הדר דף הבית בלי JCI

יש מחיר לגובה

רגע לפני פתיחתם המחודשת של גני האירועים ולפני שאתן, הנשים, מתלבטות אילו נעליים תנעלו, כדאי לדעת כי נעלי עקב עלולות לגרום לעיוותים חמורים בכף הרגל, כשהשכיח ביניהם הוא הלוקס ולגוס
21/06/2020

נעלי עקב נכנסו לאופנה באירופה במאה ה-17, תחילה בקרב גברים אמידים ועם השנים התרחבה התופעה, בעיקר בקרב נשים. מאותה העת החלו אנשים לסבול מעיוותים שונים של כף הרגל, ביניהם ה"הלוקס ולגוס" או בשמו העברי, בוהן כלובה.

 

מהו הלוקס ולגוס וכיצד נוצר?

"הלוקס ולגוס הינו עיוות שכיח של הבוהן הגדולה בכף הרגל. זהו עיוות המופיע בקרב שניים עד ארבעה אחוזים מכלל אוכלוסיית העולם המערבי ומביא לביצועם של למעלה מחצי מיליון ניתוחים בשנה לתיקונו. העיוות כולל סטייה של הבוהן הגדולה לעבר שאר הבהונות, מה שגורם לעצם בולטת בצד הפנימי של כף הרגל, בשורש הבוהן הגדולה. העצם הבולטת מתחככת בשולי הנעל ויוצרת דלקת רצופה במקום, דבר הגורם לאי-נוחות וכאבים ניכרים", מסביר ד"ר אורי חדש, רופא בכיר במחלקה אורתופדית ב' במרכז הרפואי הלל יפה.

 

עוד מציין ד"ר חדש כי לאנשים מסוימים ישנה נטייה לפתח את עיוות ההלוקס ולגוס, בין אם מדובר בנטייה גנטית, מבנה אנטומי וגמישות רצועות כף הרגל, ובין אם בעקבות מחלות עצב שריר, בעיות כגון פלטפוס, בעיות נוירולוגיות ועוד. לכל אלו נוסף ממד מרכזי שהוא סוג הנעליים, ובפרט נעלי עקב, שלהן תפקיד משמעותי ביצירת העיוות. בנוסף, השימוש בעקבים גבוהים מביא את מפרק הקרסול לעמדה פחות יציבה, ועל ידי כך עלול להביא לנקעים חוזרים ולחוסר יציבות של הקרסול. פיזור נשיאת המשקל על ידי כף הרגל עם נעלי עקב אינו הפיזור הרגיל והטבעי, כיוון שרוב משקל הגוף נישא על שורשי הבהונות ומופעל לחץ ניכר על קדמת כף הרגל, דבר אשר יוצר בעיות ועיוותים בבהונות והלוקס ולגוס. העובדה שלמרבית נעלי העקב יש קופסת בהונות צרה, יוצרת החמרה נוספת של העיוות ומגבירה את הכאב.

 

 


ממליץ לרדת מהעקבים. ד"ר אורי חדש

בעיה של נשים

בשל העובדה שנעלי העקב נמצאות כיום בשימוש יותר אצל נשים, הרי שהעיוות שכיח יותר בקרב אוכלוסייה זו, בכל קבוצות הגיל. ישנן נשים הסובלות מהלוקס ולגוס אשר אינן יכולות לנעול נעליים צרות או נעלי עקב בכלל בשל העיוות החמור שנוצר. עוד מדגיש ד"ר חדש כי מעל ל-80 אחוזים מהלוקים בהלוקס ולגוס יסבלו מעיוות דו-צדדי בשתי כפות הרגליים.

 

באירופה, למשל, במיוחד בארצות כמו צרפת או איטליה, בהן הנשים "לא יורדות מהעקבים", הניתוח לתיקון העיוות מבוצע בעיקר בנשים צעירות, לעומת הגיל הממוצע בעולם, שעומד על 60. למרות זאת, כמעט כולן חוזרות לעקבים, גם במחיר של ניתוחים חוזרים.

 

טיפול ומניעה

"בשלבים המוקדמים של התופעה ניתן לטפל באופן שמרני על ידי קיבוע של הרגל בהתקנים מיוחדים ליישור הבוהן בתוך הנעל, הליכה עם מדרסים מותאמים אישית ויצירת הפרדה בין הבוהן הגדולה לזו שלידה. בשלבים מתקדמים יותר ניתן לטפל בעיוות בצורה ניתוחית", מסביר ד"ר חדש.

 

הניתוח כולל על פי רוב ניסור העצם הבולטת וניסור ראש המסרק ולאחר מכן הסטת הבוהן הגדולה אל עבר שאר הבהונות תוך יישור הציר שלה. במרכז הרפואי הלל יפה משתמשים בשיטות נוספות, שנעשות בחתך של כסנטימטר-שניים בלבד, וכך מאפשרים מזעור של הפגיעה במקום.

 

לסיכום, על מנת למנוע עיוותים בכף הרגל, ד"ר חדש מציע לנעול נעליים שטוחות ורחבות מספיק כדי להכיל את בהונות הרגליים מבלי לגרום לדחיסתן ולהימנע ככל הניתן מהליכה על עקבים. אם בכל זאת אתן מתעקשות לנעול עקבים, העדיפו אותם רחבים ויציבים ולא עקבי סיכה.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד