פרופ' רינת גבאי בן זיו
|
סוכרת היא אחת המחלות השכיחות ביותר בישראל וגם בהקשר של הריון ולידה, חלה עלייה בשיעור הנשים המאובחנות עם סוכרת הריון. לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, החל בחודש נובמבר, מנהלת מחלקת אם ועובר במרכז הרפואי הלל יפה פרופ' רינת גבאי בן זיו, מציינת חמש עובדות שכדאי לדעת על סוכרת הריון:
1. מחלת הסוכרת הינה מחלה מטבולית המאופיינת ברמת סוכר גבוהה בדם. ההורמון העיקרי הקשור באיזון הסוכר בדם נקרא אינסולין. הורמון זה מופרש מהלבלב ותפקידו לסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, בעיקר לאחר ארוחה, על ידי העברתו לתוך תאי הגוף כך שיוכלו לנצל את הסוכר להפקת אנרגיה.
2. סוכרת הריון דומה מאוד לסוכרת מסוג 2, דהיינו, מאופיינת ברמת סוכר גבוהה בדם, המופיעה במהלך ההיריון (לרוב לאחר שבוע 20 להיריון), אך בניגוד לסוכרת מסוג 2, חולפת לאחר הלידה. בהיריון, השלייה מפרישה חומרים בעלי פעילות נוגדת אינסולין, ולכן, לנשים בעלות נטייה גנטית (שיש להן אב או אם חולי סוכרת מסוג 2) או עם השמנת יתר, יש סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת בהיריון וסוכרת מסוג 2 בהמשך החיים.
3. עם השנים, שיעור הנשים ההרות המאובחנות עם סוכרת בהיריון הולך ועולה וכיום עומד על 4%-10%, בעיקר לאור העלייה בגיל הנשים בהיריון וכן העלייה בהשמנת היתר בקרב האוכלוסייה.
4. רמות הסוכר הגבוהות מעלות את שיעור הסיבוכים, הן לאם והן לעובר – לטווח הקצר (במהלך ההיריון והלידה) ולהמשך החיים. עובר שחש רמות סוכר גבוהות מפריש לעצמו אינסולין בעודף אשר מתפקד כהורמון גדילה וגורם לגדילת יתר ברחם ולהפרעות מטבוליות עם השפעה ארוכת טווח. נשים עם סוכרת הריון נמצאות בסיכון יתר לרעלת היריון, ללידה קשה או לניתוח קיסרי עקב משקל עובר גדול. בסוכרת טרום-הריונית לא מאוזנת, קיים גם סיכון מוגבר למומים מולדים, בעיקר מומי לב ומערכת עצבים ואף לתמותת עובר ברחם.
5. טיפול ברמות הסוכר ואיזונן מסייעים להורדת שיעור הסיבוכים. שינוי תזונתי מותאם אישית על ידי דיאטנית, תוך הקפדה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית, יכולים לסייע לאיזון רמות הסוכר. במידה שהעקומה עדיין אינה מאוזנת, יש להיוועץ עם הרופא/ה המטפל/ת לגבי האפשרות לשלב גם טיפול תרופתי.
לסיכום, סוכרת הריון הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות סוכרת בהמשך החיים. טיפול ואיזון רמות הסוכר יכולים להוריד משמעותית את שיעור הסיבוכים. לכל הנשים שחוו סוכרת בהריון מומלץ לבצע בדיקת העמסת סוכר של 75 גרם כשישה שבועות לאחר הלידה ולהקפיד על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה.