עזרו להם להגיע מוכנים. רונית מלק נופים
|
בעוד מספר ימים תיפתח שנת הלימודים תשפ"ד ומיליוני ילדים ישובו לספסל הלימודים. ההתרגשות בשיאה, בפרט בקרב הילדים שעולים לכיתה א'. רבים מהם עלולים לחוות קושי מסוים בתכנון וארגון הסביבה הלימודית ולחוש תחושת הצפה ובלבול בזמן משימה לימודית.
"ישנם כמה פרמטרים שיסייעו להם להגיע מוכנים ובטוחים יותר לקראת כיתה א'", מסבירה רונית מלק נופים, מרפאה בעיסוק משירות הריפוי בעיסוק במרכז הרפואי הלל יפה:
תרגול מיומנויות - במהלך החופשה ניתן לתרגל עם הילדים, באווירה נעימה ומשחקית, מיומנויות שונות, כמו סידור הילקוט, הוצאה ופתיחה של מחברת והוצאת חפצים שונים מהקלמר. התרגול יאפשר להם להתמצא בחפצים שלהם לפני טבילת האש הראשונה במהלך שנת הלימודים. ניתן ללמוד ולתרגל זיהוי של מחברות שונות (שורות או משבצות) ולהבדיל בין מחברת, חוברת או ספר. כמו כן, מומלץ להכין דף התארגנות עם רשימת חפצים הנדרשים להכנת הילקוט והקלמר, שבו ניתן לסמן חפצים שנלקחו.
תרגול וביסוס כיוונים – חשוב שהילדים יכירו את הצדדים (ימין ושמאל) לצורך הקניית ראשית הכתיבה והכרת ההבדל ביניהם בכתיבת אותיות ומספרים. תרגול כזה יאפשר להם גם להבין טוב יותר הוראות התמצאות במרחב הכיתה ובית הספר.
נסיעה לבית הספר וביקור מקדים בסביבתו – על מנת לאפשר לילדים לזהות ולהכיר את המרחק והכיוון וכן להיות פנויים בתחילת שנת הלימודים מבחינה רגשית, שכן כך הם כבר יתמצאו בסביבת בית הספר. הכנה זו תאפשר מתן מידע ברור, מפורט ומוחשי ככל שניתן על סביבת הלמידה החדשה.
מפגש מקדים עם ילדים מהכיתה החדשה – עידוד מפגשים אינטימיים בין הילדים על מנת להעמיק את ההיכרות. בנוסף לסביבה מוכרת, פגישה עם ילדים מוכרים מפחיתה חשש בתחילת שנת הלימודים.
פעילות גופנית - משחקים המערבים תנועה ופעילות גופנית (ריקוד, תופסת, "דג מלוח") מאפשרים לתרגל מיומנויות מוטוריות חשובות לתפקודו של הילד. בנוסף, המשחקים עוזרים לסייע בפריקת מתח וחרדה, פיתוח דימוי גוף והשתלבות טובה יותר מבחינה חברתית.
פעילויות במסגרת הבית - פעילויות במסגרת הבית מאפשרות התנסות במיומנויות מוטוריקה עדינה כהכנה לכיתה א' וכן מעודדות עצמאות, פיתוח דימוי עצמי ותחושת מסוגלות. לדוגמה, שימוש בכלי אוכל להכנת מזון, התנסות בכלי עבודה, סחיטת סמרטוטים, קיפול כביסה ועבודות יצירה.
בנוסף להכנה רגשית, חברתית, מוטורית וקוגניטיבית לקראת העלייה לכיתה א', ישנה חשיבות והשפעה רבה לעמדת ההורים לגבי המעבר על הסתגלותו של הילד למסגרת החינוכית החדשה. נסו לדבר איתו, להבין את נקודות החולשה והקושי במידה שיש ו"לרכך" את המעבר כך שירגיש בטוח ורגוע יותר. זכרו, למידה מתרחשת במשך כל היום, בצורה מכוונת או שאינה מכוונת, בין אם על ידי משחק ובין אם בפעולות יום-יומיות כחלק מהשגרה בבית.
שתהא שנת לימודים מהנה!