בשבוע החולף ביצעה היחידה לאף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש-צוואר של המרכז הרפואי הלל יפה ניתוח העושה שימוש בטכנולוגיה חדשנית – הרחבת תעלת השמע על ידי שימוש בבלון, לסובלים מבעיה בהשוואת לחצים תוך-אוזנית כרונית, אשר עלולה לפגוע בשמיעה ו/או באיכות החיים. מדובר בפעולה חדשנית שהחלו בביצועה בישראל לאחרונה, ועד כה בוצעה בשני מרכזים רפואיים נוספים בארץ. את הניתוח ביצעו ד"ר גלית אביאור ופרופ' משנה יצחק ברוורמן.
פרופ' ברוורמן וד"ר אביאור בעת ניתוח החדרת הבלון
ניתוח בתעלת השמע – על שום מה?
תעלת השמע, או בשמה הקליני חצוצרת אאוסטכיוס, הינה תעלה המחברת את האוזן התיכונה אל החלק האחורי של האף (הלוע) ומאפשרת כניסה של אוויר לתוך האוזן וממנה. התפקוד העיקרי של התעלה הינו השוואת לחצים, הגנה על האוזן התיכונה ואוורורה. רובנו מכירים בחשיבות תעלה זו במצבים של נסיעה בכבישים תלולים, טיסות או צלילות (שינויי לחץ קיצוניים), הגורמים לתחושת אטימות באוזניים.
חוסר תפקוד של תעלה זו מסב ירידה באיכות החיים, זאת בשל תחושת "מלאות" תמידית באוזן, כאבי אוזניים וחוסר יכולת לסבול שינויים בלחץ האוויר בטיסות, צלילות או פעילויות אחרות. מדובר בבעיה המופיעה באופן כרוני אצל אחוז אחד מכלל האוכלוסייה ואשר עם הזמן, אם אינה מטופלת, עלולה להוביל לסיבוכים כגון ירידה שמיעה.
עד כה, כלל הטיפול בבעיה זו תרופות להורדת גודש באף, נטילת קורטיקו-סטרואידים סיסטמיים או מקומיים, אנטי-היסטמינים ו/או טיפול ניתוחי של החדרת צינוריות אוורור לעור התוף. טיפולים אלו היו בעיקר מעקף לבעיה ולא טיפול בבעיה עצמה, ולא פתרון קבוע. דהיינו, יעילות הטיפולים והניתוח הייתה בלתי מספקת.
מורידים לחץ בטכנולוגיה חדשה
בטכנולוגיה החדשה בה בוצע הניתוח במרכז הרפואי הלל יפה, נעשה שימוש בבלון, שמוחדר לתעלת השמע בטכניקת צנתור המאפשרת הרחבת החלק הסחוסי של תעלת אוסטכיוס דרך החלק האחורי של האף (הנאזופארינקס). הבלון מנופח בלחץ למשך זמן קצר, ולאחר מכן מוצא החוצה. התהליך מתאים במיוחד לאנשים הסובלים מנוזלים באוזניים או מתקשים בטיסות או בצלילות, ומטרתו לאוורר ולנקז את האוזן התיכונה ושיפור תפקוד תעלת השמע.
מחקרים שבוצעו לאחרונה הוכיחו כי מדובר בשיטה בטוחה יחסית, עם מעט תופעות לוואי, המהווה טיפול ישיר בבעיה ומשפרת את תפקוד תעלת השמע. יש לציין, כי עדיין נערכים מחקרים בכדי לבסס תוצאות אלו מבחינת בטיחות ויעילות.
ביצוע הפעולה דורש מהמטופלים להיות תחת הרדמה, אך אורך הפעולה קצר ביותר – כרבע שעה, כאשר המטופלים, לרוב, משוחררים לביתם לאחר מספר שעות וחוזרים לתפקוד רגיל יום לאחר ביצוע הפעולה. ד"ר גלית אביאור מדגישה, כי כל המטופלים שעברו את הפעולה הניתוחית הקצרה שוחררו הביתה בבריאות טובה, אך, כמובן, ימשיכו להיות במעקב של בית החולים על מנת לוודא כי הפעולה יעילה לטווח ארוך. פרופ' משנה יצחק ברוורמן, מנהל היחידה לאף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש-צוואר, מציין כי מדובר בשירות חשוב נוסף הניתן למטופלים המגיעים להלל יפה.
למעוניינים בביצוע הפעולה יש לבצע בדיקת שמיעה וטימפנומטריה בהפניית רופא המשפחה. לאחר מכן תתבצע בדיקת התאמה במרפאות חוץ אף-אוזן-גרון בהלל יפה, לשם כך נדרש טופס התחייבות מהמבטח הרפואי.
למידע נוסף ולבירור על ביצוע הפעולה ניתן לפנות בטלפון למזכירת המחלקה בטלפון שמספרו: 04-6304664 או בדוא"ל: [email protected]