ביחידת עמוד השדרה במערך האורתופדי של המרכז הרפואי הלל יפה החל לפעול לאחרונה שירות חדש של אורתופדיית גב בילדים. מדובר בשירות כוללני שבו, במסגרת מרפאה ייעודית, נעשים אבחונים, טיפולים ובמקרה הצורך גם ניתוחים בקרב ילדים הסובלים מבעיות גב.
לשירות אחראי ד"ר גבריאל גוטמן, מנתח גב ואורתופד בכיר, שסיים לפני כשנה תת-התמחות נוספת בניתוחי עמוד שדרה מורכבים בשיטה זעיר-פולשנית במרכזים הרפואיים של אוניברסיטת מקגיל, במונטריאול, קנדה. קודם לכן, ביצע ד"ר גוטמן תת-התמחות בניתוחי עמוד שדרה מורכבים במרכזים הרפואיים של אוניברסיטת מונטריאול, וכן תת-התמחות בניתוחי עמוד שדרה בדגש על תיקוני עקמת מורכבים במבוגרים ובמתבגרים בליון, צרפת. ד"ר גוטמן סיים לימודי רפואה בהצטיינות בפקולטה לרפואה באוניברסיטת בואנוס איירס, ארגנטינה, והתמחה בכירורגיה אורתופדית בבית החולים תל השומר ברמת גן.
"כשילד סובל מכאבים ממושכים בגב חייבים לעשות בירור". ד"ר גבי גוטמן
עקמת בילדים - אבחון וטיפול
"בדרך כלל ילדים אינם סובלים מבעיות גב", כך על פי ד"ר גוטמן, "לכן, כשילד סובל מכאב גב ממושך חייבים לעשות בירור".
בעיות גב בילדים עשויות להיות מכמה מקורות: מחלה זיהומית, גידולים על עמוד השדרה, טראומה (תאונת דרכים או חבלות), עיוותים מולדים או עיוותים התפתחותיים ממחלה של רקמות החיבור, וגם מסיבות לא מוסברות.
הבעיה השכיחה ביותר היא, כמובן, עקמת, עיוות של עמוד השדרה. כשניים עד שלושה אחוזים מכלל הילדים בין הגילאים 0 ל-17 יסבלו מעקמת של עד כ-10 מעלות, ועד כ-0.5% מכלל האוכלוסייה באותו גיל יסבלו מעקמת של 20 מעלות ולמעלה מזה. הגיל "המועד לפורענות" הוא מעל גיל 10, בעיקר אצל בנות (כ- 80% ממקרי העקמת ההתפתחותית הם בקרב בנות), בשל האצת גדילה בגיל ההתבגרות.
"לא תמיד מרגישים שיש עקמת, במיוחד כשעקמת לא גורמת בהכרח לכאבי גב, אלא לעיוות בגב, שעשוי להיות בלתי מורגש", מציין ד"ר גוטמן. עוד הוא מוסיף ואומר שמרבית מקרי העקמת מתגלים או כשהיא כבר חמורה מאוד, או כשההורים או הילד שמים לב למצב בו כתפיים בלתי מאוזנות ויש סיבוב של החזה.
הפתרונות לעקמת רבים וכוללים אבחון, הסתכלות ומעקב, שימוש במחוך במידת הצורך, ו/או פתרונות ניתוחיים – כולם, כאמור, מבוצעים כיום בשירות החדש, עם שימוש בטכנולוגיה המתקדמת בעולם ובגישות זעיר-פולשניות.
למידע נוסף ולקביעת תורים ניתן לפנות לטלפון שמספרו: 04-6304225. יש להגיע לבדיקה הראשונית בצירוף טופס הפניה מהרופא בקהילה (משפחה/ילדים/ אורתופד) וכן טופס הפניה מהמבטח הרפואי (קופת החולים).