בני זוג נשואים חווים במהלך חיי הנישואים עליות ומורדות המשפיעים, בין היתר, על החשק המיני. עבודה, ילדים ותחזוקת בית, יוצרים חיי שגרה עמוסים ולחוצים שלא פעם באים על חשבון חיי האהבה והזוגיות שלנו. על פי ההגדרה הספרותית, חשק הוא תחושה של תשוקה, תאווה או דחף, שגורם לנו לרצות לקיים פעילות מינית ולהגיע לפורקן מיני. מקור התחושה הינו במוח והוא מקביל לדחפים אחרים טבעיים, כמו רעב. על פי ההגדרה הפסיכיאטרית, ירידה בחשק המיני נקראת HSDD = Hyposexual Desire Disorder
הגורמים
לירידה בחשק המיני ישנן מספר סיבות, מסיבות פיזיולוגיות, כמו גיל המעבר, שינויים הורמונאליים ומחלות הקשורות בגיל, וכלה בסיבות סביבתיות הקשורות לחוויות ואירועים משגרת היומיום. לאורך ההיסטוריה, אנשי טיפול וחוקרים ידועים התייחסו לבעיית החשק המיני מפרספקטיבות שונות. פרויד, למשל, התייחס לליבידו (דחף ואנרגיה מינית) כאחד משני הדחפים המניעים את האדם וטען כי זהו דחף מולד. קינסי, לעומתו, טען כי מיניות היא תוצאה של לימוד והתניה. מאסטרס וג'ונסון חשבו כי דחף מיני הוא פיזיולוגי, אך יכול להיות מעורער או מדוכא בעקבות תנאים סיבתיים.
"קיימות סיבות רבות לירידה בחשק מיני. ניתן לחלק אותן לסיבות רגשיות, כגון דכאון, מתח וחרדה, קשיים בזוגיות, הערכה עצמית נמוכה, בעיה בדימוי הגוף, עייפות ותשישות, קשיים משפחתיים, משברים או טראומה מהעבר, ולסיבות פיזיות, דהיינו, מחלות שונות, נטילת תרופות מסוימות, הנקה, גיל המעבר ועוד. בבואנו לטפל בבעיות של חשק מיני, עלינו לתת את הדעת לכל אלו ולבדוק פרטנית, יחד עם בני הזוג או מי שיושב/ת מולנו, איפה הם/ן נמצאים/ות", מסבירה עו"ס הדס פורת, מטפלת מינית מוסמכת במרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי הלל יפה.
הטיפול
"הטיפול בבעיית חשק קשה ומורכב, שכן חשק הוא חמקמק. לאנשים בגיל המעבר או כאלו שסובלים מחוסר הורמונים, הרופא המטפל יכול לרשום תרופה הורמונלית, אך עיקר הטיפול מתמקד בבניית תכנית מינית מחודשת בין בני הזוג. בדרך כלל ננסה להבין ביחד מה כל אחד מהם אוהב ומה גורם לו לתחושה טובה", מסבירה מירי קרייזמן, פסיכותרפיסטית ומטפלת מינית מוסמכת במרפאה ב"הלל יפה". "רבים חושבים וחושבות שחדירה היא הלב והכוח המניע של יחסי מין. בטיפול המיני אנו מרחיבים את המושג "מין ומיניות" ומראים לזוגות כי חדירה היא רק עוד אופציה אחת בתוך המיניות כולה".
גברים ונשים - מה ההבדל?
חשוב להבין כי ישנו הבדל מהותי בין נשים לגברים בסיבות לחשק ולגירוי המיני. בעוד שרוב הנשים מבקשות להרגיש חום וקרבה לבן הזוג שלהם, הגברים, לעומת זאת, זקוקים ברובם ליחסי מין כדי להרגיש חום וקרבה. יותר מכך, המיניות הנשית סובייקטיבית, דהיינו, אין מדד לגירוי נשי, שכן לא תמיד ישנה הלימה בין מה שהאישה מרגישה לבין תחושות הגוף שלה. בשונה מאוד מהגירוי הגברי, החשק המיני של האישה מושפע מאוד מגורמים סביבתיים שונים, לדוגמה, הבוס שעצבן בעבודה, הקושי מול הילדים או בן הזוג, מצב כלכלי וטרדות כמו הגשת מצגת בזמן, מבחן, פגישה חשובה וכו'.
פורת טוענת כי לא אחת לתזמון של ההגעה לטיפול יש ערך חשוב שיכול להוות תוכן טיפולי מהותי, כלומר, מה הניע את הזוג להגיע דווקא עכשיו לטיפול? האם הבעיה הפריעה לשניהם או רק לאחד/ת מהם? מה השתנה (בהנחה שהבעיה קיימת כבר זמן רב)?
להקדיש לפחות ערב אחד בשבוע לבן/בת הזוג
הסטטיסטיקה
הסטטיסטיקה מראה כי ברוב המקרים הסובלות מהבעיה הן נשים, אולם בשנים האחרונות אנחנו ערים ליותר ויותר גברים המעידים, אף הם, כי הם סובלים מחוסר חשק מיני. עם זאת, נדמה כי חוסר החשק אצל גברים הוא לרוב תוצאה של בעיה מינית אחרת, כמו בעיות זקפה, בעיות שפיכה או דימוי גוף נמוך.
יש מה לעשות!
קרייזמן מסבירה כי ישנם מספר דברים שניתן לנסות לעשות לבד, לפני שמגיעים לטיפול. "כדי לעורר חשק מיני, ניתן לייצר שגרה של לפחות דייט אחד בשבוע, אחד על אחד, בו תשבו האחד ליד השנייה, ללא מסכים או מסיחי דעת שונים. אפשר לתכנן פעילות חוויתית משותפת, כמו הכנת ארוחת ערב ביחד, ספורט או משחק כלשהו. אפשר לעשות 'מחוות קטנות', לדוגמה, להביא פרחים במפתיע או שוקולד. לזוגות שבאים אלינו לטיפול, בראש ובראשונה, אנו מציעות לנסות את הדברים הללו ובנוסף מלמדות אותם תרגילים המשלבים מגע פיזי, שבהם בני הזוג לומדים בהדרגה להכיר את סוגי המגע שהם אוהבים, לומדים שוב 'להקשיב' אחד לשנייה ולהתחבר דרך מגע". לסיכום, מציינות השתיים: "ירידה בחשק המיני היא תופעה ידועה ומוכרת לרוב הזוגות הנשואים. שגרת החיים של כל אחד מאתנו לחוצה ועמוסה ולא פעם משפיעה על החשק המיני. נסו לקבוע ערב אחד בשבוע, שאותו תקדישו לבן/ת הזוג לצורך יצירת אינטימיות וקרבה. אם הבעיה נמשכת לאורך זמן ומשפיעה על החיים הפרטיים ו/או הזוגיים, רצוי להגיע לטיפול והכוונה פרטנית".
לקביעת תור למרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי הלל יפה יש להתקשר: 04-7744724.