הדר דף הבית בלי JCI

בדיקה חדשה תאפשר לדעת מה הסיבה להפלה

ברוב מקרי ההפלות, הסיבה להפלה נותרת נסתרת מהעין. בדיקה היסטרוסקופית חדשה המבוצעת בהלל יפה בטרם תהליך הגרידה, עשויה כעת לספק תשובות לשאלות הקשות
11/06/2019

כשליש מההריונות מסתיימים בהפלות - זו עובדה ידועה. עם זאת, הסיבה להפלה נשארת במרבית המקרים נסתרת מהעין. באגף נשים ויולדות של המרכז הרפואי הלל יפה החלו בביצוע בדיקת היסטרוסקופיה מכוונת, המבוצעת בטרם תהליך הגרידה. ד"ר שגיא חיימוביץ', מנהל השירות לטיפול אמבולטורי ולהיסטרוסקופיה, שמבצע את ההליך: "הבדיקה מסייעת לזהות את הסיבה להפלה, ובכך לסייע בהתמודדות עם האירוע המצער, כמו גם מניעת הפלה עתידית אפשרית".

 

"נשים שעוברות הפלה בשבועות מוקדמים (עד שבוע עשירי להיריון), אינן זוכות, במרבית המוחץ של המקרים, לדעת את הסיבה להפלה. לתחושת הצער והאובדן, מצטרפת לא אחת גם תחושת אכזבה עצמית של כישלון", כך על פי ד"ר שגיא חיימוביץ', מנהל השירות לטיפול אמבולטורי ולהיסטרוסקופיה באגף נשים ויולדות של המרכז הרפואי הלל יפה. "אני שומע לא אחת את האישה חושבת בקול רם 'מה עשיתי לא נכון?' והלב נצבט. הבדיקה שאנו עורכים נעשית כיום באופן בלעדי ב"הלל יפה", במסגרת מחקרית (ועדת הלסינקי), ויש בה בכדי לייצר "מהפכה קטנה", הן מבחינת הרופאים – שמקבלים כלים נכונים יותר ומבצעים את ההליך בצורה ממוקדת יותר, והן מבחינת הנשים, שמקבלות תשובה, שיש בה מן הניחום, וגם מן התקווה, שההיריון הבא יהיה אחר".

 

 

כיצד זה מתבצע בפועל?

 

הבדיקה המדוברת מוצעת במסגרת מחקרית לנשים שנאלצות לעבור גרידה מסיבות שונות. "ממש לפני ביצוע הגרידה, אנחנו בעצם סוקרים את הרחם באמצעות היסטרוסקופ, בודקים את העובר, רואים את חלל הרחם ומוצאים ממצאים ספציפיים שמאפשרים לנו לבדוק מה לא היה תקין בעובר", מסביר ד"ר חיימוביץ', שיזם את הבדיקה. "לעתים, כבר בבדיקה רואים את הסיבה ואת המום, ולעתים בבדיקה שלאחר מכן מקבלים ממצאים שעשויים לתת לאישה ולרופאיה כלים על מנת למנוע, אולי, את המום הספציפי בהיריון הבא".

 

דוגמה אחת מיני רבות היא של אישה שהגיע לביצוע גרידה בשבוע עשירי להיריון, בשל היעדר דופק. בבדיקת ההיסטרוסקופיה שנעשתה לפני הגרידה, נראה כי לעובר היה מום פיזי ברור בראשו - נדגמה ביופסיה, שנשלחה לביצוע מיפוי גנטי, בכדי לבדוק את הסיבה. המיפוי הגנטי היה תקין, ולכן ההנחיה העיקרית לאישה היה ליטול באופן מסודר תוספי מזון נדרשים כגון חומצה פולית, שמחקרים מראים שהיא מסייעת למניעת מומים בעובר. "נכון שההנחיה לנשים שרוצות להיכנס להיריון היא ליטול חומצה פולית, אבל מה שחשוב כאן הוא שהאישה גם קיבלה תשובה לכך שאין מדובר במשהו שעלול להיות 'סדרתי' בהכרח, וזה חשוב", מציין ד"ר חיימוביץ.

 

 


היסטרוסקופיה בטרם גרידה. ד"ר שגיא חיימוביץ בחדר הניתוח
 

 

 

תשובה לאישה, תשובה לרופא המטפל

 

נתון ידוע הוא שכשליש מההריונות מסתיימים בהפלה מסיבות שונות. ברובם המכריע, בוודאי בהיריון המוגדר צעיר (עד שבוע 10 – 11), הסיבה לא נבדקת. הבדיקה מאפשרת גם לרופאים, קבלת כלים טובים יותר להנחות את האישה בהיריון הבא, ובכך יתרונה הנוסף.

 

הבדיקה עצמה מתבצעת טכנית במהלך הגרידה, או, נכון יותר, רגע לפני הגרידה, ולכן אינה יוצרת חוסר נוחות נוסף לאישה. בנוסף, הבדיקה מאפשרת ביצוע של גרידה מכוונת (בדיוק באזור ההשרשה), ועל ידי כך נמנעת פגיעה אפשרית בקירות הרחם ובהתאם האפשרות ליצירת הידבקויות, שהן אחד הסיבוכים השכיחים של גרידה, אשר עלול לפגוע בסיכויי ההיריון הבא. בסיום הגרידה, ישנה בחינה נוספת באמצעות ההיסטרוסקופ על מנת לוודא שאין שאריות, ובכך גם נמנעת מראש האפשרות לגרידה חוזרת.

 

"נתוני המחקר באשר לבדיקה הוצגו בכנס בינלאומי בנושא היסטרוסקופיות שנערך בברצלונה בתחילת מאי 2019, וזכו להדים חיוביים ביותר", מסכם ד"ר חיימוביץ'. "אבל מעבר לעובדה שלנו, כרופאים, נוצר כלי שנותן תשובה קלינית שמסייעת בהמשך, הרי שמה שחשוב לא פחות, הוא שניתנת כאן תשובה ברמה הרגשית, שגם לה יש חלק לא מבוטל בהיריון עתידי ובהפגת חששות וחרדות אצל האישה".

 

 
הדפס

כתבות נוספות בנושא נשים, יולדות ופריון

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד