"נתחיל מהסוף – אם הגעתם לגיל 50, אם מישהו במשפחה שלכם לקה פעם בסרטן המעי הגס או חליתם בעבר בסרטן – גשו לבצע בדיקת קולונוסקופיה", כך על פי ד"ר יעל קופלמן, מנהלת המכון לגסטרואנטרולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה. "זוהי בדיקה פשוטה, שאינה אורכת זמן רב ושתוצאותיה יכולות להיות הרות גורל להימצאותו או להתפתחותו של סרטן המעי הגס".
הקולונוסקופיה נעשית באמצעות צינור אנדוסקופי גמיש מיוחד. מכשיר זה מאפשר הסתכלות ישירה אל תוך המעי פנימה ונותן תמונת וידאו המאפשרת לרופא לאבחן ממצאים בעייתיים. הבדיקה מבוצעת כאשר ישנם תסמינים המעוררים שאלה באשר למחלה במעי הגס, אולם נועדה גם לאנשים בריאים לחלוטין, מתוך כוונה לחפש ממצאים קטנים ולא משמעותיים, ובכל זאת כאלה היכולים בהמשך החיים להתפתח לסרטן המעי הגס.
סרטן המעי הגס מתחיל, לרוב, כפוליפ קטן, דהיינו נגע בשרני תמים, שהולך ומתפתח ומשתנה במהלך שנים עד ליצירת גוש סרטני. את סרטן המעי הגס ניתן למצוא בשלב התחלתי, כשניתוח מסלק לגמרי את המחלה, או בשלב מתקדם עם גרורות מקומיות או מרוחקות. בשלב המתקדם הטיפול למיגור המחלה מורכב ומסובך יותר. במילים אחרות, ככל שמגלים את המחלה בשלבים מוקדמים יותר, הטיפול קל יותר ומרפא בוודאות גדולה יותר. ככל שהאבחנה מאוחרת יותר, הטיפול מורכב וקשה יותר. לכן, מטרת הקולונוסקופיה באוכלוסייה הבריאה היא לגלות את אותם הנגעים הטרום-סרטניים, להסירם ולמנוע התפתחות סרטן המעי הגס.
כיום, ההמלצות הן לבצע באופן שגרתי בדיקת קולונוסקופיה מגיל 50 – אחת לחמש עד 10 שנים. ישנה אוכלוסייה מסוימת של אנשים שיעברו את הבדיקה אפילו בגיל מוקדם יותר, או בתכיפות גבוהה יותר, אם אצלם הסיכון לפתח סרטן מעי גס מוגבר: לדוגמה, אנשים שקיימת עבורם היסטוריה משפחתית של סרטן בגיל צעיר או אנשים שחלו בסרטן בעבר ונשארים במעקב.
הבדיקה מבוצעת לאחר הכנה קפדנית של המעי הגס וריקון תוכנו. עושים זאת באמצעות שתייה של חומר משלשל מיוחד, שמתחילה יום לפני הבדיקה. מספר ימים לפני כן רצוי לשנות את הדיאטה, לאכול פחות סיבים ולעתים אף להוסיף כדורים משלשלים. הבדיקה נעשית בטשטוש מלא, כך שהנבדק אינו מרגיש דבר. היא אינה אורכת זמן רב, אך משך הבדיקה תלוי כמובן בממצאים. המעי חייב להיות נקי על מנת שהבדיקה תהיה שלמה וטובה. אם מוצאים פוליפים מסירים אותם במכשור מיוחד כבר במהלך הבדיקה. הפוליפ נשלח להסתכלות פתולוגית על מנת לאפיין אותו ולהחליט על המשך המעקב והטיפול.
בתום הבדיקה המטופל שוהה בחדר התאוששות במשך שעה לפחות עד להתעוררות וחזרה לפעילות רגילה. הרופא הבודק מוסר דו"ח מפורט עם הממצאים, הן למטופל עצמו והן לידיעתו של הרופא המטפל בקהילה.
סרטן המעי הגס הינו הסרטן השני בשכיחותו בישראל: מדי שנה מאובחנים כ-3,000 חולים חדשים. כאמור, לרוב, תחילתו של הסרטן בנגע קטן – פוליפ, שעל ידי כריתתו המוקדמת תימנע מחלת הסרטן. אפילו אם "פספסנו" את שלב הפוליפ השפיר התמים וזיהינו את הגוש הסרטני, עדיין, ככל שמגלים את המחלה בשלבים מוקדמים יותר הטיפול קל יותר ומרפא בוודאות גדולה יותר. הבנת התהליכים האלה היא זו שעומדת מאחורי ההמלצה לפנות ולהיבדק כאשר מגיעים לגיל המתאים, כסקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי. אמנם הקולונוסקופיה נחשבת לפעולה פולשנית שאף טומנת בחובה סיכון מסוים, אם כי קטן מאוד, של נזק למעי מהמכשיר עצמו – נזק שיצריך ניתוח לתיקון, אך כשמעמידים את הסיכונים מול היעילות והתרומה של הבדיקה - הקולונוסקופיה עדיין נחשבת לפעולה בטוחה יחסית ומומלצת בכל העולם הרפואי כבדיקת הבחירה לאיתור תחלואה במעי הגס.
ההמלצות על ביצוע בדיקת קולונוסקופיה הן כדלהלן:
-
באופן שגרתי, לכל אדם שהגיע לגיל 50, אחת לחמש שנים (כך על פי משרד הבריאות, בארה"ב ההמלצה עומדת על אחת לעשר שנים).
-
באוכלוסיות שאצלן סיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס: אנשים שקיימת עבורם היסטוריה משפחתית של סרטן בגיל צעיר.
-
אנשים שחלו בסרטן בעבר והחלימו – ונשארים במעקב בהתאם לתוכנית מוקפדת.
-
חולים במחלת מעי דלקתית כרונית של המעי (קוליטיס).
גילוי מוקדם מציל חיים
"אם לסכם את העניין", מציינת ד"ר קופלמן, "מומלץ לשמור על אורח חיים בריא בהקשר של תזונה מאוזנת עתירת סיבים, שתיית מים בכמות נכונה וביצוע פעילות גופנית באופן מסודר. גם אם אורח החיים בריא וטוב, חשוב לזכור שלבדיקת קולונוסקופיה תרומה משמעותית במניעת סרטן המעי הגס. המלצתנו הרופאים - גשו להיבדק".