילדיהם את כל החיסונים הכלולים בסל הבריאות על פי הנחיות משרד הבריאות. מחלת החצבת מהווה סיכון בריאותי משמעותי, וניתן להימנע ממנה באמצעות חיסון פשוט, הניתן ללא עלות בתחנות לבריאות המשפחה ובקופות החולים.
חצבת – כך מזהים
הסימנים הראשונים למחלה הם חום, נזלת ובהמשך מופיעה פריחה, תחילה בראש ולאחר מכן מתפשטת לשאר הגוף. חשוב להיות ערים להופעת התסמינים הללו, במיוחד בילד שאינו מחוסן, ובמקרה של חשד למחלה, יש להימנע מחשיפה לאנשים אחרים עד כמה שאפשר, ולפנות בהקדם להתייעצות רפואית. חיסון החצבת הוא בשגרת החיסונים של מדינת ישראל, ותופעות הלוואי שלו, במידה שמופיעות, אינן משמעותיות. הללו עשויות להופיע כשבוע לאחר החיסון ומאופיינות בחום ובפריחה, והן קלות וחולפות מעצמן.