פרופ' משנה עינת פז שלום
|
ביחידה להפריה חוץ-גופית במחלקת נשים ויולדות של המרכז הרפואי הלל יפה נפתחה מרפאה שמטרתה לתת מענה רב-מקצועי לנשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PolyCystic Ovary Syndrome- PCOS). מדובר בשירות ייחודי, שכמותו יש מעטים בארץ, ומטרתו מתן מענה כוללני ורב-מקצועי על מנת להיטיב את בריאות האישה.
מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
תסמונת השחלות הפוליציסטיות הינה הפרעה הורמונלית אשר מאופיינת במיעוט או היעדר וסתות, שיעור יתר, אקנה ולעתים הקרחה. בנוסף, לנשים אלו בעיות פוריות והן בסיכון לפתח סרטן רירית הרחם ובעיות מטאבוליות שונות, כגון השמנה, תנגודת לאינסולין, סוכרת, מחלות קרדיו-וסקולריות (לב וכלי דם) והפרעות פסיכולוגיות כגון חרדה, דיכאון, הפרעות בדימוי גוף והפרעות אכילה.
יש לציין כי זוהי אחת התסמונות השכיחות ביותר בנשים בגיל הפוריות (כ-10%), שהגורם המרכזי לפנייתן לרופא תהיה מחזורים לא סדירים, מועטים, ולעתים שיעור יתר ואקנה.
למה צריך מרפאה נפרדת?
למרות שכיחות התופעה, כיום לא קיימות מרפאות ייעודיות בקהילה לנושא. בהינתן עובדה זו, לרוב, תקבל האישה טיפול העונה לבעיה הספציפית בגינה הגיעה לרופא (כגון: גלולות להסדרת המחזור החודשי), אך ללא מענה רחב המקיף את כל השלכות התופעה, כולל פירוט הסיכונים הכרוכים בתסמונת עצמה, הנחיות לטיפול או מעקב ארוך טווח.
"ביחידה להפריה חוץ-גופית אנחנו נתקלים בנשים הסובלות מ-PCOS כל העת משום שאחת הבעיות המרכזיות שלה היא אי-פוריות", מסבירה פרופ' משנה עינת שלום-פז, מנהלת היחידה במרכז הרפואי הלל יפה. "אנחנו גם יודעים שתמיד ישנן בעיות נוספות מלבד אי-פוריות ואם היה טיפול מוקדם ומקיף, אולי האישה לא הייתה מגיעה לכדי טיפול פריון, או שאם הייתה מגיעה, הרי שהייתה מגיעה במצב טוב יותר. מכאן גם הרעיון לפתוח מרפאה, שבה יינתן טיפול מקדים לנשים בעלות מאפיינים של התסמונת. במילים אחרות, מטרת המרפאה היא לטפל בכל הבעיות של התסמונת בצורה מיטבית, רב-מקצועית ותחת גג אחד, לטובת בריאות האישה". כאמור, מדובר במרפאה ייחודית שכמותה מעטות בארץ.
איך? מתי? ולמי פונים?
"קהל היעד שלנו הן נשים שאובחנו כסובלות מ-PCOS, או נשים ונערות בעלות מחזור חודשי לא סדיר ו/או סימנים של היפר-אנדרגוניזם (עודף בייצור הורמונים גבריים), כגון שיעור יתר ואקנה", מסביר ד"ר גיא שרים, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ-גופית ואחראי המרפאה, "דהיינו, נשים שבכלל לא מגיעות ליחידה לצורך טיפולי פוריות".
המרפאה פועלת תחת היחידה להפריה חוץ-גופית ובמסגרת מרפאות החוץ של מחלקת נשים ויולדות. במרפאה צוות רב-מקצועי רפואי וסיעודי, וכן ניתנים ייעוץ בנושא תזונה ובנושאים קליניים נוספים בהתאם לצורך, כגון אנדוקרינולוגיה, קרדיולוגיה ואחרים, ובמידת הצורך, ייעוץ נפשי.
ההגעה למרפאה דורשת הפניה של הגינקולוג המטפל בקהילה וכן טופס התחייבות מקופת החולים. לקביעת תורים ולמידע נוסף ניתן לפנות לטלפון: 04-6304750.