תינוקות בתחילת חייהם מתקשים לשמור על קו האמצע, כלומר, אינם מסוגלים להחזיק את הראש במרכז. יכולת זו, לשמור על קו האמצע של הגוף, מתפתחת לקראת גיל שלושה חודשים בערך. על כן, לרוב היילודים תהיה העדפה טבעית להסתכל לצד מסוים, אם כי הם יכולים להפנות את מבטם לשני הצדדים, פעם לימין ופעם לשמאל. במידה שהתינוק מסתכל לצד אחד באופן עקבי, ייתכן שהוא סובל מתופעה המכונה טורטיקוליס.
"טורטיקוליס הוא מצב מולד או נרכש, שבו התינוק מפנה את ראשו ו/או מבטו לצד אחד יותר מאשר לצד השני, לרוב תוך כיפוף צדי של הצוואר בצד הנגדי. ישנם מצבים שבהם הביטוי של הבעיה יהיה דווקא יותר בהטיה הצדית של הראש, כלומר "אוזן לכתף". הטיה כזו, המופיעה באופן עקבי וחוזרת על עצמה בתנוחות שונות של התינוק (בטן, גב, בסלקל וכדומה), עשויה להעיד גם כן על טורטיקוליס", מסבירה הפיזיותרפיסטית מיכל קליין, מהמכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי הלל יפה.
חשוב לייצר גירויים סימטריים משני הכיוונים. צילום: Daniel Reche, Pixabay
מה ניתן לעשות?
"כדי למנוע או להקטין את הסיכוי להיווצרות של העדפת צד, חשוב לגוון במנחים שבהם התינוק נמצא במהלך היום, ובפרט להקפיד להשכיב אותו על הבטן בזמן הערות, על מנת לאפשר עבודת שרירים סימטרית סביב חגורת הכתפיים, הצוואר והגו, בזמן שהוא מרים את הראש מן המשטח", מציינת קליין.
"בנוסף, חשוב להקפיד על גירויים סימטריים משני הצדדים, שיעודדו את התינוק להביט לשני הכיוונים, למשל, להביט אל הפנים של אמא או אבא כששרים לו, או להציע לו כדור או רעשן רך משני הצדדים. גם לגבי המנחים השונים של החזקת התינוק, חשוב שתיעשה בצורה סימטרית, לדוגמה, פעם להאכיל אותו כשהוא מוחזק ביד ימין של המטפל/ת ופעם ביד שמאל".
מתי כדאי לפנות לטיפול?
"במידה שזיהיתם אסימטריה או נראה לכם שהתינוק מסובב את ראשו לצד אחד באופן קבוע ו/או יש לו הטיה צדית של הצוואר לצד מסוים (אוזן לכיוון הכתף), מומלץ לפנות בהקדם לטיפול פיזיותרפיה התפתחותית. טיפול מוקדם מרגע זיהוי הבעיה יצמצם השלכות אפשריות שקיימות לטורטיקוליס, כגון השטחה של הראש בצד אחד (פלגיוצפליה), אסימטריה של אבני הדרך, עיכוב התפתחותי ועוד", מסכמת קליין.