הדר דף הבית בלי JCI

כך תעברו את הצום בקלות!

לא מעט אנשים מרגישים תחושת רעב או צמא במהלך הצום, חלקם אף סובלים מסחרחורות או ירידה חדה בלחץ הדם. אידה טלייב, דיאטנית קלינית במחלקת התזונה של המרכז הרפואי הלל יפה, מסבירה כיצד נצליח לעבור את הצום בצורה בטוחה וטובה יותר
2/10/2022
  1. מומלץ לאכול 5-6 ארוחות במהלך היום לפני הצום - שלוש ארוחות עיקריות, ו-2-3 ארוחות ביניים (עד שלוש שעות בין ארוחה לארוחה) על מנת לשמור על תחושת שובע. מומלץ כי התפריט יהיה מבוסס על מזונות ברוח התזונה הים תיכונית, המבוססת על מזון טבעי, לא מעובד, קרי, ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושקדים טבעיים, שמן זית, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן, דגים, הודו ועוף. 
  2. הקפידו על שתיית מים, לפחות 10-12 כוסות מים במהלך היום. מומלץ להימנע משתיית אלכוהול, המגבירה את תחושת הצמא, וכן להפחית משקאות המכילים קפאין, כמו קפה, תה, קולה ומשקאות אנרגיה. קשה לכם לשתות הרבה מים? נסו לשתות כוס מים לפני כל ארוחה ובנוסף, הצטיידו בבקבוק מים אישי להגברת השתייה במהלך היום. 
  3. הפחיתו בצריכת נתרן (מלח) על מנת להפחית את תחושת הצמא במהלך החג. יש להפחית באכילת מזונות עתירים בנתרן במהלך היום, בפרט בארוחה המפסקת, לדוגמה סלטים קנויים, נקניקים, שניצל מתועש, שימורים, חמוצים, אבקות מרק ורטבים למיניהם. 
  4. מומלץ שהארוחה המפסקת תכלול את כל אבות המזון, בדגש על פחמימות מורכבות וירקות שמכילים סיבים תזונתיים, התורמים לתחושת שובע לאורך זמן. בנוסף, מומלץ לשלב מנת חלבון ולהימנע מאוכל מטוגן. דוגמה לארוחה מפסקת: רבע צלחת אורז/פסטה/תפוח אדמה/קינואה/עדשים + חצי צלחת ירקות חתוכים/סלט ירקות/ירקות מבושלים + מנת דג/עוף/הודו. לקינוח מומלץ לאכול מנת פרי. 
  5. מומלץ להקפיד על אכילה איטית, ללעוס היטב את המזון ולהימנע מאכילת יתר או כמויות גדולות מהרגיל על מנת למנוע הרגשת כבדות ואי-נוחות במערכת העיכול. 
  6. בסיום הצום יש לשתות כוס מים ולאכול מנת פרי טרי או מיובש ומרק ירקות צח על מנת להעניק לגוף אנרגיה זמינה ומלחים. כחצי שעה לאחר מכן מומלץ לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, ירקות וחלבונים. אין הכרח לאכול ארוחה מבושלת וניתן להסתפק בשתי פורסות לחם מלא או דגנים + גבינה/קוטג' עד 5% שומן + סלט ירקות, ולהקפיד על שתיית מים. 
  7. נטילת תרופות בצום - מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי האפשרות לצום והתאמת המינון התרופתי במהלך הצום. מי שמצבו הרפואי מחייב שתייה אך לא אכילה, ישתה ולא יאכל. במצב זה ניתן לשתות משקאות בעלי ערך תזונתי, כמו מיץ טבעי. אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, כמו סוכרת, מחלות כליה, יתר לחץ דם ומחלות לב, ונוטלים תרופות באופן קבוע, עלולים לסבול משינויים מסכני חיים במהלך הצום – היפוגליקמיה (ירידה בערכי הסוכר מתחת לנורמה), ירידה חדה בלחץ הדם, הפרעה במאזן המלחים והמינרלים בגוף. לכן אין לבצע שינוי בטיפול התרופתי ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

צום מועיל לכולם!

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד