חג הפסח בפתח ועמו לפחות שלושה מאפיינים בסיסיים: ניקיון נמרץ של הבית לקראת החג, אכילת מצות וחריגה מתפריט תזונתי רגיל או שבירת הדיאטה. ההתמודדות עם שלושת אלה הפכה עם השנים למסורת של ממש, ובהתאם למסורת, גם מומחי המרכז הרפואי הלל יפה משיאים עצות וטיפים מועילים לעניין.
ניקיון ושמירה על בריאות ילדינו
ניקיונות הפסח הם חלק בלתי נפרד מההכנות לפסח, עליו חלקנו עמלים ימים רבים לפני ערב החג עצמו. במסגרת זו, חשוב לשים לב לעובדה שבחלק מהזמן הילדים נמצאים בחופשה, מסתובבים בבית בעת ביצוע פעולות הניקיון ונחשפים לאפשרות של פגיעה מחומרי ניקיון, במגע עורי או בבליעה. "בהקשר זה", מדגישה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים, "יש להקפיד על הרחקת חומרי ניקיון מסוכנים מילדים, על מנת שלא תהיה חשיפה לאלמנטים החומציים והמסוכנים שבם. רבים מהסבונים שבשימוש, אמנם אינם מהווים סיכון רב במקרה שהילד בלע כמות מסוימת שלהם, אך ישנם אחרים שבהם חומרים בעלי יכולת פגיעה גבוהה של ממש, כגון מסירי השומנים למיניהם ואקונומיקה. גם אם הילד בלע כמות קטנה – הדבר דורש התערבות רפואית מידית".
במקרה של בליעת חומר ניקוי מומלץ שלא לגרום לילד להקאה. אפשרות אחת היא לתת לו לשתות חלב, שהוא אנטי-חומצי, אם כי אין מדובר בטיפול אופטימאלי. במידה שנוצרו נגעים בריריות הפה או מגע של חומרים בעיניים, ישנה אפשרות שחומר הניקוי יפגע בכל מערכת העיכול, ולכן חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי. גם היווצרות קשיי נשימה עקב חשיפה לחומרי ניקוי (מסירי אבנית למיניהם, לדוגמה), יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.
במקרים שבהם חומר הניקוי נשפך על חלק גוף כזה או אחר, יש לשטוף את האזור במהירות במים רגילים, על מנת להסיר שאריות. אם נוצרה כוויה או צריבה בעור, אזי יש אפשרות למרוח משחות מקומיות להרגעה (לא אלכוהול), כגון משחות ההרגעה השונות הניתנות לתינוקות או משחות המכילות סטרואידים במינון נמוך (במרשם רופא בלבד). דרגת הכוויה והתפתחותה חשובה, כמובן. ישנם מצבים בהם כמות החומר יוצרת נזקים גדולים מדי, ואז חייבים לפנות לקבלת סיוע רפואי מידי.
מצות, עצירות וספירת קלוריות בערב חג
בחג הפסח, כמו בהרבה חגים אחרים, נושא האכילה וארוחת החג הוא מרכזי. אנו מוצאים עצמנו אוכלים ארוחה גדולה עם מנות רבות. נוסיף לכך את עניין המוצרים הכשרים לפסח, שהמרכיב הפחממתי בהם גבוה, בדרך כלל, דבר המשפיע על מערכת העיכול שלנו. תופעות כגון נפיחות של הבטן (ריבוי גזים), הרגשת כבדות ועצירות אינן זרות למי שכבר עבר חג או שניים. "האוכל בפסח", מסבירה פרופ' משנה יעל קופלמן, מנהלת המכון לגסטרואנטרולוגיה של "הלל יפה", מורכב חלקו מתחליפים למוצרי חמץ ולכן הוא פעמים רבות שמן יותר מהאוכל הרגיל שלנו. זה מצטרף לעובדה שהוא גם מגיע בכמות רבה יותר, עם ארוחות החג מרובות המנות. אכילת היתר היא שמביאה לתוצרים שציינו לעיל. אנשים שסובלים ממחלות רקע שונות או מרגישות יתר במערכת העיכול, סובלים עוד יותר לאחר ארוחות מכבידות אלו. ההמלצה העיקרית היא, כמובן, שלא להגזים באכילה על מנת להימנע מתחושות אלו.
לעניין זה, מזכירה פרופ' משנה קופלמן את אכילת המצות המסורתית: "אנשים רבים מחכים לחג הפסח דווקא בגלל החיבה העזה למצות. אף על פי שהדבר מעולם לא נבדק באופן מדעי, אנו יכולים להצביע ללא ספק כי יש קשר בין תופעת העצירות לאכילת מצות. לעניות דעתי, הדבר טמון בעיקר בכמות שאנו אוכלים ולאו דווקא בהרכב התזונתי. לרוב, אנשים אינם מסתפקים במצה או שתיים, ואף נוטים לשלב את אכילתה עם ממרחים משמינים, כמו חמאה ושוקולד, או לבשל אותה עם שומנים על מנת לרככה, מצה מטוגנת, למשל. השילוב הזה בעייתי למערכת העיכול ויוצר את העצירות וכאבי הבטן. ההמלצה שלי היא, ראשית, להגביל את אכילת המצות, וכן לשלב אכילה של מאכלים המכילים סיבים, כגון פירות וירקות, ובכך להקל מעט על הבטן בזמן החג". המלצה נוספת לעניין זה היא להקפיד על שתייה מרובה של מים, שמסייעים אף הם לפעולת העיכול.
בהיבט התזונתי מוסיפה שרה שטרן קטיעי, מנהלת שירותי הדיאטה של המרכז הרפואי הלל יפה, עוד מספר עצות חשובות:
לפני שמתחילה ארוחת החג כדאי לשים לב להרכב הארוחה, שלרוב אינו משתנה משמעותית, גם אם לא אתם אלו שמארחים. אם נדע מה ההיצע הקיים, יקל הדבר בבחירה בין מאכל עליו לא נרצה לוותר, או בבדיקת האפשרות להחלפת מטעמים מסוימים באחרים בעלי ערך קלורי פחות.
בהקשר זה, אפשר בהחלט להגביל את כמות שתיית היין או להמיר אותה במיץ ענבים וכך לחסוך כ-250 קק"ל. את המצות הרגילות אפשר להמיר במצות קלות, שחוסכות חצי מערכן הקלורי המקורי (80 קק"ל למצה, במקום 160 קק"ל למצה). לגבי הקינוח, מציעה שטרן קטיעי לוותר על העוגה החגיגית ולשתות כוס תה צמחים עם שתי עוגיות בוטנים, וכך לצמצם את כמות הקלוריות בכ-300 קלוריות. מאכלים נוספים מהם רצוי לנסות להימנע או להגביל את הצריכה בחג הפסח הם מאכלים המכילים אגוזים (600 קק"ל ל-100 גרם), או קמח מצה (100-150 קק"ל ליחידה).
חשוב שתבחרו לאכול רק מה שבאמת אוהבים ותוותרו על מה שברור שהוא עתיר קלוריות, או אכלו ממנו במידה. בנוסף, נסו שלא להפסיק את הפעילות הגופנית שעסקתם בה עד כה, למרות שבחגים ובין ארוחה לארוחה, העניין בהחלט הופך לעניין מאתגר. "שריפה" של ארוחת החג, גם אם הקפדנו שלא לאכול באופן מוגזם, עדיין חשובה.
שיהיה חג כשר ושמח.