הילד מקיא? כך תדעו אם יש סיבה לפאניקה

תינוקת ופעוטות שמקיאים גורמים לחששות גדולים בקרב ההורים. האם תמיד יש סיבה לפאניקה? ד"ר ורד ניר, רופאה בכירה במחלקת הילדים ב"הלל יפה", מביאה את כל הסיבות להקאה ומתי היא מעוררת דאגה
27/10/2014

מחלות זיהומיות של מערכת העיכול: הסיבה השכיחה ביותר להקאות. ההקאה נגרמת בשל זיהום של וירוסים וחיידקים. הטיפול: הקפדה על שתייה והשגחה שהילד המקיא לא יתייבש,גם על ידי מתן תמיסות בעלות ריכוז מלחים וסוכר. אם הילד אינו משתף פעולה ו/ או לא חל שיפור במצבו, יש לפנות לרופא לאבחון נוסף ולקבלת טיפול.

 

מחלות זיהומיות שאינן במערכת העיכול: מחלות זיהומיות כמו דלקת אוזניים או דלקת גרון ומחלות אחרות שגורמות לחום ולהקאות.

 

חסימה במערכת העיכול: מאופיינת בהקאות מרובות ובהיעדר יציאות במשך זמן רב. הילד אינו סובל מחום אבל הוא מפגין חוסר שקט קיצוני או לחלופין הוא מאוד ישנוני. במצב כזה יש לפנות למיון לביצוע אולטרסאונד בטן, מחשש לחסימה במעיים או התפשלות המעיים,  שמחייבת ניתוח חירום.

 

דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס): אופיינית לילדים מעל גיל שנתיים ומלווה בהקאות מרובות ובכאבים עזים בבטן הימנית התחתונה. אם הרופא מאבחן שמדבור באפנדיציטיס, הטיפול ניתוחי.

 

חבלות ראש: ילד עלול להקיא בעקבות חבלה בראשו. הסכנה היא שדימום בכלי הדם המוחיים יגרום לעליית לחץ בתוך הגולגולת והילד יקיא. גם זעזוע מוח עלול לגרום להקאות. שני מצבים אלה מחייבים בדיקה מיידית של רופא או פינוי לחדר מיון.

 

האכלת יתר: לעתים הקאות אצל תינוקות מקורן במתן כמות גדולה מידי של מזון, מצב הנקרא רפלוקס, המתבטא בחולשה יחסית של הסוגר התחתון של הוושט, מה שמאפשר חזרה של תוכן הקיבה אל הוושט. תינוקות הסובלים מרפלוקס פולטים ומקיאים יותר מתינוקות אחרים.

 

רגישות לחלבון (לקטוז): תינוקות הניזונים מפורמולה על בסיס חלב פרה עלולים להקיא בגלל רגישותם לחלבון המצוי בה. הרופא ימליץ להחליף את הפורמולה הצמחית לפורמולה מפורקת מיוחדת (כגון נוטרמיגן)

 

אזהרה: התקפים חוזרים של הקאות, המלווים גם בשלשולים, חום, כאבי בטן וירידה במשקל, מחייבים בדיקה מקיפה ושלילת קיומן של מחלות כרוניות אצל הילד.

 

 
הדפס

עוד במה חדש

הלל יפה אונליין צד ילדים
מרפאות ושירותים - ילדים
מלר"ד ילדים
מרכז חינוכי - ילדים
עבור לתוכן העמוד