ישנם סוגים שונים של מחלות ריאה כרוניות, כגון מחלות שונות של דרכי הנשימה, רקמת ריאות, כלי דם הנמצאים בריאות ועוד, הנגרמות, בין היתר, כתוצאה מעישון כבד או מחשיפה מוגברת לעשן וזיהום אוויר. שיעור התמותה ממחלות ריאה כרוניות מדורג במקום השלישי בעולם, פי שניים יותר משיעור התמותה מסרטן ריאות.
במחלות ריאה כרוניות נגרמת ירידה משמעותית בתפקוד הריאות, שבחלקה המשמעותי אינה ניתנת לריפוי. על פי הנתונים, כ-20% מאוכלוסיית המעשנים סובלת ממחלות ריאה כרוניות בדרגות שונות. הסימנים המובהקים למחלות ריאה הם קוצר נשימה ושיעול. כל פעילות גופנית ביומיום, כמו הליכה או עלייה במדרגות, יכולה להוות מאמץ משמעותי עבור החולה וכן להקשות על קיום אורח חיים שגרתי ונורמלי. מגבלה נשימתית זו גורמת לחולה להפחית בביצוע פעילות גופנית ולמעשה נגרמת ירידה מתמשכת ברמת הכושר הגופני ועלייה בקושי לבצע פעילות כלשהי.
אנשים עם מחלות ריאה כרוניות מטופלים לרוב בטיפול תרופתי ושילוב של סדנת שיקום ריאות, המתמקדת באימון גופני מותאם לחולה, תוך שילוב היבטים פיזיים ונפשיים עימם מתמודדים החולים. ההמלצה לחולים במחלות ריאה כרוניות היא להקפיד על פעילות גופנית סדירה של כ-5,000 צעדים ביום לפחות. הרעיון המרכזי הוא לשמר ולשפר את התפקוד הגופני, למרות הנזק הקיים, ולמנוע התדרדרות תפקודית נוספת.
למה לי יוגה עכשיו?
יוגה הינה שיטת אימון גופני-רוחני המורכבת משלושה פרמטרים מרכזיים: נשימה, מדיטציה ופעילות גופנית. ישנן גרסאות שונות ליוגה, בעלות רמות קושי שונות, כך שניתן להתאים את תרגול היוגה לכל אדם בהתאם למצבו הבריאותי, אפילו בקרב חולים הסובלים ממחלות ריאה כרוניות ובעיות נשימה. מחקרים מראים כי תרגול יוגה משפר את איכות חייהם של האנשים הסובלים ממחלות ריאות כרוניות.
מחקר שפורסם בורמונט ארה"ב על מחלות ריאה חסימתיות כרוניות, בדק עשרות חולים הנמצאים בתהליך שיקום נשימתי. האנשים התחלקו לשתי קבוצות: קבוצת ביקורת שעשתה שיקום נשימתי רגיל וקבוצה נוספת ששילבה אימוני יוגה יחד עם השיקום הנשימתי. לאחר 12 שבועות נמצא שיפור משמעותי ברמת הכושר הגופני בקרב קבוצת החולים שתרגלו שיעורי יוגה. במבדק שכלל הליכה מהירה בזמן מוקצב, נצפו תוצאות טובות יותר בקרב קבוצת היוגה מאשר בקבוצת הביקורת. מאמר נוסף, שהתבסס על 17 מחקרים שנעשו בין השנים 1990-2017 וכללו יחד מעל ל-1,000 נבדקים הסובלים ממחלות כרוניות משניות לעישון שתרגלו יוגה, הצביע גם כן על שיפור משמעותי בכושר הגופני ובנפח הריאות של החולים, וכיוצא בזה, שיפור באיכות החיים בכלל.
מעבר להיבט של הכושר, היוגה ידועה כמסייעת להפגת מתחים והרגעת הגוף והנפש. ישנם חולים במחלות ריאה כרוניות אשר מפתחים הפרעת חרדה שמתבטאת, בין היתר, בנשימה מהירה ושטחית, שלמעשה אינה יעילה מבחינת חילופי הגזים בגוף ואף נוטה להחמיר את קוצר הנשימה בקרב החולים, בפרט כשמדובר בזמן ביצוע פעילות גופנית. תרגול יוגה, המשלב פעילות גופנית, מדיטציה להרגעת הגוף והנפש וטכניקת נשימה איטית ועמוקה, משפר את היכולת לבצע מאמץ גופני ומפחית את תחושת קוצר הנשימה. חולים המשלבים בדרך קבע אימוני יוגה יכולים למזער את חומרת קוצר הנשימה ולשפר משמעותית את איכות חייהם.