הדר דף הבית בלי JCI

"מחקר ברשת"

מחקר ייחודי שנערך ביחידת העיניים במרכז הרפואי הלל יפה הצליח לאבחן את הגורם השכיח לאיבוד הראייה אצל חולי סוכרת. המשמעות: אפשרות למתן טיפול מיטבי, שעתיד לשפר את איכות הראייה בקרב חולים אלה
15/11/2010

ד"ר אופיר עורך בדיקה במכשיר ה-OCT

 

מחקר חדשני שערכה יחידת העיניים של המרכז הרפואי הלל יפה, בראשותו של ד"ר אבינועם אופיר, מצא את סיבת הפגיעה בראייה אצל חולי סוכרת, ויאפשר מעתה אבחון וטיפול טובים ויעילים יותר, ושיפור איכות החיים של החולים.

 

במחקר נמצא כי אצל 54% מהחולים הסובלים מבצקת במרכז הראייה שברשתית העין, שהיא הגורם השכיח לפגיעה בראייה בקרב חולי סוכרת, הפגיעה היא תוצאה של משיכה מכנית של הרשתית על ידי קרומים הנמצאים סביב מרכז הראייה, ולא כפי שהיה נהוג לחשוב עד כה.  

 

המשמעות: שינוי מהותי של שיטת האבחון והטיפול במקרים של בצקת ברשתית העין, שהיא הגורם השכיח לירידה ביכולת הראייה בקרב חולי סוכרת. 

 

 

סוכרת: בין הסיבות המובילות לאובדן ראייה

שכיחות מחלת הסוכרת בארץ היא בכ-6% מהאוכלוסייה, והיא אחת מהסיבות המרכזיות בעולם לאובדן הראייה. בחולים אלו נוצרת לרוב פגיעה בכלי הדם באברים שונים, כאשר האברים הנפגעים הם בעיקר העיניים, הכליות, הלב והמוח. אחת הבעיות השכיחות והמורכבות ביותר בחולים אלו היא פגיעה ברשתית ובראייה, שנגרמת מדליפה של נוזלים מכלי הדם הפגועים אל תוך מרכז הרשתית, מכך נגרמת הצטברות נוזלים ברשתית, התנפחות ובצקת במרכז הראייה. בצקת זו הינה הגורם השכיח לפגיעה הולכת וגוברת בחדות הראייה, עד למצב של איבוד ראייה משמעותי. היא מתפתחת כ- 10 עד 15 שנים לאחר הופעת המחלה בקרב 10% עד 20% מהחולים בסוכרת. בחולי הסוכרת הקשים יכולה שכיחות הופעת הבצקת להגיע ל-60% מהמקרים. 

 

עד היום, כאשר אובחנה בעיה של בצקת ברשתית העין, בשל היותה של הסיבה לכך בלתי ידועה, הטיפולים השגרתיים היו הזרקות של תרופות לרשתית, שהשפעתן הייתה זמנית, או ניתוחי לייזר (בהנחה שגילו את הבעיה בזמן). אולם התוצאות היו מאכזבות במרבית המקרים. המחקר של ד"ר אופיר וצוותו הוכיח מעל לכל ספק כי שיטת האבחון תאפשר כיום למטופל להימנע מטיפולים מיותרים בעת אבחון הקרומים ולשפר את הסיכוי לטיפול מיטבי ויעיל שיביא לשיפור איכות חייו.  

 

 

המחקר: אותרו הקרומים הבעייתיים הגורמים לבצקת ברשתית העין 

במחקר, שבדק 58 מטופלים, נעזרו החוקרים במכשיר  OCTחדשני, המאפשר סריקה תלת-ממדית רחבה של רשתית העין, ובכך את איתור אותם קרומים בעייתיים. קרומים אלו אותרו כסיבה המרכזית שגורמת להיווצרות הבצקת ולפגיעה בראייה.  

 

כאמור, נתון בסיסי זה, שנותן הסבר פשוט וחד משמעי, שעבורו קיים פתרון ניתוחי ידוע, מאפשר שינוי מהותי של שיטת הטיפול.   

 

כחלק ממסקנות המחקר הוצע לשנות את ההנחיות לטיפול במחלה, כך שבמצב שבו מאובחנת הימצאות קרומים, יוצע לשקול ניתוח להסרתם כבחירה ראשונה. האבחון המדויק והגישה הטיפולית המתאימה לכל מקרה יאפשרו סיכויי החלמה טובים בהרבה.  

 

יש לציין כי מחקר זה נעשה על בסיס מחקר מקדים שערכו ד"ר אופיר וצוותו, שפורסם לפני כשנה וחצי. במחקר נאספו נתונים מ- 122 מטופלים במהלך השנים 2004 עד 2008. נתוני המחקר הראשוני היו דומים והצביעו על כך שב-24% מהמקרים שבהם הייתה בצקת ברשתית, היא נגרמה ממשיכות קרומי הזגוגית את רשתית העין. הממצאים אובחנו על סמך שיטת בדיקה ייחודית ומקיפה שבה נהג ד"ר אופיר לבדוק את הרשתית ומרכז הראייה של מטופליו. תוצאות מחקר זה, שבו התגלה לראשונה שסיבה חשובה לבצקת היא מקרומים שבזגוגית המושכים את הרשתית ולאו דווקא במרכזה, היו הבסיס למחקר הנוכחי, שנעשה באמצעות מכשור מתקדם יותר, ותוצאותיו, כאמור, מהפכניות בהיבט האבחוני והטיפולי.  

 

המחקר הנוכחי פורסם בחודש יוני השנה במגזין הלונדוני היוקרתי EYE ובעקבותיו הוזמן ד"ר אופיר לכנס רפואת עיניים גדול באירופה בספטמבר האחרון. בחודש החולף הוזמן ד"ר אופיר להרצות שוב על מחקרו פורץ הדרך בפני קהל אנשי מקצוע בבית החולים "הר סיני", וכן באוניברסיטת קולומביה בארה"ב. הוא דיווח כי המחקר זכה להדים חיוביים במיוחד ולתגובות אוהדות. 

 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד