הדר דף הבית בלי JCI

נשים, יולדות ופריון - שאלות ותשובות

אני בת 37, אמא לשני בנים ובריאה. בבדיקה שגרתית אצל הגינקולוג הוא גילה שהרחם שלי גדול וקשה והפנה אותי לבדיקת אולטרה סאונד. בבדיקה התברר שיש לי שרירן ברחם וציסטה. לאחרונה אני סובלת מדי פעם מגלי חום וגם משינויים במצב הרוח, קצת כמו לפני וסת. האם ייתכן שהכול קשור לחוסר איזון הורמונלי? ומה לעשות בעניין השרירן והציסטה?

אצל הרבה נשים בגילך מתגלה שרירן ברחם או רחם שרירני. לא ציינת בשאלתך את גודל השרירן שהתגלה, אך כדאי לדעת שאלו לא תמיד צורכים טיפול ו/או ניתוח. בהרבה מקרים – מספיק רק מעקב.

 

לגבי הציסטה – ייתכן שמדובר בציסטה תפקודית, ואז בהחלט ייתכן שהיא תיעלם אחרי הווסת הבא. מכיוון שלא מסרת פרטים לגבי מאפייניה (גודל וכדו'), קשה לענות על יותר מזה מכיוון שלא ברור איזו ציסטה זו.

 

לגבי גלי החום ומצבי רוח – מומלץ שתבקשי מרופא הנשים המטפל שלך הפניה לביצוע בדיקת דם שתשקף תמונת מצב של הפרופיל ההורמונאלי שלך. בכל מקרה, אין קשר בין השרירן והציסטה לבין התלונות על גלי החום וכו'.

לראש העמוד לראש העמוד

אני בת 23 וקיימתי יחסי מין בפעם הראשונה לפני כחודש. מאז יש לי צריבה כשאני עושה שתן, וכל האזור נראה אפור ודי כואב. מה יכולה להיות הסיבה? מה לעשות?

מהתיאור שנתת, סביר להניח שהמדובר בזיהום כלשהו או בדלקת בדרכי השתן. אופציה נוספת אפשרית היא דלקת נרתיקית או סוג אחר של מחלה. על מנת לקבוע במדויק במה מדובר, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא פשוט ללכת להיבדק אצל רופא הנשים שלך. במידת הצורך, הרופא שלך בווודאי ייקח בדיקות ודגימות מהאזור ואף יתאים לך טיפול אנטיביוטי או משחות מתאימות בהתאם לנדרש.

 

עד להגעה אל הרופא הייתי ממליץ להימנע מקיום יחסי מין וגינאליים פעם נוספת. כדי להקל על הכאב אפשר למרוח משחת אגיסטן שאפשר לקנות בכל בית מרקחת או חנות פארם. לגבי כל שימוש בחומרים אחרים – כאמור, רצוי להיוועץ תחילה ברופא.

לראש העמוד לראש העמוד

אני בת 46, בריאה ולא מעשנת, ומאז נעוריי אני משתמשת בגלולות למניעת הריון. בחודשים האחרונים, לאחר שהגינקולוג שלי הביע אי שביעות רצון מהמשך השימוש בגלולות, הפסקתי, וכעת אני סובלת מנשירת שיער משמעותית, שאותה אני קושרת להפסקת הגלולות. האם יש בעיה להמשיך לקחת את הגלולות? עד איזה גיל רצוי/מותר לקחת? ומה עושים עם הנשירה?

עם הארכת משך החיים בעשורים האחרונים, כשליש או יותר מחיי האישה יכול לקרות לאחר גיל המעבר. בתקופה שמסביב לגיל המעבר, הפרימנופאוזה, אשר מתרחשת בדרך כלל בגילאי 55-45, יכולים מצד אחד להופיע סימני גיל המעבר כמו גלי חום, ומצד שני יכול לקרות הריון לא רצוי יכול לקרות, וסינדרום טרום ויסתי יכול להתגבר בעוצמתו. 

 

קיימות מעט הנחיות באשר לשימוש באסטרוגנים, ובעקר גלולות למניעת הריון, במהלך השנים הפרימנופאוזליות. השימוש בגלולות למניעת הריון במינון נמוך בנשים מעל גיל 35 מהווה הגנה כנגד הריון לא רצוי, שומר על סביבה הורמונאלית יציבה ומפחית דימום ויסתי אבנורמלי. התועלת הבריאותית של הגלולות שאינה מניעת הריון, כוללת הפחתה בספיגת עצם, הגנה כנגד אנמיה מחסר ברזל, כאבים בזמן הווסת, מחלת שד שפירה, סרטן רירית הרחם וסרטן שחלה אפיתליאלי.

  

מתן גלולות בגיל הפרימנופאוזה צריך להישקל בזהירות נוכח הסיכונים האפשריים של גלולות בקבוצת גיל זאת. קיימת התוויית נגד מוחלטת להשתמש בגלולות מעבר לגיל 35 בנשים מעשנות, וכן צריך לבחון את הסיפור המשפחתי והאישי לקרישיות יתר ומחלות לב וכלי דם. 

 

לסיכום, יש יתרונות משמעותיים למתן גלולות לנשים בתקופת הפרי מנופאוזה, אך יש לבחון התוויות נגד אפשריות בכל מקרה ומקרה.

לראש העמוד לראש העמוד

רעלת הריון: האם אפשר לחזות את הופעת המחלה?

 

במהלך השנים נבדקו הרבה מאוד פרמטרים שעשויים לנבא את הופעתה של רעלת הריון, ביניהם בדיקות דם, בדיקות לחץ דם, בדיקות אולטרה סאונד ובדיקות אולטרה סאונד דופלר (זרימות רחמיות). לצערנו, אף אחד מעשרות הגורמים שנבדקו לא נמצא כגורם מנבא טוב להופעת המחלה. 

לראש העמוד לראש העמוד

האם אפשר להימנע מרעלת היריון?

אין דרך ידועה, טובה ובטוחה למניעת הופעת המחלה. אמנם, במהלך השנים נעשו בדיקות בניסיון למצוא אמצעים למניעת המחלה - בין השאר נהוג היה לתת אספירין במינון נמוך לצורך מניעה של הופעת רעלת היריון. כמו כן, נבדקו תוספי מזון וויטמינים למיניהם. אולם, כאמור, לא ידוע על דרך למנוע את הופעת המחלה. לכן, לאור שכיחות המחלה ומידת החומרה האפשרית שלה, יש להיות מודעים לסימפטומים האפשריים של המחלה, ולבדוק בכל ביקור לחץ דם וחלבון בשתן. כמובן, שאם מתרחשת עלייה באחד הסימפטומים, יש להיערך לאפשרות של רעלת היריון מוקדם ככל האפשר.

 

לראש העמוד לראש העמוד

מהם הסימפטומים לרעלת היריון?

רעלת היריון מתחילה לרוב במחצית השנייה של ההיריון (מעבר לשבוע 20), ויכולה לבוא לידי ביטוי בסימפטומים שונים: כאבי ראש חזקים, לחץ על העיניים, טשטוש בראייה, הופעת הבזקים בעיניים, חסרים בראייה, קשיים בראייה, כאבים בבטן העליונה. בנוסף, עלולות להופיע תופעות דוגמת צירים, כאבי בטן ודימום. כאשר אישה סובלת מרעלת היריון יגלו הבדיקות שלה ערכי לחץ דם גבוהים והופעה של חלבון בשתן (ברמה פתולוגית בעייתית). תופעות נוספות של רעלת היריון יכולות להיות בצקת ברשתית העין עד היפרדות הרשתית, בצקות מפושטות ברגליים, בידיים ובפנים (הצטברות נוזלים ברחבי הגוף), בצקת בריאות ועוד.

לראש העמוד לראש העמוד

מהם הסיכויים לחזרת רעלת היריון בהיריונות הבאים?

אישה שחלתה ברעלת היריון, סיכוייה לחלות בה שוב בהיריון הבא גדלים בכ-25%. מתברר שככל שהמחלה מתחילה מוקדם יותר – שבועות 30-27 – כך גדל הסיכון לחזרתה בהיריון הבא הוא גדול יותר (כ- 40%). בנוסף, סיכוייה של אותה אישה ללקות ביתר לחץ דם גדולים יותר, כך שמומלץ לה לבצע מעקב המשכי.

 לכתבה "תעלומה ושמה רעלת היריון"» 

לראש העמוד לראש העמוד
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד