ריפוי בעיסוק הינו אחד ממקצועות הבריאות המשלב בתוכו מגוון רחב של תחומים מעולם הרפואה, החברה וההתנהגות, במטרה לעודד אנשים להשתתף, להיות מעורבים ולקחת חלק בעיסוקים משמעותיים, בפעילויות ובתפקידים שונים.
"עיקר העשייה המקצועית מתמקדת בטיפול באנשים שעקב מחלה, פגיעה או מוגבלות כלשהי, אינם נוטלים חלק בעיסוקים שונים בעלי משמעות ותכלית עבורם", מסבירה רונית גילת, מנהלת שירות ריפוי בעיסוק במרכז הרפואי הלל יפה. "עם זאת, תחום זה נותן מענה לכלל האוכלוסייה, בין אם מדובר באדם בריא או חולה, לאורך כל מעגלי החיים – החל משלב הלידה ועד לזקנה. השירות כולל אבחון, הערכה, טיפול והדרכה במטרה לסייע למטופל לשפר את היכולות הפיזיות והקוגניטיביות שלו. למרפאים בעיסוק יש את הידע והכלים המקצועיים לנתח את היכולות והמגבלות של המטופל, את דרישות הפעילות שהוא מעוניין לבצע ואת מאפייני הסביבה שבה מתבצעת הפעילות, ולהעניק לו טיפול רחב מותאם אישית, לו ולבני משפחתו", מסבירה גילת.
מנהלת שירות ריפוי בעיסוק בהלל יפה רונית גילת
התפתחות מוחית וגדילה בקרב פגים
כבר מגיל לידה, ריפוי בעיסוק יכול לסייע בהתפתחות המוחית של פגים אשר נולדו טרם זמנם, נולדו במשקל נמוך או שסובלים ממחלה/מום כלשהו. "בהלל יפה ישנן מרפאות בעיסוק הנמצאות במחלקת טיפול נמרץ יילודים, הפועלות לצמצום מצבי דחק אליהם נחשף הפג, דבר התורם להתפתחותו המוחית ולגדילתו. בהדרכה להורים ולצוות מועברים עקרונות של מתן גרייה מותאמת לפג וליילוד, שמירה על מנחים מותאמים מעודדי ויסות והתפתחות, עידוד הקשר המוקדם בין ההורה לפג, איזון מעגלי ערות-שינה וטיפול בתחומי אכילה והאכלה. כמו כן ניתנות המלצות להתאמת הסביבה הביתית לקראת השחרור", מסבירה גילת.
קשיים מוטוריים, התנהגותיים ותקשורתיים בקרב ילדים
לא אחת ריפוי בעיסוק מזוהה עם ילדים הסובלים מקשיים מוטוריים, קוגניטיביים, תחושתיים ותקשורתיים. המרפאות בעיסוק מאתרות את הגורמים המעכבים את התפתחותם התקינה של הילדים ונותנות מענה למגוון קשיים המשפיעים על תפקודם והשתתפותם בבית, בגן, בבית הספר ובחברת ילדים אחרים. השירות מטפל, לדוגמה, ילדים עם סרבול מוטורי, קשיים במוטוריקה עדינה, קשיים בביצוע עצמאי של פעילויות יומיום כמו לבוש ורחצה, קשיים באכילה או בהשתתפות בפעילויות משחק ופנאי, קשיי למידה, קשיים בקשב וריכוז, ילדים על הרצף האוטיסטי ותסמונות שונות. "בבית החולים הכנסנו שירות זה גם למחלקת ילדים, במטרה למנוע ככל הניתן את ההשלכות השליליות של מחלת הילד המאושפז על התפתחותו התקינה, או, לפחות, לצמצם את הפגיעה. ילד עם פגיעה מוטורית בגפה העליונה, לדוגמה, מקבל טיפול ישיר מותאם אישית למצבו וניתנת גם הדרכה להורים במטרה לסייע לו לחזור לפעילות מוטורית תקינה. כמו כן מתבצעים התאמת סדים על פי הצורך, אבחון באיחור התפתחותי ועוד", מציינת גילת.
שיפור יכולות קוגניטיביות ותפקודיות לאחר אירוע מוחי
למרפאות בעיסוק חלק בלתי נפרד בהליך הריפוי של מטופלים הסובלים מבעיות נוירולוגיות. הן מזהות ומאתרות ירידה תפקודית, קוגניטיבית, מוטורית, ותחושתית עוד בזמן האשפוז. מטופל שעבר אירוע מוחי, לדוגמה, חשוב לזהות ולאתר מוקדם ככל האפשר אם חלה אצלו ירידה קוגניטיבית ולהתחיל מידית טיפול מותאם אישית כדי להפחית את ההידרדרות הקוגניטיבית ובכך לשמר ולשפר את איכות חייו. המטפלות מתמקדות, למעשה, בשיפור תפקודי היומיום של המטופל, כמו רחצה, לבוש, אכילה ושליטה על סוגרים. בנוסף, מרפאות בעיסוק בונות תכנית שחרור הכוללת רשימת התאמות והדרכה לקראת השחרור וכן המלצות להמשך טיפול בקהילה על פי הצורך.
שיקום פציעות גפיים
גם בתחום האורתופדי יש למרפאות בעיסוק תפקיד לא פחות חשוב. הן מתמחות בהכנת סדים לאחר ניתוחים, פגיעות או קטיעות בגפיים עליונות ותחתונות. בנוסף, נעשות הפעלות פאסיביות ואקטיביות של המפרקים על מנת למנוע קיצורי גידים והתכווצות רקמות בשריר ולאפשר תפקוד מוטורי אופטימלי לאחר ההחלמה. לקראת השחרור ניתנות המלצות להתאמת הסביבה הביתית ולמניעת נפילות.
ריפוי בעיסוק בהלל יפה - גם במחלקות האשפוז
"נפש בריאה גוף בריא"
לריפוי בעיסוק השפעה גדולה על מטופלים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות שונות. המטפלות מסייעות בשיקום יכולתו של המטופל לתפקד באופן עצמאי ולהשתתף בעיסוקים משמעותיים בחייו, כמו גם לאפשר את רווחתו ותחושת המסוגלות שלו. במסגרת השירות שניתן בבית החולים, מתקיימות גם קבוצות טיפוליות מגוונות וכן מתבצע קשר ישיר עם גורמים בקהילה לצורך שמירה על הרצף הטיפולי לאחר השחרור.
לסיכום, מציינת גילת: "ריפוי בעיסוק הינו שירות נרחב אשר בא לידי ביטוי במגוון רחב של תחומים. הוא מסייע למטופלים בכל הגילאים הסובלים מבעיות תפקודיות, קוגניטיביות ואחרות, ויש לו תפקיד חשוב לא פחות מההיבט הרפואי הקונבנציונלי בהליך השיקום וההחלמה של המטופלים".