כמחצית מהאוכלוסייה סובלת מבעיה של נחירות |
כמה פעמים "האשימו" אתכם שנחרתם בזמן השינה? מן הסתם יותר מפעם אחת, לפחות את רובכם. אבל אתם לא לבד: כמחצית מן האוכלוסייה סובלת מבעיה של נחירות, והסיבות לתופעה מגוונות.
ישנם מצבים שבהם נחירה היא תופעה חד פעמית הנובעת מעייפות מרובה, אך פעמים רבות מדובר בבעיה, גם אם זמנית, הקשורה לבריאות הפיזית והנפשית ודורשת התערבות רפואית. יתרה מזאת, קיימת סטטיסטיקה המראה שאצל נוחרים ובעלי דום נשימה בשינה קיים שיעור גבוה יותר של תחלואה בלחץ דם ובעיות קרדיו-וסקולריות, של עייפות כרונית ושל מעורבות בתאונות דרכים. בכל מקרה, כולם מסכימים שמדובר בסוג של מטרד, שעלול להיות בעייתי לנוחר מבחינה רפואית, אך עלול להיות בעייתי גם למערכת היחסים עם בן הזוג ולהיות קשור בתחלואה רפואית משמעותית.
מהי נחירה?
נחירה היא רעש הנוצר כתוצאה מרעידה רעשנית של רקמה רפה בלוע בזמן השינה הקשורה לתנגודת גבוהה בדרכי אוויר עליונות ולהיצרות מסוימת בנתיב זרימת האוויר מן האף כלפי הריאות. חסימה חלקית בדרכי האוויר עקב לחץ שלילי בעמוד האוויר ותמט של רקמות רכות עם רפיון שרירים זמני בזמן שינה עמוקה, גורמת ליצירת רעש חזק הנוצר בלוע ובגרון ויכולה גם להימשך פרק זמן ארוך יותר ולגרום לדום נשימה בשינה. התופעה שכיחה יותר בקרב גברים וסובלים ממנה צעירים עד גיל 40, יותר ממבוגרים.
למה זה קורה?
בעיית הנחירה יכולה להיות תוצאה של מספר גורמים אנטומיים, כולל חסימה אפית, ענבל מוגדל, הגדלת שקדים, חך רפוי, לשון גדולה וצוואר קצר ושמן, וכן לסת תחתונה שקועה. כמו כן, עודף משקל מהווה גורם דומיננטי המשפיע על הנחירה ועל הפסקות נשימה בשינה.
נחירה יכולה להיות "סתם נחירה" או סימפטום של תסמונת דום נשימה בשינה. נחירה אינה רק "בעיית רעש". הנחירה מצביעה על מאמץ ועבודה בזמן נשימה ולעתים היא גורמת להפרעות שינה. במקרים חמורים של תנגודת גבוהה בנתיב האוויר, הנשימה יכולה להיחסם באופן משמעותי. זהו מצב של "דום נשימה בשינה".
איך מטפלים?
ד"ר יצחק ברוורמן, מנהל יחידת אף אוזן גרון וכירורגיה של ראש-צוואר במרכז הרפואי הלל יפה מסביר כי חשוב מאוד לבצע הערכה נכונה של הבעיה לפני ששוקלים טיפול כירורגי כלשהו. "רצוי שכל חולה עם נחירה קשה יגיע לבדיקת אף אוזן גרון מקיפה ולמעבדת שינה שתבדוק את יעילות השינה שלו ותברר מהי מידת הפגיעה בנשימה בזמן השינה ומהי חומרת הפסקות הנשימה שלו", אומר ד"ר ברוורמן. "אם ישנן הפסקות נשימה בשינה עם ירידה בכמות החמצן הרווי בדם, מדרגים את חומרת דום הנשימה לפי אינדקסים מסוימים, ואז מפנים את הנבדק לתכנית הטיפולית המתאימה לו. טיפולי הנחירה התפתחו במשך השנים, אך אין טיפול אחד שהוא טוב לכולם, כיוון שנקודת ההיצרות בדרכי האוויר העליונות יכולה להיות שונה מנבדק לנבדק.
"לעתים הנחירה נובעת מחסימה אפית ועודף רקמה בחך הרך ובענבל" מסביר ד"ר ברוורמן. "במקרים כאלו, יכול ניתוח לפתור את בעיית הנחירה. כאשר מדובר בילדים, בדרך כלל נובעים דום נשימה בשינה ונחירה חזקה משקדים ואדנואידים גדולים וחוסמים.
"אחד הפיתוחים המתקדמים והמודרניים ביותר לטיפול בנחרה הוא הטיפול בגלי-רדיו לצמצום עודף רקמה חוסמת. שיטת הניתוח בגלי רדיו מדויקת ומהירה והטיפול ניתן, בדרך כלל, בניתוח המתבצע בהרדמה מקומית, והמטופל חוזר לביתו זמן קצר לאחר הטיפול.
במקרים קשים יותר של דום נשימה בשינה אפשר לטפל בניתוח UPPP, שהוא ניתוח בשקדים ובחך המתבצע גם הוא בטכנולוגיית גלי רדיו- COBLAION, ובצורה יותר שמרנית וטבעית מהניתוחים שבוצעו בעבר.
"השימוש בטכנולוגיית גלי הרדיו הוא ייחודי מאחר שהוא מצליח להשיג התכווצות של הרקמה הבעייתית ללא גרימת חימום יתר או שריפה של רקמה בריאה. כמו כן, התוצאה מושגת בצורה הדרגתית בתהליך ריפוי עדין ושימור רקמה בריאה.
"לסיכום", אומר ד"ר ברוורמן," עבור חלק מהאנשים עם נחירה הנחשבת 'פשוטה', הפחתת משקל ושינוי תנוחה במיטה הם פתרונות טובים דיים לבעיה. לאחרים, ניתוח RF הוא פתרון טיפולי טוב, ללא ניתוח אגרסיבי בלתי הפיך. מטרתנו ביחידה לאף אוזן גרון ב'הלל יפה' לספק את הטיפול המתאים ביותר לכל חולה, וכמובן לשפר את איכות חייו ויחסיו הזוגיים".
פורום נחירות ודום נשימה בשינה