לאחרונה הגיעה למרכז הרפואי הלל יפה אישה כבת 37 כשהיא מעורפלת הכרה. המטופלת סבלה מכאבי בטן עזים, שהלכו והתגברו עד לכדי מצב של עילפון וערפול הכרה. היא פונתה על ידי ניידת טיפול נמרץ למרכז הרפואי הלל יפה, ואובחנה עם דימום מאסיבי בבטנה. מיד הוזעקו לבית החולים הרופאים הכוננים, שהכניסו את המטופלת במהירות לחדר הניתוח והחלו בפעולות לעצירת הדימום. במקביל, הגיע צוות של רופאים בכירים ממספר מחלקות: מרדימים, כירורגים וגינקולוגים, ביניהם מנהל אגף נשים ויולדות בהלל יפה פרופ' מוטי חלק, ומנהל מחלקת נשים וגינקואונקולוגיה פרופ' אילן ברוכים.
"המטופלת הגיעה אלינו במצב קשה מאוד של שוק מלא. היא דיממה בצורה משמעותית ואיבדה כשלושה ליטרים דם כתוצאה מקרע של אחת החצוצרות. היא הובהלה לחדר הלם, שם טופלה במהירות ונותחה עד לכדי עצירת הדימום. למזלנו הרב, היא הגיעה ברגע האחרון לבית החולים וקיבלה אצלנו טיפול מציל חיים", סיפר פרופ' ברוכים.
מהו הריון חוץ-רחמי?
"הריון חוץ-רחמי הינו מצב נדיר יחסית, המופיע בכ-1% מסך כל ההריונות. זהו, למעשה, מצב שבו הביצית המופרית משתרשת ומתפתחת מחוץ לחלל הרחם, לרוב בחצוצרה ובמקרים נדירים יותר בשחלה או בחלל האגן והבטן. מצב זה עלול לגרום לדימום מאסיבי מסכן חיים במידה שלא מאובחן בזמן", מסביר פרופ' ברוכים.
גורמי הסיכון הידועים להריון חוץ-רחמי הם ניתוחים באגן, טיפולי פריון, עישון, גיל מבוגר ועוד. יצוין כי נשים המשתמשות בהתקן תוך-רחמי בסיכון נמוך יותר להריון חוץ-רחמי.
מהם התסמינים?
התסמינים יופיעו, במרבית המקרים, בשלבים המוקדמים להריון, דהיינו, בשבועות הראשונים, אולם בחלק מהמקרים לא יופיעו תופעות לוואי כלשהן. ההריון החוץ-רחמי יכול להתגלות באופן אקראי על ידי תבחין הריון חיובי ללא ממצא הריוני בחלל הרחם. עם התקדמות ההריון, גוברת שכיחות התלונות על כאבי בטן, דימום וגינלי, בחילות, חולשה וסחרחורות. כמו במקרה המתואר, הריון מחוץ לרחם יכול לגרום לקרע של החצוצרה ולדימום תוך-בטני, מצב מסכן חיים. הסימפטומים במצב זה כוללים כאבי בטן משמעותיים, חולשה קיצונית, ירידה בלחץ דם, דופק מואץ, תחושת עילפון עד לכדי אובדן הכרה. "באופן עקרוני", מציין פרופ' ברוכים, "ניתן להבחין בהריון מחוץ לרחם באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד כאשר לא נצפה שק הריון בתוך הרחם, על אף שרמת הורמון ההריון גבוהה בבדיקת דם. עקב הניסיון והידע שהצטבר ומכשור האולטרה-סאונד המתקדם, ניתן לאבחן כיום בעזרת בדיקת סונר, חלק ניכר ממקרי ההריון החוץ-רחמי״.
מה עושים?
הריון מחוץ לרחם אינו יכול להתפתח לעובר תקין ולכן יש להסירו בהקדם האפשרי. כאשר העובר משתרש בחצוצרה ולא ברחם, קיים סיכון לקרע בחצוצרה, שעלול להוביל לדימום ניכר. הטיפול המקובל נעשה בהתאם לממצאים ולמצבה של המטופלת וכולל טיפול שמרני, טיפול תרופתי או ניתוח לכריתת החצוצרה, המצבמע, בדרך כלל, בגישה זעיר-פולשנית (לפרוסקופיה). יש לציין שבחלק ניכר מהמקרים האבחנה נעשית מוקדם עם הופעות תסמינים קלים והטיפול שמרני או תרופתי.
פרופ' ברוכים מציין: "במקרים של הריון חוץ-רחמי, יש לטפל בהקדם האפשרי על מנת למנוע נזק עתידי. בדרך כלל, רוב הנשים יחוו הריון ולידה תקינים לאחר הריון חוץ-רחמי, גם אם נכרתה חצוצרה אחת, במידה שהחצוצרה השנייה תקינה. עם זאת, לאישה שעברה הריון מחוץ לרחם יש סיכון של כ- 10% להריון מחוץ לרחם גם בהריונות עתידיים".