הדר דף הבית בלי JCI

הקשר בין תזונה לסרטן המעי הגס

 
טל קליין שטמפטר

סרטן המעי הגס הינו אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם, בעיקר בעולם המערבי. גיל, היסטוריה אישית ומשפחתית ותסמונות גנטיות הינם חלק מגורמי הסיכון למחלה. בשנים האחרונות נראה כי גורמי סיכון נוספים, הקשורים לתזונה ולאורח חיים, משפיעים אף הם על התפתחות תאים סרטניים. סגנית מנהלת המחלקה לתזונה בהלל יפה טל קליין שטמפטר, מסבירה על הקשר בין תזונה לקויה להתפתחות המחלה.

 

מחקרים רבים ברחבי העולם מראים כי תזונה מהצומח, עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, מסייעת בהגנה מפני תחלואה בסרטן המעי הגס. ידוע כי בירקות ופירות קיימים חומרים נוגדי חמצון אשר נלחמים ברדיקלים חופשיים ומחזקים את מערכת החיסון. אחד המחקרים בדק את הסיבים שנמצאים בכמות גדולה במזון מהצומח וההנחה שעלתה היא שהסיבים עוזרים בספיחה של חלק מהחומרים בעלי הפוטנציאל המסרטן במעי, מעודדים את התרוקנות המעי, ומסייעים ביצירת סביבה שמעודדת גדילה של חיידקים טובים. בכך מסייעים הסיבים למניעת המחלה.

 

על מה מומלץ להקפיד בתזונה?

 

סידן – נמצא כי אנשים שצורכים כמויות נמוכות של סידן במזון היו בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת סרטן מעי גס לעומת כאלה שצרכו כמויות גדולות של סידן. ההמלצה היא לאכול מזון עשיר בסידן, כגון חלב ומוצריו (גבינת ריקוטה עשירה במיוחד), טחינה משומשום מלא, סרדינים, כרוב, ברוקולי, שקדים, מוצרי סויה מועשרים ועוד.

 

ויטמין D - בשנים האחרונות נמצא קשר ישיר בין חוסר ויטמין D למספר סוגי סרטן, בין היתר, סרטן המעי הגס. ההמלצה היא לשמור על רמה תקינה של ויטמין D. במידת הצורך, על פי בדיקות מעבדה והיסטוריה רפואית, יש ליטול תוסף תזונה בהתייעצות עם רופא.

 

יצוין כי ישנם עוד מספר רב של רכיבי תזונה אשר נחקרים גם הם בהקשר של מניעת התפתחות סרטן המעי הגס, כגון קפאין, חומצה פולית, אומגה 3, ויטמין B6, שום, דגים ומגנזיום, אך טרם פורסמו ממצאים סופיים לגביהם.

 

בנוסף, ידוע כי חוסר פעילות גופנית נכלל גם הוא כגורם סיכון לסרטן. ההמלצה לכלל האוכלוסייה היא להקפיד לבצע פעילות אירובית, כגון הליכה, רכיבה על אופנים ושחייה, לפחות 150 דקות בשבוע.

 

על מה מומלץ לוותר בתפריט?

 

בשר אדום ומעובד - בשר אדום ומעובד הינו גורם סיכון מוכח לסרטן המעי הגס. בשנת 2015 הגדיר ארגון הבריאות העולמי את הבשר המעובד כקרצינוגני (גורם מסרטן) לבני אדם, כמו סיגריות, אסבסט ואלכוהול. במחקרים נמצא קשר ישיר בין צריכת כמות גדולה של בשר מעובד לבין עלייה ברמת הסיכון לחלות בסרטן. הסיבה לכך היא שלחומרים אלה ישנה השפעה ישירה על הפוטנציאל החמצוני שעלול לגרום נזק גנטי לתאי המעי. בסוגי הבשר המזיקים נכללים בשר בקר, כולל בשר עגל, בשר כבש, בשר לבן, איברים פנימיים של עוף ובקר. בשר מעובד כולל מוצרי בשר מוכנים מראש כגון נקניקים, נקניקיות, מוצרי עוף מעובד וכדומה. ההמלצה היא לצרוך עד מנה אחת של בשר אדום בשבוע ולהימנע לחלוטין מבשר מעובד.

 

קיימת גם חשיבות לאופן ההכנה של הבשר. ידוע כי צלייה ("על האש") וטיגון גורמים ליצירת חומרים מסוכנים בבשר ולכן רצוי להעדיף בישול, אפייה או אידוי.

 

אלכוהול - גורם סיכון נוסף לסרטן במערכת העיכול (כולל ושט, קיבה וכבד). ידוע כי לאלכוהול קיימות גם תכונות מיטיבות בכמות מתונה (בעיקר ליין אדום). על פי ההמלצות של משרד הבריאות, יש ליטול עד מנה אחת ביום לנשים ושתיים לגברים. מי שאינו צורך אלכוהול, אין המלצה להתחיל בכך.

 

עודף משקל וסוכרת - קשורים גם הם להתפתחות מחלת הסרטן ולכן ההמלצה היא לשמור על משקל תקין ואיזון סוכר מיטבי.

 
הדפס
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד