|
ד"ר שלוש וד"ר אלנבוגן במעבדת ה-IVF |
מחקר שנערך ביחידת ה-IVF של המרכז הרפואי הלל יפה מצא כי גם גברים שאינם מייצרים תאי זרע כלל, עדיין מייצרים תאי גזע. ההשלכות – קיימת אפשרות עתידית לגדל תאי זרע תקינים מאותם תאי גזע. המשמעות – תקווה עבור גברים שחשבו שלא יוכלו להביא ילדים לעולם בשל חוסר ייצור זרע. ב"הלל יפה" כבר מתכננים את מחקר ההמשך.
המחקר, שנערך ביחידה להפריה חוץ-גופית של המרכז הרפואי הלל יפה, בניהולו של ד"ר אדריאן אלנבוגן, על ידי ד"ר קטי שלוש, רופאה בכירה ביחידה, ובשיתוף המכון הפתולוגי של המרכז הרפואי, בדק רקמות אשך של גברים הסובלים מבעיות פוריות משני סוגים שונים. בסיומו נמצא, כי גם בקרב גברים שאינם מייצרים זרע כלל, עדיין קיימים תאי גזע. המשמעות העתידית היא שקיימת האפשרות לקחת את אותם תאי גזע, ולנסות לגדל אותם בתנאי מעבדה עד לכדי תא זרע תקין. ההשלכות ברורות – גם גברים שנחשבים באופן אבסולוטי כיום לעקרים יוכלו להביא ילדים לעולם.
תאי גזע, או תאי אב (כפי שהם נקראים במחקרים קליניים), הינם התאים הבסיסיים בגופנו ובגופם של רוב היצורים הרב-תאיים. אלו מהווים את המקור הראשוני להיווצרות רקמות, שלאחר התמיינותן, הופכות לתאים ספציפיים בעלי תפקודים שונים בגופנו.
"כשהתחלנו את המחקר", מספרת ד"ר שלוש, "הופתענו לגלות שלמרות שתחום תאי גזע הוא אחד הנושאים הנחקרים ביותר בעולם כיום, בתחום מחקר תאי הגזע של תאי זרע בהקשר של חוסר פוריות הגבר, הנושא כמעט ולא נחקר. כאשר שוחחתי עם ד"ר אלנבוגן הוא סיפר לי על מחקר חדש אשר הוצג ב- 2009 בכנס השנתי של האיגוד האמריקאי לחקר הפריון, שבדק תאי גזע מביופסיות מאשכים של גברים בריאים, והציע לי לבצע מחקר דומה בקרב גברים הסובלים מבעיות פוריות, נושא, שכאמור, כמעט ולא נחקר".
כיצד נעשה המחקר ומהן מסקנותיו?
לצורך המחקר נבדקו חתכים מביופסיות אשכים (TESE), אשר נלקחו כחלק מהבירור של חוסר זרע אצל גברים העוברים הפריה חוץ-גופית ביחד עם בנות זוגן. המטופלים התחלקו לשתי קבוצות: גברים אשר סובלים מחוסר זרע עקב בעיה חסימתית אך ייצור הזרע בתוך האשך נשאר תקין, וגברים אשר סובלים מחוסר זרע עקב בעיה בייצור זרע באשך עצמו.
בשתי הקבוצות נבדקה כמות תאי הגזע באשך. להפתעת החוקרים נמצאו תאי גזע של תאי זרע בשתי קבוצות החולים. בקבוצה הראשונה נמצאו יותר תאי גזע, אך גם בקבוצה השנייה נמצאו תאי גזע (בכמות קטנה יותר), למרות שידוע שייצור הזרע בקבוצה זו לקוי ביותר או אף חסר כלל.
מכיוון שכיום ידוע שניתן לגדל תאים בריאים מתאי גזע תקינים, ייתכן שממצאים אלו עשויים להיות בעלי משמעות וחשיבות רבה עבור גברים הסובלים מבעיית פוריות מסיבה של חוסר ייצור זרע.
המחקר הוצג ב-2010 על ידי ד"ר שלוש בכינוס השנתי של האיגוד האמריקאי לחקר פריון, וזכה להתעניינות רבה.
אחת הפניות היותר מפתיעות הייתה של גבר מכווית, הסובל מאי-פריון שמקורו באי-ייצור זרע. "הוא שמע על המחקר ופנה ליחידת IVF ב'הלל יפה' על מנת לבדוק את האופציות שנסייע לו ב'גידול זרע שלו במסגרת המחקר העתידי שמתכננים ביחידה", מספרת ד"ר שלוש.
מה הלאה?
ד"ר אלנבוגן וד"ר שלוש אכן מתכוננים לקראת מחקר עתידי, שמטרתו גידול תאי זרע מתאי גזע באשך והתמיינותם לתאי גזע בוגרים.
"אנחנו מודעים לכך שלא בטוח שלמחקר עתידי יהיו פירות כפי המצופה", מסכמים ד"ר אלנבוגן וד"ר שלוש, "אך מכיוון שכל נושא תאי הגזע וגידולם הפך למאוד מפותח בשנים האחרונות, אין ספק שיש במסקנות המחקר הראשוני שלנו בכדי לתת תקווה עתידית בתחום זה. לכן אנחנו גם מקווים שהמחקר העתידי אכן יהיה אפקטיבי ומוצלח. ברור שהדרך אליו היא עדיין ארוכה".
רקע כללי לגבי בעיות פוריות בגברים
מצב של חוסר פוריות אצל בני זוג מוגדר משלב שבו לאחר התחלת קיום יחסי מין באופן סדיר, ללא שימוש באמצעי הגנה, בתקופה של שנה, לא הייתה הצלחה בהשגת הריון.
מבחינה סטטיסטית, כ- 15% מהזוגות יתקשו להשיג הריון בשנה ראשונה, וחלק יזדקקו לטיפולים תרופתיים או כירורגיים. בין 30 ל-40 אחוזים מכלל בעיות הפוריות של בני זוג טמונות בבעיות של אי-פוריות דווקא אצל הגבר, זאת מסיבות שונות.
כל זוג שפונה למרפאה להפריה חוץ-גופית עובר תהליך של בדיקת הסיבה לחוסר פריון. כאשר נקבע כי הסיבה נעוצה, ככל הנראה, אצל הגבר, נערכות מספר בדיקות על מנת לקבוע מה ניתן לעשות בנידון ומהי הסיבה לחוסר הפריון אצל הגבר.
סיבות לחוסר פריון אצל הגבר
בעיות במערכת הרבייה - בעיות נרכשות או מולדות שיוצרות מצב של העדר תאי זרע או תת-ייצור תאי זרע. ביניהן: העדר צינור הזרע, העדר בלוטת יותרת האשך, אשך טמיר, צינור שופכה לא תקין, מחלות זיהומיות שגורמות לחסימות בצינורות הזרע והבלוטות, זיהומים בבלוטות מין גבריות (דלקת פרוסטטה, כלמידיה, זיבה וכו'), בעיות גנטיות בבלוטת יותרת המוח, שאחראית להפרשת הורמונים שאחראים לייצור הזרע בתאי אשכים, בעיות כרומוזומליות שונות שגורמות לכך שהגבר אינו מייצר זרע בכלל, ופגיעה במערכת הרבייה עקב נטילת תרופות.
התרחבות של וריד האשך (וריקוצלה) – מצב של עלייה בטמפרטורה בתוך שק אשכים, שנגרם על ידי התרחבות ורידים באשכים.
בעיית פוריות מסיבה לא מוסברת.
במרפאת הפוריות עורכים לגבר מספר בדיקות לאיתור הבעיה הספציפית על מנת לתת פתרון מקסימאלי במידת האפשר. בין הבדיקות: ספירת זרע, תנועתיות הזרע, מבנה הזרע, כמות הזרע ורמת החומציות. בהתאם לתוצאות מוחלט אופן הטיפול – תרופתי או ניתוחי.
אחת השיטות הניתוחיות שנעשות למציאת זרע היא נטילת רקמת אשך בניסיון למצוא זרע תקין לטובת ביצוע הפריה. במסגרת זו נחלקת הרקמה למספר דגימות, כשאחת נשמרת לתיעוד במכון הפתולוגי, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, וביתר נעשה חיפוש מדוקדק למציאת זרע תקין שבעזרתו תיתכן הפריה. מחקרה של ד"ר שלוש נעשה בעזרת הדגימות שנשמרו במכון הפתולוגי.
פורום גינקולוגיה ופריון