הדר דף הבית בלי JCI

בעקבות האובך: עשרות ילדים פנו למיון בהלל יפה

ביומיים האחרונים הגיעו למרכז הרפואי עשרות ילדים עם בעיות נשימה, 8 מהם אף אושפזו להמשך טיפול. ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים: בימים כאלה עדיף להישאר בבית ולסגור חלונות
18/05/2011
 

 שירה דהן מקבלת טיפול אינהלציה בסיוע האחות ורד

מזג האוויר האביך ומלא האבק הביא למרכז הרפואי "הלל יפה" מספר רב של פניות של ילדים שהתלוננו על קשיי נשימה חריגים מהרגיל. "כ- 25 ילדים שהגיעו למחלקה ביממה האחרונה סובלים מקשיי נשימה", מספרת ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים, "מצב בהחלט לא שגרתי, וכפי הנראה תוצר ישיר של מזג האוויר האביך. מזג האוויר הזה משפיע בעיקר על ילדים שכבר יש להם בעיות נשימה, גם קלות, אבל בהחלט דובר במספר פניות רב מהרגיל".

 

מתוך עשרות הילדים שהגיעו, אושפזו שמונה להמשך השגחה. כל השאר טופלו נקודתית ושוחררו לביתם. ילד אחד, שצוות המחלקה נאלץ להנשימו, הועבר מאוחר יותר למחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית חולים אחר.  

 

ד"ר קליין מסבירה כי האובך, שהוא אוויר המכיל חלקיקים קטנים כגון פיח, גורם לגירוי של דרכי הנשימה. כאשר מדובר בילדים עם רקע של רגישות יתר בדרכי הנשימה, או כאלו שמאובחנים כאסטמטיים (אך גם בקרב כאלה שלא אך סובלים מקוצר נשימה לעתים קרובות), גורם האובך להתקף חריף של גירוי בדרכי הנשימה, התכווצות הסימפונות וקושי בשחלוף האוויר בריאות.  

 

קוצר נשימה מופיעה לרוב בשעות הבוקר, ולכן אם הילד מתעורר עם מה שנראה כקוצר נשימה, חשוב לספור יחד איתו נשימות ולראות האם כאשר הוא נושם הוא משתמש בבטן ובשרירים. אם מספר הנשימות עולה על 40 לדקה אצל ילד שהוא מעל לגיל שנה, אזי יש לפנות למוקד רפואי לצורך אבחון וטיפול. אם הילד מכחיל, או אפטי ופחות ערני, אז כמובן שרצוי לפנות במהירות לחדר מיון. 

 

מדוע זה קורה? 

דרכי האוויר שלנו מורכבים משריר המבצע בשגרה פעולה שאין לנו שליטה עליה. כאשר שריר זה מגורה מחלקיקי אבק, או פיח, נגרם כיווץ ועל ידי כך היצרות של דרכי האוויר הקטנות. פעולה זו יוצרת גם שיעול וקוצר נשימה גובר. 

 

כיצד מטפלים? 

הטיפול המקובל הוא שימוש באינהלציות שמרחיבות את דרכי הנשימה (הסימפונות) ומסייעות להחזיר את הנשימה לסידרה. 

 

האם יש משהו מיוחד שאפשר לעשות במזג אוויר כה אביך על מנת להימנע מבעיות נשימה? 

ד"ר קליין ממליצה בעיקר להשאיר את החלונות סגורים בימי אובך ולהימנע מלצאת החוצה, במיוחד לאנשים בעלי תנגודת גוף ירודה, לחולים במחלות ריאתיות, לנשים בהריון, קשישים, וכמובן לילדים ולפעוטות. 

 

לפורום רפואת ילדים»

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד