הדר דף הבית בלי JCI

מין ומיניות בגיל השלישי

מחקרים שונים הוכיחו כי הפעילות המינית רצויה בכל גיל ובכל מצב בשל תרומתה לביטחונו העצמי של האדם ולבריאותו. עם זאת, קשה להתעלם מכך שבגיל המבוגר והקשיש קיימים קשיים פיזיים, נפשיים ותדמיתיים המונעים מרבים לקיים יחסים אינטימיים ומיניים תקינים
26/04/2007
 

"חשוב להבין שהמיניות אינה נעלמת בזקנה. אנשים מבוגרים בהחלט מסוגלים להגיע לרמה גבוהה של קשרים אינטימיים

איך נמנעים מליפול למלכודת סטריאוטיפ היעדר המיניות והמין בגיל המבוגר? ד"ר רונן רוב, מומחה לאורולוגיה וסקסולוגיה ומנהל המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי "הלל יפה", ומירי קרייזמן, מטפלת מינית מוסמכת מהמרפאה לבריאות מינית, מסבירים.

 

"מיניות היא חלק מהקיום האנושי בכל גיל ומרכיב חשוב בביטחון העצמי של רבים מאיתנו. למרות ששיחות בנושא מין ומיניות עדיין נחשבות לנחלתם של הצעירים בגילם, חשוב להבין שהמיניות אינה נעלמת בזקנה והתפיסות הסטריאוטיפיות הקיימות בנידון אמנם שכיחות אך אינן מחויבות מציאות", מסביר ד"ר רונן רוב, אורולוג מומחה ומנהל המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי "הלל יפה". "אנשים מבוגרים בהחלט מסוגלים להגיע לרמה גבוהה של קשרים אינטימיים והצרכים הרגשיים שלהם אינם שונים מהצרכים של הצעירים: אדם בכל גיל זקוק לקרבה ולאהבה". 

 

מבחינה זו, למרות שבשנים האחרונות מתרבות הטכנולוגיות המאפשרות שמירה על רצף פעילות מינית, גם במגבלות פיזיות ואנטומיות שונות, קיימות דעות קדומות דווקא אצל קשישים ומבוגרים, המפריעות להם להגיע להגשמה המינית שלהם בגילאים מתקדמים וגורמות להם לאבד את ביטחונם ולדכא את רגשותיהם הארוטיים.  

 

ד"ר רוב מציין כי אנשים רבים מתייחסים למיניותם, בטעות, כמילה נרדפת לקיום יחסי מין. זוהי תפיסה צרה ודלה של מיניות האדם. מיניות היא כוח פנימי הדוחף אותנו במשך כל חיינו למצוא אהבה, מגע ואינטימיות, והקירבה בין שני אנשים תורמת לחוזק הנפשי בכל גיל ואינה חייבת להתבטא אך ורק בשעת קיום יחסי המין. 

 

בהתאם, אם קיימת הבנה של הגורמים המשפיעים על השינויים שיוצרת ההזדקנות על הפעילות המינית, והכרה בהם, במקביל לקבלתן של מגבלות פיזיולוגיות והסרתן של מגבלות הבושה והתקשורת בנושא, אין סיבה ממשית לוותר על פעילות מינית בגיל המבוגר. גם אם הפעילות המינית בגיל המבוגר מצטמצמת לפעולות כגון גילויי חיבה ורגשות. חשוב להבין כי פעילות מינית משמשת בגיל המבוגר, כבכל גיל, כאמצעי חשוב להוכחת יכולת תפקוד, שמירה על זהות וחיזוק הביטחון העצמי וההנאה הפיזית הכרוכה בפעילות.  

 

מהן ההפרעות בתפקוד המיני השכיחות בגיל המבוגר ומהו הטיפול בהן? 

ד"ר רוב: "מגילאי 40-50 אנו נתקלים במצבים בלתי נמנעים של הזדקנות גופנו. התופעות והשינויים הפיזיולוגיים העלולים להופיע בגיל המבוגר שונות ודומות בין הגברים לנשים:  

 

בהתייחס לתפקוד המיני, אצל הגבר – עלולה להופיע פגיעה במנגנון הזקפה של איבר המין כתוצאה מהסתיידות העורקים המספקים דם לפין או עקב מחלות מסוימות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. הזקפה יכולה להיחלש, או, במקרים קיצוניים, להיעלם באופן מוחלט. במקרים אלו חשוב לבצע בירור רפואי שיכלול בדיקה גופנית, בדיקות דם ובדיקות ספציפיות לפי הצורך. בדומה, תרופות מסוימות עלולות לפגוע בזקפה ולכן חשוב לברר גם נקודה זו. 'מוריד חשק' נוסף קשור לירידה ברמת הטוסטסטרון בגוף וגם לשינוי דימוי הגוף של הגבר בעיני עצמו לאורך השנים.  

 

אצל האישה – כתוצאה משינויים הורמונאליים של גיל המעבר, בעיקר עקב ירידה בהפרשת הורמון האסטרוגן, עלול להופיע יובש בנרתיק שיקשה על קיום מגע מיני, ואף יגרום לכאב בעת קיום המגע. גם אצל הגבר וגם אצל האישה יכולה להופיע ירידה בחשק המיני, זאת עקב מצבי חולי, חרדה ודיכאון. ישנן נשים שמסיבות שונות נאלצות לעבור ניתוח לכריתת הרחם. ניתוח מסוג זה גורם לירידה ניכרת ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בשל פגיעה באספקת דם לשחלות וכך גם לירידה בחשק המיני.  

 

מירי קרייזמן מדגישה כי התשוקה המינית מעסיקה נשים רבות בגיל המעבר ובגיל המבוגר. "זהו נושא שנחקר רבות והממצאים על אודותיו מצביעים על מספר עובדות מעניינות. כיום ברור שהתשוקה המינית נקבעת על ידי המערך ההורמונאלי, אך זוהי סיבה חלקית בלבד.  

 

בדומה", מציינת מירי, "ישנה השפעה של שינוי במערכת היחסים על התשוקה המינית, אצל הגברים ואצל הנשים. בגיל המבוגר אנו מתמודדים פעמים רבות עם מוות של בן זוג וקושי במציאת בן זוג חדש או בנייה של מערכת זוגית חדשה עם בן זוג חדש, וכך גם קושי בביסוס קיום יחסים אינטימיים ומיניים מסודרים. בנוסף, זוגות הנמצאים יחד שנים רבות נתקלים לא אחת בירידה משמעותית בתשוקה המינית. חוקרים בדקו ומצאו כי אצל נשים המצויות במערכת זוגית בעייתית שנים רבות ישנה מניעה פיזית בלתי נמנעת של הגוף מלשוב למצב של פעילות מינית רגילה. לעומתן, נשים אסרטיביות מבחינה מינית, הנמצאות במערכת זוגית טובה ומאתגרת, יכולות למצוא עצמן חושקות במגע מיני כשהן נהנות ומסופקות ממנו ברמות דומות לאלה שהיו מנת חלקן בצעירותן. 

 

בגיל השלישי עלולות להופיע תופעות כגון פגיעה ביכולת המנטלית, היחלשות מערכת החיסון והאטה בחילוף החומרים ובאנרגיית הגוף, הידלדלות של העור והופעת קמטים, פגיעה באיכות השינה (חוסר יכולת להירדם) ועוד. לכל אלו, כאמור, עשויה להיות תרומה ניכרת לשינויים בהרגלים המיניים.  

 

השפעה נוספת על השינוי בחיי המין יכולה להיות גם לעניין הזוגיות. כפי שהוזכר, גם לתפיסות החברתיות יש השפעה על קיום יחסים אינטימיים בגיל השלישי. "רבים מהאנשים בגילאי 60 ומעלה לא זכו בהכרח לחינוך מיני מסודר ופתוח כפי שניתן היום. חוסר הידע בנושא יוצר מצב של בורות בתחומים מסוימים, אך גם של רתיעה מלשאול שאלות גם אם מדובר בגורם מקצועי", מסביר ד"ר רוב. 

 

"ישנם מבוגרים השבויים באמונה שאינם זקוקים עוד לקשר מיני, או שאינם יכולים ליהנות ממין בהגיעם לגיל מסוים. אם הדבר מתרחש במקביל לחוויות מיניות כושלות כתוצאה מבעיות פיזיות כלשהן, הדבר יוצר נסיגה מפעילות המינית לחלוטין". 

 

אז מה עושים? 

על מנת להאט ולעכב תופעות של הזדקנות או ניוון אפשר לנקוט מספר פעולות המפחיתות את הסיכויים להופעתן של מחלות ניווניות שעשויות גם להאריך את תוחלת החיים, כגון: הימנעות מעישון ועודף משקל, עיסוק בפעילות גופנית, תזונה עשירה בסוכרים ובשומנים מהחי ועוד. 

 

"כיום קיימים פתרונות טכנולוגיים, תרופתיים וטיפוליים וישנה מודעות רבה יותר, יחסית, לתופעות של גיל המעבר והגיל המבוגר, ולכן גם להתייחסות אליו גם בהקשר המיני", מדגיש ד"ר רוב. "ישנם מבוגרים וקשישים המקיימים פעילות מינית וחווים הנאה רבה מכך, ואם הבעיה היא בעיקרה פיזיולוגית אזי פגישה עם איש מקצוע יכולה להוות פתרון פשוט ביותר".  

 

אחד הדברים החשובים הוא קודם כל לדבר על זה. שבירת קשר השתיקה בנושא תאפשר לאנשים בגיל המבוגר להתגבר על עקבות רגשיות ולקבל ייעוץ מקצועי.  

 

במרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי "הלל יפה" מוצעת תכנית לשיפור תפקוד מערכות הגוף בגיל המבוגר – לנשים וגברים כאחד. המטרה העיקרית היא לסייע בשיפור איכות החיים הארוכים שלהם אנו זוכים בימינו. התכנית נבנית בהתאמה למצבם הפיזי והמנטלי של המטופל/מטופלים והיא משלבת טיפול רפואי על ידי רופא וטיפול נפשי על ידי מטפלת זוגית (סקסולוגית). 

 

חשוב להבין כי סיפוק מיני אינו רק סיפוק פיזי וגם אינו חייב להיות תלוי גיל. ביכולתנו להפיק הנאה אינטימית וגם הנאה מקרבה פיזית ללא תפקוד מיני מושלם, בהנחה כי לגיל אכן השפעות מסוימות על תפקודנו. אהבה, חיבה, אינטימיות ואורגזמה אינן תלויות כלל ועיקר בזקפתו של הפין או בגמישותו ורטיבותו של הנרתיק, אלא במערכת יחסים רגשית המאפשרת כבוד והבנה בין בני הזוג. גיל המעבר והגיל המבוגר הם פרק זמן מתאים להיערכות ואיזון מחודש בזוגיות. התפקידים המסורתיים של האישה ושל הגבר משתנים, בד בבד עם השינויים בתרבות הפנאי, הטיפול במערכת היחסים החברתית המשפחתית ובכלל.  

 

דווקא בגיל הזה, מדגישים ד"ר רוב ומירי קרייזמן, הדבר הנכון הוא לבצע הערכה מחודשת של זוגיות קיימת על מנת למצוא תכנים חדשים המתאימים לשני בני הזוג ,שיכולים לסייע בחיזוק הקשר המיני והתשוקה המינית. 

 

למחלקה האורולוגית»

 

 

 

 
הדפס

לכתבות נוספות בנושא אורולוגיה ומין

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד