ד"ר עדי קליין |
ניקיונות הפסח הם חלק בלתי נפרד מההכנות לפסח, עליו עמלים חלקנו ימים רבים לפני ערב החג עצמו. במסגרת זו, מדווחים בחדר מיון ילדים של המרכז הרפואי הלל יפה כי בשבועיים האחרונים הגיע מספר לא מבוטל של ילדים שסבלו מחבלות שונות שאירעו בזמן שסייעו בהכנת הבית לפסח.
"רוב, הילדים היו בגילאי העשרה", כך מדווח צוות מיון ילדים, "כלומר, גדולים מספיק לעזור בבית. הפגיעות שלהם היו כתוצאה מטיפוס על סולם ונפילה, סחיבת ארגזים ועוד". כל המקרים של הילדים עד כה, טופלו מיידית במיון והילדים ושוחררו לבתיהם, אך חשוב לצוות במיון להתריע על התופעה הבעייתית.
מקרה נוסף, של פגיעה מחומרי ניקוי, היה של ילד בן 12 שהגיע אתמול למיון ילדים לאחר ששתה בטעות מסיר שומנים שהונח בכוס רגילה, משום שטעה לחשוב שמדובר בכוס חלב רגיל. הילד עבר בדיקת רופא אף-אוזן-גרון וגסטרואנטרולוג לבדיקת נזקים אפשריים בוושט ובקיבה. הוא אושפז להשגחה במחלקת ילדים. מצבו טוב ונראה כי הנזק מקומי בלבד. כפי הנראה ישוחרר בקרוב לביתו.
"גם אם הילדים עוזרים יש להקפיד על הרחקת חומרי ניקיון מסוכנים מהם, על מנת שלא תהיה חשיפה לאלמנטים החומציים והמסוכנים שבהם", מדגישה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים. "רבים מהסבונים שבשימוש, אמנם אינם מהווים סיכון רב במקרה שהילד בלע כמות מסוימת שלהם, אך ישנם אחרים שבהם חומרים בעלי יכולת פגיעה גבוהה (חומרים קורסיביים) של ממש, כגון מסירי השומנים למיניהם, חומצות ניקוי ועוד. גם אם הילד בלע כמות קטנה – הדבר דורש התערבות רפואית מיידית".
המלצות נוספות של ד"ר עדי קליין:
-
במקרה של בליעת חומר ניקוי מומלץ שלא לגרום לילד להקאה. אפשרות אחת היא לתת לו לשתות חלב, אם כי אין מדובר בטיפול "אופטימאלי".
-
-
אם נוצרו נגעים בריריות הפה או מגע של חומרים בעיניים, ישנה אפשרות שחומר הניקוי יפגע בכל מערכת העיכול, ולכן חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי. גם בהיווצרות מצב של קשיי נשימה עקב חשיפה לחומרי ניקוי (למשל, מסירי אבנית למיניהם), יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.
-
-
במקרים שבהם חומר הניקוי נשפך על חלק גוף כזה או אחר, יש לשטוף את האזור במהירות במים רגילים על מנת להסיר שאריות. אם נוצרה כוויה או צריבה בעור, אזי יש אפשרות למרוח משחות מקומיות להרגעה (לא אלכוהול), כגון משחות ההרגעה השונות הניתנות לתינוקות או משחות המכילות סטרואידים במינון נמוך (ניתנות במרשם רופא בלבד). כמובן שחשובה דרגת הכוויה והתפתחותה.
לסיכום, והחשוב ביותר – ישנם מצבים בהם כמות החומר יוצרת נזקים גדולים מדי ואז חייבים לפנות לקבלת סיוע רפואי מיידי.
הכניסה למיון ילדים. לפנות כשמדובר בכמות גדולה של חומר ניקוי או בחומר חומצי ומסוכן