הדר דף הבית בלי JCI

"המכשיר שעשוי להציל לך את החיים"

לרגל חודש המודעות לסרטן השד, צוות המכון לדימות השד ב"הלל יפה", שראה כבר מאות נשים שאובחנו עם גושים ממאירים, קורא לכל הנשים באשר הן לגשת ולהיבדק: "זוהי לא קלישאה - גילוי מוקדם אכן מציל חיים"
10/10/2019

סרטן השד נחשב לסוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים. ההערכה היא כי בכל שנה מתגלים 1.7 מיליון מקרים חדשים של סרטן השד ברחבי העולם. גם בישראל מדובר במחלה השכיחה ביותר בקרב נשים, ומדי שנה מאובחנות יותר מ-5,000 חולות חדשות. חודש אוקטובר מזוהה כחודש המודעות לסרטן השד. מנהלת המכון לדימות השד ד"ר נטליה קוחנובסקי ורנטגנאית אחראית במכון תגריד יונס מסבירות על החשיבות בגילוי מוקדם והאמצעים הקיימים כיום לאבחון ואיתור סרטן שד.

 

נתונים ומספרים

 

לפני כשלוש שנים נפתח במרכז הרפואי הלל יפה המכון לדימות השד. צוות המכון, שמורכב כולו מנשים, שם דגש על מתן יחס אישי לנבדקות, ליווי צמוד ומעקב קפדני. "כל אישה שמגיעה אלינו חשה סוג של פחד ודאגה, בפרט אם עולה חשש לגידול. עצם העובדה שכולנו כאן נשים, מאפשרת לנבדקות להרגיש יותר בנוח, להיפתח ולשתף. אישה שמתגלה אצלה חשד לגידול סרטני, אנו מיד מבצעים השלמת בירור, כולל ביופסיה, ולא משאירות את האישה במתח ואי-ודאות, דבר שבפני עצמו מטריד וקשה", מוסיפה תיגריד.

 

מעל 7,500 בדיקות ממוגרפיה ואולטרה-סאונד כבר בוצעו בקרב אלפי נשים, מתוכן כ-1,200 ביופסיות. הנתון המעניין הוא שבכרבע מהביופסיות נמצאו גידולים ממאירים. "נתון זה צריך להדליק נורה אדומה לכל הנשים באשר הן, בפרט לאלו שעברו את גיל 40 ובעלות סיכון גבוה להימצאות סרטן שד. אין עוררין על כך שגילוי מוקדם אכן מציל חיים ומעלה את סיכויי ההחלמה והחזרה לשגרה רגילה", מציינת ד"ר קוחנובסקי. "לכן, כל אישה שמתקרבת לגיל 50 או מרגישה גוש חדש, הפרשה מהפטמה, כאב בלתי רגיל – מומלץ שתפנה לבדיקה ידנית של כירורג שד והמשך הליך בירור במידת הצורך".

 

 


מימין לשמאל: ד"ר נטליה קוחנובסקי ותגריד יונס במכון לדימות שד בהלל יפה

 

 

סוגי בדיקות

 

כיום, בזכות הטכנולוגיה החדשנית והמתקדמת, ישנן מספר בדיקות שונות לאבחון ואיתור גידולים שפירים וסרטניים:

 

ממוגרפיית סקר – בדיקת רנטגן של שד ללא תסמינים. הבדיקה היחידה המאושרת כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד. על פי הנחיות משרד הבריאות, לכל אישה מעל גיל 50, ללא ממצאים קליניים או רקע של סרטן שד או שחלות במשפחה, מומלץ לבצע בדיקת סקר אחת לשנתיים. "עם זאת, ניתן להתחיל לבצע בדיקות ממוגרפיה מגיל 40 – כל שנה עד שנתיים, בהתאם להנחיות של הרופא המפענח. נשים בעלות סיכון מוגבר להימצאות גוש סרטני או בעלות צפיפות שד גבוהה, שבה קשה לעתים לאתר גושים סרטניים, עשויות להישלח לממוגרפיה אחת לשנה, גם אם הן מתחת לגיל 50", מסבירה ד"ר קוחנובסקי. חשוב לציין כי במהלך הריון והנקה לא מבוצעת ממוגרפיית סקר עקב רגישות מוגברת להשפעת קרינה, יעילות מופחתת בשל סמיכות השד וממצאים שפירים הנפוצים בהריון ועלולים להידמות לממאירים. ניתן לבצע את הבדיקה כשלושה חודשים מתום ההיריון ו\או ההנקה.

 

ממוגרפיה אבחנתית - בדיקת רנטגן של השד לנבדקות עם סימנים או תסמינים של מחלת שד, נבדקות שעברו ממוגרפיית סקר שבה נתגלו ממצאים הדורשים המשך בירור או נבדקות עם ממצאים ממוגרפיים הדורשים המשך מעקב.

 

ממוגרפיה דיגיטלית, כולל טומוסינטזיס לצורך סקר ואבחון – "אנו עובדים עם מכשיר ממוגרפיה דיגיטלי חדיש ביותר, המאפשר אבחון מדויק של סרטן השד, בנוסף לממוגרפיה הסטנדרטית המקובלת", מציינת תגריד. "הטכנולוגיה החדשה התפתחה בשנים האחרונות במטרה לצמצם כשל באבחון סרטן שד בקרב נשים עם שד סמיך. זוהי ממוגרפיה תלת-ממדית שבמהלכה נרכשים מספר צילומים של השד בזוויות שונות, בחתכים (פרוסות) דקים, המאפשרים לראות את מרקם השד באופן ברור ומדויק יותר, לזהות נגעים בשד ללא חפיפה של רקמת השד הסמוכה ולשחזר את התמונות לתמונות שד רגילות, מה שמוריד באופן משמעותי את כמות הקרינה אליה נחשפת האישה בבדיקת הממוגרפיה", מסבירה תיגריד.

 

אולטרה-סאונד – בדיקה ללא קרינה המבוצעת לצורך השלמת בירור של ממצא חשוד, הבדלה ודאית בין ציסטות (גושים המכילים נוזל ושפירים) לבין גושים סולידיים שאינם נוזליים וכן בין גושים שפירים לגידולים, לצורך מעקב של ממצאים ידועים, כהערכת תהליכים דלקתיים וככלי לפעולה פולשנית מכל סוג שהיא.

 

ביופסיה בהכוונת ממוגרפיה או אולטרה-סאונד – כאשר נמצא ממצא לא ברור או חשוד, המשך הבירור נעשה על ידי ביופסיות. לקיחת ביופסיה מתבצעת על פי דרגת רמת החשד ויש צורך בהוכחה או שלילה של גידול ממאיר.

 

בדיקת MRI – הבדיקה הרגישה ביותר לאיתור סרטן השד, ללא קרינת רנטגן. לרוב מתבצעת בקרב נשים בסיכון גבוה, נשאיות גנטיות, מעקב אחר ממצאים בבדיקות קודמות, המשך בירור ממצאים בממוגרפיה או בנשים עם שתלי סיליקון.

 

"הכדור בידיים שלך"

כאמור, גילוי מוקדם של סרטן שד מציל חיים ולכן הכדור נמצא גם בידיים שלך. להלן מספר המלצות:

  • אם הנך מעל גיל 50 – מומלץ שתעברי בדיקת ממוגרפיית סקר.
  • אם את מעל גיל 40 – מומלץ שתיוועצי עם כירורג שד על מנת לבדוק רמת סיכון ובמידת הצורך, להתחיל בירור ממוגרפי.
  • במידה שאת מרגישה גוש חדש בשד, שינוי בצבע העור של השד, הפרשה מהפטמה או כל דבר שנראה או מרגיש לך שונה – גשי להיבדק אצל כירורג שד.

כאמור, בדיקת סקר לא מבוצעת בזמן הריון והנקה מאחר שמבנה השד משתנה. עם זאת, במידה שאת בהריון או מניקה וקיים חשד לממצא חריג, מומלץ לגשת להיבדק על ידי כירורג שד, שיפנה אותך לבדיקת ממוגרפיה במידת הצורך.

 

אל תהססי – גשי להיבדק!

לקביעת תור במכון לדימות השד ב"הלל יפה" ניתן להתקשר לטלפון: 04-7748322.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד